Energiskatt på kärnkraft.

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Användarvisningsbild
Procentaren
Inlägg: 1376
Blev medlem: sön 30 dec 2007, 11:54
Ort: Skåne

Energiskatt på kärnkraft.

Inlägg av Procentaren » sön 24 maj 2015, 09:41

Det pratas en del om energiskatten på kärnkraft, som är baserad på vad en anläggning kan producera. Inte på den verkliga produktionen.
Enligt den här sidan så motsvarar det ca 5.5 öre/Kwh. År 2012 http://www.svenskenergi.se/Elfakta/Elpr ... roduktion/
El som produceras i kärnkraftverk har beskattats sedan år 1984 och var från början en produktionsskatt i öre per kWh. Under år 2000 omformades den till en effektskatt, vilket innebär att skatten numera baseras på reaktorernas termiska effekt - det vill säga kärnkraftreaktorernas värmeproduktionsförmåga. Skatten är därför oberoende av hur mycket el som produceras. Dock får avdrag göras om kärnkraftverket stått avställt under en sammanhängande tidsperiod om mer än 90 dagar.
Kärnkraftsskatten höjdes med 24 procent från och med den 1 januari 2008 och uppgår år 2012 till 12 648 kronor per MW och månad. Totalt bedöms kärnkraftskatten uppgå till cirka 4 miljarder kronor, vilket motsvarar cirka 5,5 öre per kWh kärnkraftsproducerad el.
Studsvikslagen är en lag som reglerar den avgift som kärnkraftsföretagen betalar för förvaring av kärnkraftsavfall och annat kontaminerat material. För kärnkraftsproducerad el tas därför en avgift ut om 0,3 öre/kWh.

Jag har försökt klura ut vad man skulle betalt om man haft samma regler som för övrig kraftproduktion. Men det är inte så lätt. Det finns ett antal olika skatter.
Hur mycket producerar kärnkraften idag i förhållande till möjlig produktion ? Läget är väl rätt bra nu jämfört med tidigare år ?

Jag blev förvånad över fastighetsskatten på de olika energislagen. Vattenkraft ligger långt över de andra energislagen.
Alla elproduktionsanläggningar belastas med en generell industriell fastighetsskatt. Den samlade fastighetsskatten för elproduktionsanläggningar år 2012 beräknas uppgå till ca 4 miljarder kronor (motsvarande cirka 5,5 öre/kWh i genomsnitt för vattenkraft, 0,4 öre/kWh för vindkraft, 0,3 öre/kWh för kärnkraft och mellan 0,1 och 0,5 öre/ kWh för övrig värmekraft).

Användarvisningsbild
Anders G
Inlägg: 6938
Blev medlem: sön 18 dec 2005, 20:15
Ort: Walmington on Sea

Re: Energiskatt på kärnkraft.

Inlägg av Anders G » sön 24 maj 2015, 10:11

http://www.svk.se/stamnatet/kontrollrummet/

http://www.elstatistik.se/

http://www.energimyndigheten.se/Statistik/

Tre sidor som redovisar den svenska elexporten på ett överskådligt sätt.
They don't like it up'em, you know!

Skriv svar