GMO och ekologisk mat

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
JackBlack
Inlägg: 1502
Blev medlem: tor 24 feb 2011, 22:14

Re: GMO och ekologisk mat

Inlägg av JackBlack » lör 14 sep 2013, 04:46

Moridin skrev:
1. Nej, i och med att GM grödor är extremt stringent testade, medan konventionella grödor kan släppas fria utan några tester.

2. Som sagt, företagen tillhandahåller metoder för att minska risken för resistensutveckling som inte finns för problemet med resistens på konventionella odlingar (t.ex. pyramiding).

3. Ett herbicid är inte ett bekämpningsmedel (pesticid). Dessutom så är det lite en bait-and-switch: användningen av glyfosat har ökat, men i och med detta har användningen av mer farliga herbicider minskat. Det handlar alltså inte endast om den totala mängden, utan vilka herbicider det rör sig om.

4. Anti-GMO rörelsen lever i det förflutna, precis som de flesta sorters pseudovetenskap.
1. Kommersiella grödor har höga krav på sig men för att uppnå dessa krav krävs testodlingar. I USA har dessa testodlingar lett till att ej godkända grödor spridit sig. I övrigt undrar jag: Vilken källa hävdar att "konventionella grödor kan släppas fria utan några tester"?

2. Det är dock en skillnad på att ha en metod och om den metoden är tillräckligt bra för att säkra den långsiktigt beräknade avkastningen.

3. Ja, du har väl rätt i att bekämpningsmedel oftast syftar på pesticid. I lekmannasammanhang är det dock inte ovanligt att bekämpningsmedel syftar på både herbicider och pesticider. Ett annat ord för herbicider är trots allt växtbekämpningsmedel. Jag borde även ha reagerat på att det stod "insecticide" under grafen. Ditt övriga resonemang håller jag med om. Däremot undrar jag vilka belägg du har för att "mer farliga herbicider minskat". Studien jag länkade till talar åtminstone om att den totala mängden ökat.

4. Eller åtminstone i en "parallell värld" där verklighetsbeskrivningarna ofta saknar grund och där övertygelser är svåra att ifrågasätta.

5. Det hade nog varit enklare om du fortsatt på den punktlista som du själv började på när du svarade mig tidigare.
Ignorerade användare: Anders G (orsak: frekvent användande av personangrepp och andra argumentationsfel).

Thomas P
Inlägg: 9254
Blev medlem: sön 27 aug 2006, 19:01

Re: GMO och ekologisk mat

Inlägg av Thomas P » lör 14 sep 2013, 07:49

Moridin skrev:En korrelation är inte ett absolut bevis för kausalitet, men det är ju ganska uppenbart att det finns en evidensbaserad mekanism här: ett bekämpningsmedel ersätter andra. Det räcker dock med en korrelation för att vederlägga myten: GM grödor som använder Bt kräver inte mer pesticider.
Så från påståendet "GM grödor använder faktiskt mindre bekämpningsmedel" har du retirerat till att delmängden Bt-grödor kräver mindre pesticider som är en delmängd av bekämpningsmedel.
Resistens är ett problem för konventionell odling också, så det är återigen inget problem som är unikt eller mer allvarligt för GM grödor. Här kan man göra som i konventionell odling: byt herbicid.
GM-grödor har marknadsfört med att man kan förenkla växtrotationen, slopa att plöja etc. Allt man behöver göra är att spruta på roundup så löser sig alla problem. Därigenom har man förvärrat problem som visserligen även finns inom konventionell odling, men som man där också genom åren bättre lärt sig hantera. Det finns även andra idéer som täckgrödor (OK, inte ny idé, man en som ansetts förlegad ett tag).

skogaliten
Inlägg: 619
Blev medlem: tis 12 jan 2010, 00:27

Re: GMO och ekologisk mat

Inlägg av skogaliten » lör 14 sep 2013, 18:46

Moridin skrev:
skogaliten skrev:Hur menar du att ett bekämpningsmedel inte skulle vara ett bekämpningsmedel??? Det är i princip ointressant om man bekämpar insekter, ohyra på djur eller ogräs, i samtliga fall så används begreppet "bekämpningsmedel". Det är åtminstone vad det står på behållarna, och det ord som används av kursledarna på "sprutkurser".
När man pratar om bekämpningsmedel och GM som använder man oftast ordet "herbicid" för medel mot ogräs och pesticid för medel mot patogener och insekter. Se referensen jag postade ovan.
Att förneka att den extrema monokulturen av bl.a. GMO-majs och GMO-soja (som modifierats att tåla glyfosfat) i USA, har inneburit att ogräsen blivit glyfosfat-resistenta är också mycket märkligt.
Jag skrev "företagen tillhandahåller metoder för att minska risken för resistensutveckling som inte finns för problemet med resistens på konventionella odlingar". Exakt hur du får detta till påståendet du skriver är oklart.

