Bok: Diet Cults av Matt Fitzgerald

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Användarvisningsbild
kipphebel3
Inlägg: 6605
Blev medlem: ons 10 okt 2012, 09:15
Ort: N60 E20

Bok: Diet Cults av Matt Fitzgerald

Inlägg av kipphebel3 » sön 14 sep 2014, 08:57

Matt Fitzgerald: Diet Cults

Med underrubriken: he Surprising Fallacy at the Core of Nutrition Fads and a Guide to Healthy Eating for the Rest of US

Författaren är Nutritionist inom sport och sysslar med Triathlon. Någonstans på den vägen blev han intresserad av mat och matkulter och har skrivit en exposé där han undersöker de mera kultlika aspekterna av olika dieter:
I beleive that "cult" is the best word to identify the way of eating that is morally based, identity forming, community building and viewed byt its followers as superior to all other ways of eating
(Sid 6)

Har tar avstamp i judendomens tankar om förbjuden mat och diskuterar hur en del av dem har rationella grunder, medan andra är baserade i att skilja sig från andra, att inte förtära offer från andra gudar etc och utvecklar det vidare till en diskussion om vegetarianism och liknande.

I boken tar han upp nästan alla kända (och några okända) dieter: Vegan, Atkins, Paleo, Low-carb, frukt och diskuterar dessa samt visar på var det gått fel. Allt ifrån de som anser att e viss diet är perfekt, till Nietzche som ansåg att alla skulle ha sin egen. Slutsatser dras från namngivna referenser, även om notapparat saknas, däremot finns en 14-sidig del med "further reading"

Budskapet är i korthet: Det finns ingen absolut rätt kost, ingen "ursprunglig" som skulle vara ideal för alla. Som människor är vi allätare och kan må bra och fungera inom ett brett spektrum av dieter. Däremot är den gamla, beprövade, tallriksmodellen en bra utgångspunkt.

Specellt kritisk är han mot det binära (svart-vita) tänk som florerar inom vissa kulter: Potatis är dåligt i alla former. Socker är dåligt. Vatten är bra. I stället påpekar han, helt korrekt att "the dose makes the poison". du kan dricka ihjäl dig på vatten. Det är skillnad på potatis och potatis och här hänvisar han till en studie från Sydney.

Negativt då? Mja, den är ganska Amerikansk och ibland hemfaller författaren till "the naturalistic fallacy" när han diskuterar kvaliteten på mat.
ho de anexetastos bios ou biôtos anthrôpôi — ὁ δὲ ἀνεξέταστος βίος οὐ βιωτὸς ἀνθρώπῳ !