Behandling av sköldkörteln

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Sverker
Inlägg: 1
Blev medlem: sön 14 nov 2010, 12:53

Behandling av sköldkörteln

Inlägg av Sverker » sön 14 nov 2010, 12:58

Vet ni något om föreningen hypo2? De driver hemsidan http://www.hypo2.info

Det verkar handla om alternativa sätt att behandla en massa olika sjukdomar som orsakas av underfunktion hos binjurarna och sköldkörteln.

Jag vore tacksam om någon med kunskap kunde ge mig råd hur jag ska förhålla mig till detta.

Tack!

Användarvisningsbild
jayeye
Inlägg: 4850
Blev medlem: ons 30 jul 2008, 09:12

Re: behandling av sköldkörteln

Inlägg av jayeye » sön 14 nov 2010, 13:16

Sverker skrev:Vet ni något om föreningen hypo2? De driver hemsidan http://www.hypo2.info

Det verkar handla om alternativa sätt att behandla en massa olika sjukdomar som orsakas av underfunktion hos binjurarna och sköldkörteln.

Jag vore tacksam om någon med kunskap kunde ge mig råd hur jag ska förhålla mig till detta.

Tack!
Skeptisk. Koncensus just nu är att diagnosen ej existerar.

Reimer skriver om det här och här?
Mina diagnoser: R45.5, R46.1, R46.2, Z56.3, Z64.2, Z62.1, Z62.3, Q55.5, X52.71, Z76.5

Användarvisningsbild
katten
Inlägg: 1149
Blev medlem: sön 10 jul 2005, 20:49

Re: Behandling av sköldkörteln

Inlägg av katten » tor 08 okt 2015, 14:16

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lag ... ?text=true
Motion 2015/16:1401

Behovet av nya riktlinjer för behandling av sköldkörtelsjukdomar och sjukdomstillstånd med likartade symptom orsakade av autoimmuna processer
Motivering

Sköldkörtelsjukdomar drabbar årligen en mycket stor grupp människor i Sverige varav de flesta är kvinnor i yrkesverksam ålder. Låg ämnesomsättning, hypotyreos, är en stor folksjukdom som idag vanligtvis behandlas med medicinen Levaxin. Enligt läkemedelsverket handlar det idag om över 440 000 personer varav ca 3700 har en kompletterande behandling med medicinen Liothyorin. Vägen till diagnos är ofta lång, svår och tröttsam och många drabbade vittnar om åratal av till exempel orkeslöshet, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, viktuppgång och värk. Dessutom är symtombilden likartad vid andra sjukdomar som orsakas av autoimmuna processer vilket kan leda till felbehandling, försämrad livskvalitet och stort lidande. Allt för många som har fått och får felaktiga diagnoser behandlas till exempel för psykiska sjukdomar och depressioner med antidepressiv medicin.
De behandlingsmetoder som används vid hypotyreos idag är från 1960-talet och vanligtvis förskrivs medicinen Levaxin. Ny kunskap pekar dock på att denna behandling inte fungerar för alla och att andra tillgängliga mediciner, Liothyronin och ND, ger bättre effekt. Ytterst få patienter i Sverige har dock tillgång till dessa medan de är vanligare i utlandet. Kunskapen om dessa nya behandlingsmetoder inom svensk sjukvård är låg och behöver förbättras. Dessutom behöver kunskapen fördjupas avseende sjukdomstillstånd med likartad symptombild som hypotyreos för att felbehandling ska kunna undvikas. Det är inte rimligt att många, företrädesvis kvinnor, tvingas till åratal av tröstlösa kontakter med vården på grund utav att kunskapen och behandlingsmetoderna inte utvecklas.

Mot bakgrund av att sköldkörtelsjukdomar och sjukdomstillstånd med samma symptom som vid hypotyreos är mycket vanligt förekommande, särskilt drabbar kvinnor och i huvudsak behandlas enligt riktlinjer från 1960-talet finns det tungt vägande skäl för att utarbeta nya riktlinjer för behandling av denna sjukdomsgrupp. Nya rön och studier finns tillgängliga för att lägga grunden för ett sådant arbete. Detta bör riksdagen tillkännage som sin mening för regeringen.
Undrar hur motionen blir behandlad?
Usch, jag tycker inte om djur som pratar!
Milou

Skriv svar