Viktiga sociala skillnader i sjukvården

Diskutera sociologi, historia, religionsvetenskap, ekonomi, språk, statsvetenskap o.s.v. ur ett vetenskapligt perspektiv.

Viktiga sociala skillnader i sjukvården

Inläggav ZII » tor 21 apr 2016, 19:24

Malin Lindström har rätt i att kvinnor med arytmi tenderar att få sämre sjukvård än män. De får generellt senare och mindre effektiv behandling. Det finns däremot inget vetenskapligt bevis som tyder på att detta grundar sig i någon illvilja gentemot kvinnor i sjukvården. Istället beror detta snarare på att de flesta vetenskapliga studier är gjorda på män. Detta eftersom man inte var medveten om att både sjukdomsförlopp och vissa läkemedel verkar annorlunda på respektive kön. Faktum är att man bara för några decennier sedan trodde att hjärt-kärlsjukdomar bara drabbade män. Det kommer därför tyvärr att ta tid innan kvinnor kan få likvärdig vård inom detta område.

Det bör dock också framkomma att det även finns andra viktiga sociala skillnader inom vården och att det inte alltid är kvinnor som får sämre behandling. Exempelvis är risken för att dö före 65 års ålder mer än dubbelt så hög bland personer med enbart grundskoleutbildning jämfört med dem med eftergymnasial utbildning. Detta gäller både kvinnor och män. Motsvarande skillnader finns också mellan utlandsfödda och svenskfödda personer. Män och utlandsfödda har till exempel högre dödlighet i behandlingsbara sjukdomar jämfört med kvinnor och svenskfödda. I det avseendet tillhör Malin Lindström det mest privilegierade samhällsgruppen i Sverige.

http://asikt.dn.se/asikt/debatt/kvinnor ... jukvarden/
ZII
 
Inlägg: 3
Blev medlem: fre 15 apr 2016, 20:30

Återgå till Samhällsvetenskap och humaniora

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 9 gäster