Känslomässiga ansiktsuttryck och kroppsförändringar

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Lukas
Inlägg: 29
Blev medlem: sön 23 jan 2005, 10:18
Kontakt:

Känslomässiga ansiktsuttryck och kroppsförändringar

Inlägg av Lukas » fre 25 mar 2005, 08:04

Jag läser för tillfället "Samtal med Dalai Lama - Ett möte mellan buddhism och västerländsk vetenskap". I den boken finns lite intressanta forskningsresultat som tas upp. Jag tänkte här nedan dela med mig av ett sådant result. Ett som ni säkert hört talas om. Har du själv något intressant forskningsresultat att tipsa om inom psykologi, sociologi, neurovetenskap eller något annat nära liggande område.

Nedan följer en kort sammanfattning om ett forskningsresultat i boken. Det handlar om känslomässiga ansiktsuttryck och kroppsförändringar:
Om vi avsiktligt uttrycker en känsla i ansiktet förändras också vår fysiologi. Det medvetet framkallade ansiktsuttrycket utlöser samma kroppsförändringar som om det var äkta och spontant. Detta kunde man se i både studier av kroppsspråk och i mätningar av hjärnaktiviteten. Det betyder att ansiktet inte bara fungerar som en spegling, utan också själv kan aktivera känslor. Att medvetet organisera sina ansiktsmuskler till ett leende utlöser med andra ord samma hjärnaktivitet som vid äkta känslor av glädje. På samma sätt som att rynka på ögonbrynen och se dyster ut sätter i gång samma hjärnaktivitet som vid känslor av sorg. Det var en grov sammanfattning av vad Paul Ekman och Richard Davidsson kommit fram till.

Lite bakgrund om Paul Ekman:
http://www.mindandlife.org/bios/ekman.html

Lite bakgrund om Richard Davidsson:
http://psyphz.psych.wisc.edu/front/Dire ... 20page.htm