Amerikanska vapenbrott och vapenlagar

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Användarvisningsbild
Giantcat
Avstängd
Inlägg: 236
Blev medlem: tor 08 mar 2007, 17:59

Amerikanska vapenbrott och vapenlagar

Inlägg av Giantcat » tor 19 apr 2007, 13:04

Har läst lite diskussioner om amerikanska vapenlagar med anledning av den senaste skolmassakern.

Medan många vill förklara de upprepande dödskjutningar med amerikas liberala vapenlagar, hävdar vapenkramarna att stater med stränga vapenlagar har högst vapenrelaterad brottslighet, att brottsligheten är lägre i områden med hög beväpning, samt att de flesta brott utförs med illegala vapen som även skulle gå att få tag på i länder med stränga vapenlagar.

Handlar det om missbrukad statistik (tex i att stater med stränga vapenlagar åxå har större sociala problem och fler problemområden än vapenliberala dito) och finns det någon "objektiv" forskning på området?
"Dont you know who I am? I´m the Giant Cat, bitch!"

Användarvisningsbild
bengtsfors
Inlägg: 716
Blev medlem: fre 22 dec 2006, 10:33

Inlägg av bengtsfors » tor 19 apr 2007, 13:19

Vapenkramarna råkar ju nu vara vapenliberalerna.

Statistik kan du få från respektive lands databaser över brott.

Vad du förmodligen kommer att se är att strängheten i vapenlagarna i stort inte inverkar på antalet dödsskjutningar, däremot hur stora de sociala klyftorna är och hur segregerade folk är.

Med "objektiv", menar du då forskning som genererar de resultat du önskar hade varit sanningen?

Användarvisningsbild
pema
Inlägg: 2117
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 13:28
Ort: Stockholm

Re: Amerikanska vapenbrott och vapenlagar?

Inlägg av pema » tor 19 apr 2007, 13:31

Giantcat skrev:Handlar det om missbrukad statistik (tex i att stater med stränga vapenlagar åxå har större sociala problem och fler problemområden än vapenliberala dito) och finns det någon "objektiv" forskning på området?
Även om man har en sträng vapenlagstiftning, kan ju tillgängligheten variera stort. Här i kan en faktor ligga. Jag hittade följande statistik (som tyvärr inte relaterar till lagstiftningen)
http://www.nationmaster.com/graph/cri_m ... per-capita

CNN har illustrerat något liknande grafiskt

Användarvisningsbild
bengtsfors
Inlägg: 716
Blev medlem: fre 22 dec 2006, 10:33

Inlägg av bengtsfors » tor 19 apr 2007, 13:34

Det är inte vad statistiken visar. Den visar antalet vapenbrott, inte antalet vapen.

En snabb titt på kartan ger mig ytterligare belägg för min teori.

Användarvisningsbild
Urquhart
Inlägg: 11906
Blev medlem: tis 30 aug 2005, 09:50
Ort: Uppsala

Inlägg av Urquhart » tor 19 apr 2007, 13:38

Gängrelaterade dödsskjutningar (och de är väl dessa som dominerar statistiken gissar jag) lär knappast påverkas märkbart av skärpta vapenlagar (i och med att det är illegala vapen det är frågan om i de fallen). Däremot lär man inte få lika många massmord av den typen som hände denna vecka i Virginia, om vapenlagarna skärps. I Sverige skulle en liknande knäppgök som killen i Virginia förmodligen har knallat in på skolan med kniv eller något slags slagvapen (järnrör, basebollträ) i och med att var och varananan person i detta inte har skjutvapen hemma. Och med kniv har man rimligen rätt svårt att ta ihjäl 33 personer. I Sverige är kniv det vanligaste mordvapnet och i USA skjutvapen.

Svante
Inlägg: 983
Blev medlem: fre 03 dec 2004, 15:57

Inlägg av Svante » tor 19 apr 2007, 13:53

När jag läste om senaste dödsskjutningen i USA tänkte jag direkt på killen som körde på folk på Västerlånggatan för fyra år sedan.

Är inte det ett klockrent exempel på en svensk galning som antagligen hade använt skjutvapen om de hade varit lika lättillgängliga här som i USA? Hur många hade dött om han hade använt två pistoler i stället för sin bil?

