Umeåforskaren och Lögndetektorn

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Användarvisningsbild
Sire
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 15 dec 2004, 13:01
Ort: Norr
Kontakt:

Umeåforskaren och Lögndetektorn

Inlägg av Sire » ons 15 dec 2004, 13:03

http://www.vk.se/
Tryck nyheter och gå till tisdagen (nästa tisdag försvinner nog artikeln)

Kopia:

”Lögndetektorn är en bluff”
Umeåforskare anklagas för att tjäna pengar på lurendrejeri

En professor vid Göteborgs universitet anklagar psykologen Mikael Henningsson vid Umeå universitet för att med universitetet som täckmantel tjäna pengar på rent lurendrejeri.
Anklagelsen gäller en israelisk lögndetektor, som Henningsson och professor Elisabet Sundbom via sitt privata bolag förvärvat rättigheterna till.
–Det är angeläget att bedrägerierna lyfts ut från universitetet, säger Anders Eriksson, professor i fonetik.

VK har tidigare berättat om uppfinningen, som bland annat ligger till grund för doktoranden Frida Kröger-Nygrens, 29, forskning. Apparaten bygger på analys av den mänskliga rösten och drar med hjälp av 8 000 matematiska sammanställningar sina slutsatser om en person talar sanning eller ljuger .Upphovsman är en israelisk matematiker, Amir Liebermann. Programvaran testas av några europeiska försäkringsbolag i syfte att minska bedrägerier.
”Skojare”Professor Anders Eriksson, tidigare verksam i Umeå, skriver idag på VK:s debattsida. Han anser uppfinningen vara en bluff och kallar lektorn i psykologi, Mikael Henninsson, för ”en samvetslös skojare”.VK: Vad diskvalificerar vetenskapen psykologi att analysera den mänskliga rösten och ger ensamrätten till ditt specialområde, fonetik, vetenskapen om språkljud?
Anders Eriksson:
–Ingenting. Men psykologerna har absolut inga egna kunskaper eller kompetens inom det här området. De får finna sig i att använda de metoder, som vi tagit fram och som är etablerade och väldokumenterade.
–Det finns ingen förankring av vad de håller på med inom den språk- eller talvetenskapliga världen.
Eriksson ifrågasätter den israeliske upphovsmannen Amir Liebermanns vetenskapliga status.
Liebermann har med ett undantag publicerat sig i vetenskaplig press. Han har inte framträtt vid den årligen återkommande Europa-konferensen i talteknologi.
–Ingen vill ta i sånt här. Det är bara ett stort skämt. Vi har sett sånt här förut. Amerikanska privatdeckare brukar hålla på med en massa fantasifulla apparater som lever sitt liv vid sidan av etablerad vetenskap.
”Finns ingen metod”VK: Vad talar emot att en lögndetektor skulle kunna bygga på förändringar i människans röst?–Det finns ingen metod, psykologisk eller annan, som kan avgöra om någon talar sanning eller inte. En möjlig, men osäker, koppling finns mellan spår i rösten och kraftig stress. Då kan det handla om piloter som håller på att störta. Det finns heller inga kopplingar mellan biologiska och medicinska förändringar vid stress, högre blodtryck till exempel , och rösten.
–Även om metoden skulle fungera är den bara en indikator på stress. Man kan upptäcka att folk, som förhörs, utsätts för olika grader av stress. För den skull betyder det ju inte att förhörspersonen ljuger.
Anders Eriksson vänder sig också emot att en doktorand i Umeå fått i uppdrag att värdera uppfinningen vetenskapligt.
–Speciellt roligt är det inte att bli förknippad med en skojeriverksamhet, när man skriver sin doktorsavhandling. Kopplingen med psykologernas kommersiella bolag är inte heller speciellt snygg.
VK når lektor Mikael Henningsson, då han är på väg till ett flygplan på Arlanda. Han ber att få återkomma senare, då han läst Anders Erikssons inlägg.
–Det är omöjligt att bemöta det här på telefon. Läs professor Anders Erikssons debattinlägg på sidan 2.CALLE HÅRD--------------------------------------------------------------------------------

©2002 Västerbottens-Kuriren

Hulda
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 21 dec 2004, 14:56

Pseudoscience?

Inlägg av Hulda » tis 21 dec 2004, 15:34

Lokalpressen i Umeå, Västerbottenskuriren, redovisar under rubriken "Skojare eller seriös innovatör?" den 17 december sitt besök hos upphovsmannen bakom den röstbaserade lögndetektorn. Han beskrivs bl a som "en självlärd 32-åring" som just nu arbetar på att utveckla en "love detector".
Artikeln innehåller inte någon analys eller något explicit ställningstagande, men den som är intresserad av att studera pseudovetenskapens natur har här ett utmärkt material.
Det vid Umeå universitet pågående doktorandarbetet behandlas inte,
dock finns det anledning att misstänka att universitetet kan ha ett kvalitetskontrollproblem när det gäller forskarutbildning. Särskilt oroande är det om det i grunden är samma brister i vetenskaplig granskning och intern kvalitetskontroll som ligger bakom både "lögndetektorn" och den tidigare så kallade "Matti-affären".

kenny
Inlägg: 20
Blev medlem: tor 13 jan 2005, 12:37

Inlägg av kenny » tor 13 jan 2005, 13:54

Har de en lögndetektor så kan man väl testa den på dem :D ...

Skriv svar