Jakten på supermänniskan

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Anders Johansson
Avstängd
Inlägg: 154
Blev medlem: tis 31 dec 2013, 18:19

Jakten på supermänniskan

Inlägg av Anders Johansson » sön 09 feb 2014, 04:20

Vad skulle hända om man identifierade genen som bestämmer vårt IQ? Väntar oss då en värld full av perfekta människor? I Kina finns världens största forskningscenter för genetik, BGI. Här jobbar 4000 unga forskare dygnet runt med att kartlägga DNA för världens alla växter, djur och människor. I Bowen Zhaos IQ-labb råder en viss frustration då forskarna bara får tillgång till en tredjedel av Pekings mest begåvade studenter. Lin Lin ansvarar för kloningslabbet där man försöker göra grisar mindre för att de ska fungera bättre som försöksdjur. I den värld som studenterna och forskarna på BGI lever finns endast kliniska värden. Etik, moral, mänskliga värden och samhället utanför lägger man inte ner någon tid på. Allt handlar om en strävan mot perfektionism och framtagandet av superkor och superkycklingar i jakten på det slutliga målet - supermänniskor.
http://www.ur.se/Produkter/180326-Varld ... rmanniskan
Lite tillbaks till rasbiologin och måste vi ta efter, eller vad ska vi leva på om vi inte kan vara före i kunskapssamhället?

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 11010
Blev medlem: tor 02 dec 2004, 15:54
Ort: Stockholm

Re: Jakten på supermänniskan

Inlägg av Anders » sön 09 feb 2014, 11:00

Kina har inte kommit ikapp än, trots 30 år av markandsekonomi. Att dom inte reglerar sin forskning kan ha sina sidor men vi ska ha väldigt klart för oss att etik är inget statiskt. Och defintift inget som vi i väst ska påtvinga kinserna.

Om kina får fram supermänniskor har dessa troligen ungefär samma fel och brister som vi normala människor.

Om man har en population på flera miljarder så vore det naturligt att tex vinna alla sportgrenar genom att välja ut alla kinser som har perfekt talang för en viss sport, eller har talang för forskning, eller affärer. Det lyckades CCCP bättre med skulle jag vilja säga. Och dom lyckades inte särsklit bra dom heller. Så fort man mäter framgång och jämför totalitära stater med fria så är det oftast den fria befolkningen som vinner i nästan allt.
Maskirovka är en rysk militärteknisk term för metoder, verktyg, utrustning, med mera, som skall vilseleda en fiende i händelse av en konfliktsituation

Anders Johansson
Avstängd
Inlägg: 154
Blev medlem: tis 31 dec 2013, 18:19

Re: Jakten på supermänniskan

Inlägg av Anders Johansson » mån 10 feb 2014, 01:52

Missade tyvärr halva reprisen nu. En forskare hade blivit kallad nazist.
Dom sysslade med kloning och skulle sekvensiera 1000(?) med högt IQ.
Man pratade om spermadonationer.
Driver dom det kan vi komma efter.

Användarvisningsbild
Moridin
Avstängd
Inlägg: 16253
Blev medlem: tor 10 jan 2008, 11:32

Re: Jakten på supermänniskan

Inlägg av Moridin » mån 10 feb 2014, 10:13

Föreställningen att det finns en gen som "bestämmer" IQ är en farlig vanföreställning. Tvärt om handlar det sannolikt om många, många gener som påverkar den fenotypen, där varje enskild gen endast har ett litet bidrag. Det finns sannolikt även interaktion mellan olika gener och mellan gener och miljö.

Man kan försöka ta reda på dessa genetiska varianter är (oftast SNPs) med GWAS-studier, men detta är svårt, komplext och tar tid att validera.
Either you believe evidence that can be tested, verified, and repeated will lead to a better understanding of reality, or you do not. - Michael Specter
|AIDSTruth | Evidens för makroevolution | Skeptical Science|

Anders Johansson
Avstängd
Inlägg: 154
Blev medlem: tis 31 dec 2013, 18:19

Re: Jakten på supermänniskan

Inlägg av Anders Johansson » mån 10 feb 2014, 14:39

Moridin skrev:Föreställningen att det finns en gen som "bestämmer" IQ är en farlig vanföreställning. Tvärt om handlar det sannolikt om många, många gener som påverkar den fenotypen, där varje enskild gen endast har ett litet bidrag. Det finns sannolikt även interaktion mellan olika gener och mellan gener och miljö.

Man kan försöka ta reda på dessa genetiska varianter är (oftast SNPs) med GWAS-studier, men detta är svårt, komplext och tar tid att validera.
Det handlade även om grisar och avel, jag ska försöka se resten i Play.

Softrock
Avstängd
Inlägg: 5
Blev medlem: tor 28 aug 2014, 12:42

Re: Jakten på supermänniskan

Inlägg av Softrock » fre 12 sep 2014, 13:15

Repris nu

Användarvisningsbild
Krona
Inlägg: 233
Blev medlem: tis 31 jan 2012, 10:41

Re: Jakten på supermänniskan

Inlägg av Krona » ons 17 sep 2014, 09:07

Intressant!

Det är rimligtvis så att man i princip skulle kunna selektera fortplantning utifrån önskvärda egenskaper. Generell intelligens är huvudsakligen ärftligt så visst kan man höga ett befolkningsgenomsnitt på det viset. Om man i varje generation väljer ut de 10% med högst begåvning bör man över kanske fem generationer kunna höja genomsnittet till en IQ på 120. Frågan är vad vi vinner på det? Har vi då fått fram en befolkning av supermänniskor? Vi skulle lika gärna kunna välja ut de 10% av vänligaste eller 10% lyckligaste medborgarna och få ett starkt genomslag där också även om miljöfaktorer kanske spelar större roll för dessa fenotyper. Som tankeexperiment är det fantasieggande men knappast genomförligt i praktiken (Nordkorea undantaget).

Om jag skulle sitta som upplyst despot skulle jag nog välja att selektera den andel som visar störst aktivt ansvarstagande för andra levande varelser, och för miljön. Då får man kanske en mänsklighet som i alla fall har potential att överleva som art.
Några av mina favoriter på detta eminenta forum:
devadatta, Urquhart, Knurd, JackBlack, kaxiga Z, AndersY, micke.d .

Skriv svar