Kan man skapa en oändligt stor foton ?

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Gyllenevishet
Inlägg: 6
Blev medlem: mån 01 maj 2017, 08:50

Kan man skapa en oändligt stor foton ?

Inlägg av Gyllenevishet » tor 04 jul 2019, 21:47

Går det att skapa en foton som är mycket större än universum? Och när man gjort det hur påverkas universum? Låt oss säga att det är en höger circulär polariserad foton som skapas. Påverkas hela universum då av den samtidigt eller går det med ljusets hastighet från jorden då? Inget kan ju gå snabbare än ljusets hastighet.

Användarvisningsbild
Johannes
Inlägg: 4208
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 14:31

Re: Kan man skapa en oändligt stor foton ?

Inlägg av Johannes » fre 05 jul 2019, 14:18

Problemet är att det inte riktigt går att säga att en foton har en viss storlek på samma sätt som ett äpple eller en planet. Fotoner har både våg- och partikelegenskaper och man talar om att de har en viss sannolikhet att interagera med andra partiklar där sannolikheten beror av avståndet. Så i viss mening är alla fotoner oändligt stora, det är bara väldigt osannolikt att de interagerar på stora avstånd. Om man ska tala om en "tumregelstorlek" kan man använda våglängden som mått. Det innebär då att radiofotoner kan sägas vara i storleksordningen någon meter. Ju längre våglängd desto större.

Frågan är då om en stor foton påverkar hela sin "omgivning" samtidigt. I någon mening ja, eftersom det finns en sannolikhet att den interagerar med hela sin omgivning. Men när man gör en observation av fotonens interaktion sker det bara för ett specifikt utfall.

Skriv svar