Användarvisningsbild
pema
Inlägg: 2117
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 13:28
Ort: Stockholm

Inlägg av pema » tor 19 apr 2007, 13:55

Urquhart skrev:I Sverige skulle en liknande knäppgök som killen i Virginia förmodligen har knallat in på skolan med kniv eller något slags slagvapen (järnrör, basebollträ) i och med att var och varananan person i detta inte har skjutvapen hemma.
I Sverige finns ca. 2 milj. registrerade vapentillstånd, fördelade på 656 000 innehavare. Så helt ovanligt med ett vapen hemma är det inte, även om det till större delen rör sig om jaktgevär.

Källa Aftonbladet

Användarvisningsbild
Urquhart
Inlägg: 11906
Blev medlem: tis 30 aug 2005, 09:50
Ort: Uppsala

Inlägg av Urquhart » tor 19 apr 2007, 13:59

Svante skrev:När jag läste om senaste dödsskjutningen i USA tänkte jag direkt på killen som körde på folk på Västerlånggatan för fyra år sedan.

Är inte det ett klockrent exempel på en svensk galning som antagligen hade använt skjutvapen om de hade varit lika lättillgängliga här som i USA? Hur många hade dött om han hade använt två pistoler i stället för sin bil?
Ja, eller den där killen som knivhögg barnet i Jönköping nu senast.

Användarvisningsbild
Urquhart
Inlägg: 11906
Blev medlem: tis 30 aug 2005, 09:50
Ort: Uppsala

Inlägg av Urquhart » tor 19 apr 2007, 14:01

pema skrev:I Sverige finns ca. 2 milj. registrerade vapentillstånd, fördelade på 656 000 innehavare. Så helt ovanligt med ett vapen hemma är det inte, även om det till större delen rör sig om jaktgevär.

Källa Aftonbladet
Ja, det är nog mest olika typer av jaktgevär och jaktgevär är inte direkt det ultimata vapnet att släpa runt på om du vill komma åt en amssa folk på offentliga platser. Pistoler, k-pistar och avsågade hagelbrakare är däremot utomordentligt lämpade för sånt.

Användarvisningsbild
Tryggve
Forummoderator
Inlägg: 9037
Blev medlem: mån 18 apr 2005, 23:03
Ort: Mölndal

Inlägg av Tryggve » tor 19 apr 2007, 14:19

Urquhart skrev: I Sverige är kniv det vanligaste mordvapnet och i USA skjutvapen.
I USA så begicks 2005 ca 67% av morden med skjutvapen

http://www.fbi.gov/ucr/05cius/offenses/ ... le_08.html

Användarvisningsbild
Giantcat
Avstängd
Inlägg: 236
Blev medlem: tor 08 mar 2007, 17:59

Inlägg av Giantcat » tor 19 apr 2007, 14:39

bengtsfors skrev:Med "objektiv", menar du då forskning som genererar de resultat du önskar hade varit sanningen?
Nej, jag menar forskning som ser till vilka fakta det finns i målet, och inte kör med statistiska slamkrypare. Det man ofta hör i debatten är ju å enda sidan ideologogiserande vapenmotståndare, och å andra sidan ideologiserande vapenkramare som vill ha mer vapen för att kunna skjuta bovarna...

(Visst, det hade nog varit bättre att bara skriva forskning, eftersom forskning som inte är objektiv, dvs går utanför empirin, näppeligen kan benämnas som forskning, men, men...).

...annars torde det väl vara så att god tillgång på legala vapen åxå ökar tillgången på illegala dito?
"Dont you know who I am? I´m the Giant Cat, bitch!"

Användarvisningsbild
rikard
Inlägg: 2750
Blev medlem: sön 04 jun 2006, 19:55

Inlägg av rikard » tor 19 apr 2007, 15:57

Visst finns det mycket vapen i Sverige. Men de enda massmord med skjutvapen som hänt i Sverige är väl såna där förövaren har tillgång till automatvapen, som Mattias Flink eller Stureplansmorden?

