Redan tidigare har SLV klargjort att det inte entydigt finns några hälsomässiga skäl till att välja eko. Den nya rapporten visar att det inte heller är motiverat att anta att det ekologiska jordbruket per definition är synonymt med ett miljövänligt jordbruk.
I tabellen är resultaten visade med färger och siffror. Men jag blir inte klok på vad siffrorna innebär.Studien, som är en kunskapsöversikt som SLV beställt, bygger på så kallad livscykelanalys, det vill säga miljökonsekvenserna beräknas för hela produktionskedjan – ”från vaggan till graven”. Om vi tar energiåtgång som exempel, beräknar man alltså den totala energiåtgången för att producera en råvara – till exempel ett kilo nötkött – i form av drivmedel till traktorer, drivmedel för transport av förnödenheter till gården, energiförbrukning vid tillverkning av konstgödsel, etcetera.
I tabellen presenteras miljöeffekterna av att producera ett kilo av en produkt:
T.ex mjölk/klimat har fått en gul ruta, att konventionell och ekologisk produktion är likvärdiga. Det står även 32 i rutan. Men 32 vad ?

Man föreslår att istället för "Konventionellt jordbruk" kalla det "Vetenskapsbaserat jordbruk". En god ide.
http://www.dn.se/debatt/ekologiskt-jord ... or-miljon/