Dick Harrison: Nu behövs en folkrörelse för bildning

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Nemesis
Inlägg: 1884
Blev medlem: tor 12 okt 2006, 22:04
Ort: Stockholm

Dick Harrison: Nu behövs en folkrörelse för bildning

Inlägg av Nemesis » tor 27 apr 2017, 23:03

Dick Harrison skrev:Vi måste sluta nedvärdera kunskap

Kunskap är av godo. Ju fler som har den, desto bättre. Fråga inte vilka böcker du kan ignorera, utan vilka du kan läsa utöver de självklara.

Sluta söka genvägar och börja gå omvägar, eftersom de ger dig ett rikare liv. Se inte lärandet som ett sätt att klara ett prov, utan som något som gör dig till en större människa.

Ett land som föraktar kunskap förtjänar inga bra lärare eller goda resultat i skolan. Sverige har vad det kan förvänta sig i den vägen. Men det behöver inte vara så. Vi som vill ha kunskapen kan göra motstånd. Vi kan skapa en folkrörelse för bildning, ideligen lyfta oss själva och vägra finna oss i att andra förminskar det som är viktigt. Annars lär vi tala om låga löner, betygsinflation och lärarflykt i det oändliga, utan att det blir bättre. Folkrörelser har skapats förr, när många ansett att något är fel.
Artikeln har ett antal år på nacken, men kan inte se att den diskuterats på forumet, och ämnet som tas upp är inte mindre aktuellt idag än 2012.

Det som slog mig är om Dick Harrison inte hört talas om Vetenskap och Folkbildning? Förvisso knappast en folkrörelse i dagsläget, snarare en elitrörelse, men ändå en rörelse som ser positivt på kunskap och allmänbildning.
"… all the data shows that most people are not influenced by rational arguments. They're influenced by social pressure. … That's just the human condition, and we just have to acknowledge it and accept it." - Steven Novella

Användarvisningsbild
Migi
Inlägg: 374
Blev medlem: ons 15 apr 2015, 13:02
Ort: Mälarens lås

Re: Dick Harrison: Nu behövs en folkrörelse för bildning

Inlägg av Migi » sön 07 maj 2017, 11:40

Men Harrison har fel. De låga lärarlönerna (samt att ständigt ha massa politiker flåsandes i nacken) är exakt det som sänker lärarnas status och som i sin tur sänker kunskapens status. Höj lärarnas löner och ge dem rektorernas ovillkorliga förtroende så löser det sig automatiskt.

Man kan se nördkulturens fokus på fakta och diskussioner som ett slags surrogat för den gamla skolan. Förr kunde du få arbete på att läsa Illiaden och Odyseén på gammelgrekiska, memorera stora delar och kunna föra resonemang kring den. Det får du inte idag. Så varför inte ha det roligt i stället?

Skriv svar