Evighetsmaskin

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Skriv svar
Gyllenevishet
Inlägg: 6
Blev medlem: mån 01 maj 2017, 08:50

Evighetsmaskin

Inlägg av Gyllenevishet » mån 01 maj 2017, 10:19

Jag har kommit på en fin ide och skulle vilja veta om det fungerar.

Det handlar om 2 supraledande likströms elmotorer seriekopplade och en stor elektrisk generstor och batteri.

Normalt funkar det inte med en vanlig elmotor och generator för att producera mer el än vad som går åt. Men jag har kommit på något speciellt. Ett undantag.

En elmotor likström som är på fullkräm är som starkast när den inte roterar. När den väl börjar rotera så minskar strömmen i systemet med upp till 50 gånger. Det är på grund av motinduktion.

Med en supraledande likströmsmotor som har full kräm och orörlig blir det inga ampereförluster på grund av noll motinduktion. Men kraften i newtonmeter som den utövar är mycket stark. 100 procent Om man nu kopplar samman en till likströms supraledande elmotor i serie med den första och kraften är på men något hindrar motorerna från att snurra kommer det inte bli några amperförluster alls. Kraften från båda motorerna kommer att vara 200 procent för att de båda är stillastående. Men om man hade en väldigt stark generator stor som bjöd kraftigt motstånd så skulle de båda supraledande likströmsmotorerna i serie knappt rotera över huvudtaget och den minimala motinduktionen skulle kunna bara bli 1 procent. Så deras verkningsgrad skulle bli 99 procent vardera tillsammans 198 procent som generatorn tar ut. Man får också räkna med förluster i generatorn.
Såvida den inte är supraledande. Det blir i alla fall mindre förluster.

Poängen med det här är att utnyttja nästan orörliga serikopplade supraledande likströmsmotorer för att få nästan dubbel kraft på grund av väldigt lite motinduktion. Ampereförluster medans kraften från motorerna är på topp typ nästan 200 procent. Man kan till och med ha tre motorer om man vill. För nästan 300 procents kraft. Generatorns axel kommer i praktiken vara stillastående men om diametern på generatorn är 100 meter kan kantrörelsen ände bli flera meter i sekunden och stor kraft kan tas ut därifrån. Och mer energi kan tas ut av generatorn än vad som kom från batteriet

Tesla motors elbiltillverkaren har gjort en elbil med supraledande elmotorer.

Är min teori sund eller inte?

Användarvisningsbild
Johannes
Inlägg: 4330
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 14:31

Re: Evighetsmaskin

Inlägg av Johannes » mån 01 maj 2017, 12:47

Nej, det fungerar inte. Inga evighetsmaskiner fungerar eftersom det strider mot naturlagar.

Thomas P
Inlägg: 9271
Blev medlem: sön 27 aug 2006, 19:01

Re: Evighetsmaskin

Inlägg av Thomas P » tis 02 maj 2017, 08:09

Johannes skrev:Nej, det fungerar inte. Inga evighetsmaskiner fungerar eftersom det strider mot naturlagar.
Det är i sig inget argument, naturlagar har visat sig fel förut. I just detta fall baserar sig däremot Gyllenevishet just på existerande naturlagar och då stämmer det att eftersom elektromagnetiska teorin är bevisbart energikonserverande så kan man inte konstruera en maskin enligt denna och tro den skall bli en evighetsmaskin. Man får allt besvära sig med att postulera att de naturlagar vi tror på är fel på någon avgörande punkt. Man får då även ta hänsyn till Noethers sats vilken gör det knepigt att hitta på naturlagar som bryter mot energikonservering

Förstår jag hur han tänker sig så är felet att två motorer förbrukar dubbelt så mycket energi som en. Genom att seriekoppla två motorer får han fortfarande bara en verkningsgrad nära 1, inte nära 2.

Användarvisningsbild
ulltand
Inlägg: 1734
Blev medlem: lör 09 jul 2011, 14:39
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Evighetsmaskin

Inlägg av ulltand » tis 02 maj 2017, 08:56

Ska man kunna ta ut något arbete för att det ska få kallas evighetsmaskin?

Thomas P
Inlägg: 9271
Blev medlem: sön 27 aug 2006, 19:01

Re: Evighetsmaskin

Inlägg av Thomas P » tis 02 maj 2017, 09:05

ulltand skrev:Ska man kunna ta ut något arbete för att det ska få kallas evighetsmaskin?
Ja, det brukar krävas. Annars kan du bara ta strömmen i en supraledande spole som går runt utan förluster och kalla den evighetsmaskin.

Användarvisningsbild
Johannes
Inlägg: 4330
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 14:31

Re: Evighetsmaskin

Inlägg av Johannes » tis 02 maj 2017, 10:55

Ibland klassificerar man evighetsmaskiner enligt följande:

Typ 1: Producerar arbete utan tillförsel av energi (eller med mindre tillförd energi än det uträttade arbetet)
Typ 2: Producerar arbete med hjälp av enbart termisk energi utan utbyte med en sekundär termisk reservoar (bryter mot termodynamikens andra lag)
Typ 3: Maskin vars rörelse fortgår i evighet utan tillförsel av energi men utan att uträtta arbete (dvs noll friktion).

Såvitt jag vet går det inte att realisera en supraledande spole som bokstavligen har noll resistans. Det finns alltid små effekter som leder små förluster över mycket lång tid. Lite liknade att en planet som snurrar runt en stjärna tappar lite energi över långa tider, t ex genom tidvatteneffekter.

Thomas P
Inlägg: 9271
Blev medlem: sön 27 aug 2006, 19:01

Re: Evighetsmaskin

Inlägg av Thomas P » tis 02 maj 2017, 16:26

Johannes skrev:Såvitt jag vet går det inte att realisera en supraledande spole som bokstavligen har noll resistans. Det finns alltid små effekter som leder små förluster över mycket lång tid. Lite liknade att en planet som snurrar runt en stjärna tappar lite energi över långa tider, t ex genom tidvatteneffekter.
I teorin bör de förlora energi, men det kan gå så långsamt så det inte är mätbart.
"Experimental evidence points to a current lifetime of at least 100,000 years. Theoretical estimates for the lifetime of a persistent current can exceed the estimated lifetime of the universe, depending on the wire geometry and the temperature"
https://en.wikipedia.org/wiki/Supercond ... resistance
Duger för mig. I praktiken går din maskin sönder innan strömmen avklingar.

Användarvisningsbild
ulltand
Inlägg: 1734
Blev medlem: lör 09 jul 2011, 14:39
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Evighetsmaskin

Inlägg av ulltand » tis 02 maj 2017, 16:28

Thomas P skrev:Duger för mig. I praktiken går din maskin sönder innan strömmen avklingar.
Det borde väl också ingå i en riktig evighetsmaskin, att den inte rasar sönder.

Användarvisningsbild
Bod
Inlägg: 730
Blev medlem: mån 13 dec 2004, 23:03
Ort: Malmö

Re: Evighetsmaskin

Inlägg av Bod » tis 02 maj 2017, 20:57

Thomas P skrev: Förstår jag hur han tänker sig så är felet att två motorer förbrukar dubbelt så mycket energi som en. Genom att seriekoppla två motorer får han fortfarande bara en verkningsgrad nära 1, inte nära 2.
Instämmer.
Jag tycker vidare resonemanget är oklart huruvida rotorerna ska vara stillastående eller röra sig lite grann. Om de rör sig - vilket givetvis är nödvändigt för att driva generatorn - så förbrukas ju elektrisk energi för detta oavsett om de har supraledare och oavsett diametern på rotoraxel. Och det kommer att förbrukas en hel del energi för att övervinna all friktion och mekaniska förluster i en elmotor-generator-maskin.
Until the lions have their historians, tales of hunting will always glorify the hunter.
Afrikanskt ordspråk

Användarvisningsbild
Vitnir
Inlägg: 4385
Blev medlem: tor 31 mar 2005, 17:08
Kontakt:

Re: Evighetsmaskin

Inlägg av Vitnir » lör 06 maj 2017, 10:21

Supraledande spolar kan man väl inte få utan kylning som i sig drar energi. Funkar supraledning i rymden? Dvs räcker det att det är kallt eller krävs aktiv kylning vilket inte är gratis i rymden.
There is no spoon.

