"Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Diskutera fysik, kemi, biologi, samt direkta tillämpningar såsom teknik och medicin.

"Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav Kobo » tis 25 apr 2017, 21:30

Det handlar om ett av våra viktigaste ekosystem och en förutsättning för vår överlevnad. Planetens jordar är hotade. Den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord, det påverkar näringsinnehållet i vår mat och näringsbrist kan vara orsaken till det vi kallar välfärdssjukdomar. Vi tömmer vårt jordkonto på dess kapital när vi behöver det som allra mest. Utan jord inget liv och utan liv ingen jord. En film av Tina-Marie Qwiberg.

https://www.svtplay.se/video/13357996/s ... ?info=visa

Otroligt intressant och bra i TV1, som krockade med Luften som dödar i TV2. Igår var det om Tjernobyl. Något man aldrig får se i en reklamkanal, så de som vill slakta SvT har fått hjärnsläpp och behöver lära.

USA har dyrast sjukvård men är sjukast och fetast för man måste äta mer för att få i sig näring.

Inte mkt nytt egentligen men en bra påminnelse att köpa ekologiskt och att om vi kan ”höja mullhalten 2% i världens jordar, suger det upp så mkt kol att vi löser klimatproblemen”.
Där ger man klimatskeptiker vatten på kvarn, om det fungerar, för hur har de aldrig visat när info kommer från kolbolagen.

Är det så enkelt, eller väldigt svårt?
Användarvisningsbild
Kobo
 
Inlägg: 328
Blev medlem: ons 01 jul 2015, 20:04

Re: "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav ttias » ons 26 apr 2017, 07:11

Kobo skrev:.

USA har dyrast sjukvård men är sjukast och fetast för man måste äta mer för att få i sig näring.



Finns det någon anledning att tro att fetman och sjukvårdskostnaderna beror på näringsfattigt livsmedel?
Med ett leende på läpparna och foliehatten på sned.
Användarvisningsbild
ttias
 
Inlägg: 1927
Blev medlem: ons 22 dec 2004, 21:13
Ort: Stockholms skägg

Re: "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav Kobo » ons 26 apr 2017, 12:41

ttias skrev:
Kobo skrev:.

USA har dyrast sjukvård men är sjukast och fetast för man måste äta mer för att få i sig näring.



Finns det någon anledning att tro att fetman och sjukvårdskostnaderna beror på näringsfattigt livsmedel?

Det förklaras i länken och i TV1 nu 13:45, då man äter näringsfattigt kräver kroppen mer och blir sjukare.
Beror på annat också.
Användarvisningsbild
Kobo
 
Inlägg: 328
Blev medlem: ons 01 jul 2015, 20:04

Re: "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav Kobo » ons 26 apr 2017, 12:42

Intressant, men helhetssynen saknades som vanligt i miljöfrågor. Om vi ska öka mullhalten krävs en kraftigt ökad djurhållning både för att få mer naturlig gödsel och för att öka vallarealen. Gräsvall är en flerårig gröda och binder mycket kol. Men samtidigt arbetar starka krafter för att vi ska minska köttätandet, också av klimatskäl! Hur går det ihop? Hållbar ekologisk odling kräver också djurhållning, där finns samma konflikt

Man förkastade plöjning, men samtidigt stod ett föredöme för "det naturliga" och grävde med spade. Man dödar betydligt fler maskar med en spade än en plog då spaden skär mångdubbelt fler snitt i jorden... Man "glömde" också att nämna att vi plöjer för att bekämpa ogräs. Plöjningsfri odling och minimal jordbearbetning kräver alltså mer kemisk ogräsbekämpning...

Om vi avstår konstgödning och högavkastande grödor, hur ska vi då klara livsmedelsförsörjningen i världen? Det vågade man inte gå in på. Mängden människor på jorden ökar medan arealen åkermark minskar, ska vi då också minska skördarna per hektar? Den ekvationen går inte ihop.

Medhåll?
Användarvisningsbild
Kobo
 
Inlägg: 328
Blev medlem: ons 01 jul 2015, 20:04

Re: "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav ttias » ons 26 apr 2017, 18:01

Kobo skrev:
ttias skrev:
Kobo skrev:.

USA har dyrast sjukvård men är sjukast och fetast för man måste äta mer för att få i sig näring.



Finns det någon anledning att tro att fetman och sjukvårdskostnaderna beror på näringsfattigt livsmedel?

Det förklaras i länken och i TV1 nu 13:45, då man äter näringsfattigt kräver kroppen mer och blir sjukare.
Beror på annat också.


Har du några riktiga belägg för att det är näringsfattig kost som orsakar fetman och den dyra sjukvården i USA?
Med ett leende på läpparna och foliehatten på sned.
Användarvisningsbild
ttias
 
Inlägg: 1927
Blev medlem: ons 22 dec 2004, 21:13
Ort: Stockholms skägg

Re: "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav Kobo » ons 26 apr 2017, 23:44

Jag redogör innehållet. Sett det?
Användarvisningsbild
Kobo
 
Inlägg: 328
Blev medlem: ons 01 jul 2015, 20:04

Re: "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav ttias » tor 27 apr 2017, 05:45

Kobo skrev:Jag redogör innehållet. Sett det?