Ett jaktgevär måste laddas om lite för ofta för att man ska kunna skjuta 32 personer, så även om det finns vapen i Sverige så är skillnaden att i USA kan man ha en AK eller en halvautomatisk pistol eller en bazooka hemma lagligt. I Sverige kan man på sin höjd ha en älgstudsare eller ett hagelgevär (om man inte är i hemvärnet förstås -- finns det fortfarande?).

Sen är det ju intressant att han i Virginia hade varit på mentalsjukhus, och till och med i Virginia får man inte köpa vapen då. Men de har ju inga kontroller och det finns speciella lagar om att man inte får stämma vapenhandlare (eller vapentillverkare) om de struntar i såna regler. Vapenindustrin är i en kategori för sig själv.

Användarvisningsbild
botmund
Avstängd
Inlägg: 750
Blev medlem: sön 13 nov 2005, 10:34
Ort: In a Steel Town East of Eden

Inlägg av botmund » tor 19 apr 2007, 19:19

rikard skrev:... så även om det finns vapen i Sverige så är skillnaden att i USA kan man ha en AK eller en halvautomatisk pistol eller en bazooka hemma lagligt. I Sverige kan man på sin höjd ha en älgstudsare eller ett hagelgevär (om man inte är i hemvärnet förstås -- finns det fortfarande?). ...
Är det verkligen så? Får man inte ha halvautomatiska jaktgevär i Sverige? I Finland får man och i och med det så får man ha AK-47, M-16(Colt AR-15) etc. Så länge geväret är halvautomat(max 5 patroner i mag) och klassas som jaktgevär. Sen lite tjafs med jaktkort kanske etc men de finns i alla fall. Helt åt skogen är det. Tack och lov är det inte så lätt att få licens för pistol, .22 är antagligen relativt lätt men grövre kaliber är mycket svårt.

När det skall debatteras vapen i USA verkar det som all rim och reson sätts åt sidan för känslosamma tal som i slutändan alltid nämner konstitutionen. Kommer ni ihåg den smällfeta damen som var med i Folke Rydéns dokumentär "USAs väpnade stater"? Hon som reste runt och höll föredrag och sade att hennes liv räddades tack vare att personen som sköt henne använde helmantlad ammunition. Hon blev skjuten med en AK-47. Alltså halvautomatiska stormgevär = ok && jaktvapen(halvmantlad ammo) = farligt. Det var hennes budskap. "Only in America"
Vore roligt om det gjordes undersökning av alla poliser i alla delstater och vad de har för åsikt i frågan. Man förstår att de närmar sig en stoppad bil med handen på vapnet.

revve
Inlägg: 90
Blev medlem: tor 22 jun 2006, 23:45

Inlägg av revve » tor 19 apr 2007, 20:14

I Sverige är det inga problem att få licens för pistol eller revolver i nästan vilken kaliber som helst. Det räcker det med att vara aktiv medlem i en skytteförening i ett halvår samt uppfylla kravet för guldmärke. Då får man skaffa en .22-pistol. Efter ytterligare sex månader får man skaffa vapen i grövre kaliber [läs: Vilken kaliber som helst, så länge man är i behov av det för skyttet].
Naturligtvis får man inte ha nåt digert brottsregister med misshandlar osv. Polisen har i stort sett lagt ansvaret för kontrollen av skyttarna på skytteföreningen. Klubben jag tidigare var medlem i krävde utdrag från brottsregistret. Dessutom var man tvungen att ha deltagit i minst 10 tävlingar innan man fick någon licens för .22.
Det är inte svårt att få sin licens, men det tar lite tid och kräver lite engagemang.

Även i Sverige är det ganska vanligt att polisen har draget vapen vid fordonsstopp.

Användarvisningsbild
trilobite
Inlägg: 8949
Blev medlem: tor 07 apr 2005, 13:59
Ort: Uppsala

Inlägg av trilobite » tor 19 apr 2007, 20:14

botmund skrev:Är det verkligen så? Får man inte ha halvautomatiska jaktgevär i Sverige?
Jo, det får man, men det måste vara modifierat så att man bara kan ha 2 patroner i magasinet.
"So Great is his certainity that mere facts cannot shake it"
Magic: The Gathering; True Believer

Skriv svar