Hjälp med argumentation

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.

Hjälp med argumentation

Inläggav L. Mäkinen » tis 25 sep 2018, 10:51

Jag tror i min okunnighet att Barncancerfonden är något positivt att stödja ekonomiskt så jag blev lite förbryllad när en kamrat spred en artikel via Facebook. Anledningen var att den uppmanar till att inte stödja dem eftersom de samarbetar med godistillverkare och socker ger cancer. Kamraten ifråga äter enbart kött för att det är bra...så hans och mina tankar kring kost är inte helt ekvivalenta.
Artikeln han spred var denna: https://www.tv-helse.se/lars-bern-cance ... ga-pengar/
Det är alltså en figur som heter Sassersson som skrivit om Lars Bern. :O=

Min omedelbara reaktion var att bara påpeka att LB inte alltid tar till sig av de senaste vetenskapliga rönen.
Hur ska man göra i såna här lägen? Strunta i det och leva lycklig? Är Barncancerfonden ond?
Alla ska dö, fast de flesta inte just idag!
Användarvisningsbild
L. Mäkinen
 
Inlägg: 1153
Blev medlem: tor 17 mar 2011, 12:14

Re: Hjälp med argumentation

Inläggav Johannes » tis 25 sep 2018, 11:43

Det är försåtligt eftersom artikeln blandar kända vetenskapliga samband med rena galenskaperna. Det finns en dokumenterad korrelation mellan diabetes och förhöjd risk av vissa cancertyper. Ett hypotetiskt orsakssamband skulle då se ut så här: överintag av socker - övervikt - diabetes typ 2 - ökad risk för cancer. Men det är inte klarlagt ifall det finns ett orsakssamband mellan diabetes och cancer. Däremot är det nog ganska klart att det är högre risk för cancer hos vuxna om man äter klassiskt ohälsosam kost, dvs mycket fett och snabba kolhydrater och lite grönsaker. Folk som överkonsumerar godis har alltså troligen förhöjd cancerrisk eftersom de äter ohälsosamt i största allmänhet. Men det är inte samma sak som att socker i sig "orsakar" cancer.

Ett annat påstående är att socker skulle öka tillväxten hos cancerceller. Det grundar sig i laboratorieförsök på jästceller som vissa avseenden påminner om cancerceller, där man kunnat visa att socker stimulerar celldelning. Problemen är flera, t ex att man inte visat att detta gäller för faktiska cancerceller, att man inte sett något samband mellan sockerintag och cancerprognos hos cancerpatienter, och att kroppen reglerar blodsockernivåerna inom snäva gränser för personer som inte har diabetes ganska oberoende av sockerintag.

Om det finns ett samband mellan sockerintag och cancer så gäller det i alla händelser knappast hos barn, där är diet inte är en känd riskfaktor för att utveckla cancer. Man kan tycka att det är lite olämpligt av Barncancerfonden att samarbeta med godistillverkare, men å andra sidan har barn med cancer ganska mycket värre saker att oroa sig för än att de äter lite extra Geishachoklad om de mår tillräckligt bra för att göra det.
Användarvisningsbild
Johannes
 
Inlägg: 3935
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 14:31


Återgå till Allmänt

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 11 gäster