Menar du att dokumentären tar upp märkliga påståenden som man bör vara skeptisk mot?
Med ett leende på läpparna och foliehatten på sned.
Användarvisningsbild
ttias
 
Inlägg: 1927
Blev medlem: ons 22 dec 2004, 21:13
Ort: Stockholms skägg

Re: "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav Johannes » fre 28 apr 2017, 09:09

Jag såg dokumentären. Problemet är att det var svårt att veta vad som var vetenskapligt belagt och vad som var rena spekulationer. Just påståendet om att är det brist på mikronäringsämnen i maten som leder till fetma uppfattade jag som spekulativt. Det är ju enkelt att mäta folks vitamin- och mineralvärden och det görs hela tiden, så om det skett någon förändring över tid så borde det vara ett allmänt känt faktum?

Andra saker lämnade fler frågor än svar. Exempelvis framstod det som att man skulle kunna bibehålla dagens skördenivåer trots att man slutar konstgödsla, slutar plöja, slutar bespruta, och på köpet få giftfria och mycket näringsrikare grödor. Något säger mig att det inte är fullt så enkelt.

Ett annat problem är att man drog allt industriellt jordbruk över en kam. Jag tror inte man kan jämföra ett sydsvenskt välskött konventionellt jordbruk på fet lerjord där man växelbrukar, använder buffertzoner för att minska avrinning av kväve, anlägger uppsamlingsdammar, och besprutar sparsamt - med ett ensidigt jordbruk i t ex amerikanska mellanvästern där man enbart odlat vete de senaste 70 åren, grundvattnet försvinner och ytjorden eroderar bort i vinden.
Användarvisningsbild
Johannes
 
Inlägg: 3846
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 14:31

Re: "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav harald » fre 28 apr 2017, 10:42

Johannes skrev:Andra saker lämnade fler frågor än svar. Exempelvis framstod det som att man skulle kunna bibehålla dagens skördenivåer trots att man slutar konstgödsla, slutar plöja, slutar bespruta, och på köpet få giftfria och mycket näringsrikare grödor. Något säger mig att det inte är fullt så enkelt.

Så uppfattade inte jag det. Jag förstod det snarare som att vi kunde klara oss med betydligt mindre kvantitet ifall grödorna var mer näringsrika.
Sommartidsomställningen är nog inte vårt största samhällsproblem, men troligtvis vårt onödigaste.
Användarvisningsbild
harald
 
Inlägg: 744
Blev medlem: tis 24 jul 2007, 19:57

Re: "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav Johannes » fre 28 apr 2017, 11:01

harald skrev:Så uppfattade inte jag det. Jag förstod det snarare som att vi kunde klara oss med betydligt mindre kvantitet ifall grödorna var mer näringsrika.

Tja, det är i så fall bara helt fel. Näringsinnehållet av de huvudsakliga näringsämnena kolhydrater, fett och protein har inte ändrats, och vi behöver en viss mängd av dessa för att leva.
Användarvisningsbild
Johannes
 
Inlägg: 3846
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 14:31

Re: "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav harald » fre 28 apr 2017, 11:52

Johannes skrev:Tja, det är i så fall bara helt fel. Näringsinnehållet av de huvudsakliga näringsämnena kolhydrater, fett och protein har inte ändrats, och vi behöver en viss mängd av dessa för att leva.

Det var nog inte dessa näringsämnen som avsågs. Det är nog få som anser att vi lider brist på just dessa.
Sommartidsomställningen är nog inte vårt största samhällsproblem, men troligtvis vårt onödigaste.
Användarvisningsbild
harald
 
Inlägg: 744
Blev medlem: tis 24 jul 2007, 19:57

Re: "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav Johannes » fre 28 apr 2017, 12:00

harald skrev:Det var nog inte dessa näringsämnen som avsågs. Det är nog få som anser att vi lider brist på just dessa.

Det är ju fel i alla fall. Man kan inte minska matintaget med hänvisning till att maten innehåller mer mikronutrienter. Intaget av makronutrienter måste bibehållas.
Användarvisningsbild
Johannes
 
Inlägg: 3846
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 14:31

Re: "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav harald » fre 28 apr 2017, 12:55

Johannes skrev:Det är ju fel i alla fall. Man kan inte minska matintaget med hänvisning till att maten innehåller mer mikronutrienter. Intaget av makronutrienter måste bibehållas.

Ett av argumenten i filmen var nog att intaget av makronutrienter var lite för högt i nuläget.
Sommartidsomställningen är nog inte vårt största samhällsproblem, men troligtvis vårt onödigaste.
Användarvisningsbild
harald
 
Inlägg: 744
Blev medlem: tis 24 jul 2007, 19:57

Re: "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav Johannes » fre 28 apr 2017, 12:57

Globalt sett vet jag inte om det stämmer. Vi måste också ta höjd för att vi ska bli tre miljarder till.
Användarvisningsbild
Johannes
 
Inlägg: 3846
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 14:31

Re: "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

Inläggav Kobo » fre 28 apr 2017, 21:43

Menade att man får för lite mikro så kroppen vill äta mer.
Användarvisningsbild
Kobo
 
Inlägg: 328
Blev medlem: ons 01 jul 2015, 20:04

Nästa

Återgå till Naturvetenskap och teknik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster