Men även för att odling av ekologisk potatis ökar, och den ger sämre utbyte per hektar.
Ekologisk odling är inte oproblematisk.
Skall man sträva efter att producera så effektivt som möjligt, på den mark som används ?
Jordbruksmark är en begränsad resurs.
Eller skall man sträva efter att odla på ett sätt som man anser ger produkter med bättre kvalitet ?
Då behöver större arealer odlas upp.
Till det kan man lägga hur potatisproduktionen används. Industrin använde en hel del stärkelse. T.ex vid papperstillverkning.
Även vid godistillverkning används stärkelse.
http://www.biotopia.nu/finns-det-starkelse-i-godis/
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/var- ... atis-bortaMen det finns även andra orsaker, skriver tidningen ATL. I och med att odlingen av ekologisk potatis nästan har fördubblats på tio år så har också skördevolymen minskat.
– Hektarskörden är markant lägre än vid konventionell produktion, säger Gustaf Svenungsson, utredare på Jordbruksverket, till tidningen.