BUffe
Inlägg: 63
Blev medlem: ons 02 sep 2015, 12:02

Re: Evighetsmaskin

Inlägg av BUffe » lör 06 maj 2017, 18:53

Vitnir skrev:Supraledande spolar kan man väl inte få utan kylning som i sig drar energi. Funkar supraledning i rymden? Dvs räcker det att det är kallt eller krävs aktiv kylning vilket inte är gratis i rymden.
Inte fysiker, men -- här står det lite om problematiken kring att använda supraledare i vanliga satelliter som byggts med dagens teknik. Det är, oväntat nog, helt enkelt inte tillräckligt kallt; vill man ha supraledning måste man frakta upp ett kylmedium som förr eller senare tar slut.

Men ute i stora rymden, alltså utanför Sundbyberg där jag bor tillräckligt långt från alla stjärnor, skulle man kunna tänka sig att man skulle kunna bygga en maskin stor nog för att de ingående elektroniska komponenterna skulle kunna monteras tillräckligt långt ifrån varandra att spillvärmen från arbetet skulle stråla bort innan den hann förstöra ledarnas supraledning.

Men eftersom vi talar om hela evigheten skulle spillvärmen från maskinen i sådant fall till slut värma upp hela universum till den kritiska temperaturnivån, varpå supraledningseffekten skulle förloras, och då skulle det alltså ändå inte vara någon evighetsmaskin.

Användarvisningsbild
Whey
Inlägg: 108
Blev medlem: mån 20 jun 2016, 17:32
Ort: Stockholm Göteborg Malmö
Kontakt:

Re: Evighetsmaskin

Inlägg av Whey » lör 12 aug 2017, 23:56

Johannes skrev:Nej, det fungerar inte. Inga evighetsmaskiner fungerar eftersom det strider mot naturlagar.
Är det därför Universum inte fungerar?
ulltand skrev:Ska man kunna ta ut något arbete för att det ska få kallas evighetsmaskin?
Tycker jag låter rimlig men bara att se på processen gör att energi sipprar ut och inte är sluten. Ser man till universum som helhet som en evighetsmaskin blir det problem att ta ut energi och föra den någonstans.

Detta universella problem har lett till en relativ mängd av mer eller mindre regelbundna sk big bang. Även där blir problemet lite svårt att mäta eftersom Big bang är svårmätbart från alla plattformar och egentligen bara till för att bevisa att inlärning i grunden är meningslöst och att allt du någonsin sett hört eller känt kommer att försvinna för alltid. Den urgamla senila viljan till robust avdankning är alltså när det kommer till kritan ganska duktig på att rita, Termodynamikens andra grundlag beskriver också förfallet inom termodynamiken tids nog. Annars så skulle kunskap om den allmänna dekadensen löna sig på lång sikt.... Vilket dessa big bang eventen visar att det inte går, för varken människan eller andra varelser saknar feedbackhorisonter till insikter bortom big bang och andra logiska disassemblerpunkter från allt överallt åt alla håll samtidigt.

Om nu inte detta omätbara event är en evighetsmaskin, vad är det då?
Har svårt att tänka mig att hela universum eller om man så vill alla universum tillförs energi, troligen inte men ändå så håller skiten på. Det måste väl vara beviset på att universums big bang är en evighetsmaskin och att det inte kan fungera, för skulle det fungera måste ju samtliga universum tillföras energi någonstans ifrån.

Men det finns inga som helst belägg för att universum som helhet har några perspektiv på detta och är därmed naturlagsbundet i sin hermetiska perspektivlöshet.

Användarvisningsbild
Bod
Inlägg: 730
Blev medlem: mån 13 dec 2004, 23:03
Ort: Malmö

Re: Evighetsmaskin

Inlägg av Bod » tis 15 aug 2017, 11:56

Whey skrev:Är det därför...
Försök igen när du nyktrat till.
Until the lions have their historians, tales of hunting will always glorify the hunter.
Afrikanskt ordspråk

Skriv svar