Resistens är ett problem för konventionell odling också, så det är återigen inget problem som är unikt eller mer allvarligt för GM grödor. Här kan man göra som i konventionell odling: byt herbicid.
I många områden så har man stora problem, och använder istället betydligt giftigare preparat, eller är mycket villrådliga och försöker använda mekanisk bekämpning istället eller lägger ner jordbruksmark.
Det var innan GM grödor fanns som man använde dessa giftiga preparat. GM grödor är alltså en framgång för att minska användandet av dessa "betydligt giftigare preparat".
Även om en teknik ser ut att fungera utmärkt i labmiljö, så ska den i praktisk användning hanteras av vanliga människor, som kanske hoppas och tror på enkla genvägar, och därför t.ex. "sprutar lite extra".
GM grödor är inte lanserade baserat på att "tekniken ser ut att fungera i labbmiljö", utan för att det dessutom fungerar i storskaliga fältförsök.
Dagens genteknikföretag verkar ha ganska svårt med att välja vilka problem som ska lösas och varför.
Nej.

Det blir bara larvigt när man märker ord på det sätt som görs här. I dagligt tal, på kurser om användning och hantering av olika slags bekämpningsmedel, så använts just ordet "bekämpningsmedel" när man av olika skäl inte behöver precisera vad som ska bekämpas. När man pratar t.ex. allmänna säkerhetsfrågor vid hantering och avfallshantering, så behöver man bara precisera ibland.

Tycker gott att du kan pröva med att utvekla dina "svar" med egna ord, t.ex. så skriver du lakoniskt "nej" sist i citatet. Nej vadå? Hur väljer man enligt dig "problem att lösa"? Vilka premisser ser man som viktiga? Företagets möjligheter att sälja både utsäde OCH passande bekämpningsmedel? Företagets ansvar för miljön så att man inte råkar "bekämpa bort" nyttiga växter och insekter av misstag?
Samhällets behov av mat och väl fungerande jordbruksmark?

Gång på gång försöker du snacka bort det som faktiskt händer framför allt i USA. Man har väldiga problem inom vissa områden, och/eller med vissa grödor, där man i praktisk användning misslyckats med att undvika resistensproblem. Man återgår till riktigt läbbiga gifter när resistensen väl finns där.

De "storskaliga fältförsöken" är fortfarande ett slags labb-miljö. Dessa försök är alltid övervakade, och allt dokumenteras noga, även om de försigår "utomhus". I sådana försök så följs ju anvisningarna till punkt och pricka (får man hoppas), så det är när den enskilde bonden försöker "fuska" som problem uppstår.
Jag har själv haft provrutor här utanför där man testat olika sorters spannmål....

Visst finns det risk för resistensproblem inom s.k. konventionell odling också, men där har man en större grad av flexibilitet, och ser i regel varningstecknen tidigare. Det finns en risk med ett system som bygger på rutinmässig bekämpning.
Här i Sverige finns det gott om odlare som gärna och självklart använder konstgödsel, men bara använder bekämpningsmedel på enstaka grödor i växtföljden vid behov. Beroende på grödan och odlingsårets väder, så kan det vara svampar, insekter eller ogräs som man tvingas bekämpa.
Det är få svenska odlare som aktivt söker anledningar för att få en möjlighet att äntligen använda något slags bekämpningsmedel, och bara ett fåtal bekämpar "något" som en självklar åtgärd oavsett behov...

Användarvisningsbild
Tryggve
Forummoderator
Inlägg: 8987
Blev medlem: mån 18 apr 2005, 23:03
Ort: Mölndal

Spindlar

Inlägg av Tryggve » tis 24 sep 2013, 17:01

I senaste GMO-nyhetsbervet fanns denna nyhet med, rätt häftigt.

Australian Tarantula Contains Novel Insecticide Against Agricultural Insect Pests
Australian Tarantula Contains Novel Insecticide Against Agricultural Insect Pests

Researchers from the University of Queensland (UQ) have found a natural component of the Australian tarantula venom that is more potent against certain insect pests than existing chemical insecticides. Professor Glenn King and Dr. Maggie Hardy from UQ's Institute for Molecular Bioscience identified a toxin known as OAIP-1, that is lethal if eaten by the cotton bollworm or termites.

"There is an urgent need for new insecticides due to insects becoming resistant to existing products and others being deregistered due to perceived ecological and human health risks," Professor King said. He added that OAIP-1 could be developed into an environmentally friendly insecticide.
Länk till universitetet.

Spider venom to target insect pests

Användarvisningsbild
Tryggve
Forummoderator
Inlägg: 8987
Blev medlem: mån 18 apr 2005, 23:03
Ort: Mölndal

BT-majs

Inlägg av Tryggve » ons 09 okt 2013, 19:01

Nytt nyhetsbrev idag, detta var med. Eftersom det förefaller vara väldigt varierande uppgifter om hur mycket användningen av bekämpningsmedel ökar/minskat med användingen av GMO så är väl påstående intressant.

Bt Sweet Corn Can Reduce Insecticide Use

Bt Sweet Corn Can Reduce Insecticide Use
A new study published in the Journal of Economic Entomology suggest that genetically modified (GM) sweet corn is safer for farm workers and better for the environment because it requires fewer pesticide applications than conventional corn. The study analyzed the performance of Bt sweet corn by comparing its rate of infestation and marketability to genetically identical varieties that lacked Bt proteins.

Sweet corn trials were conducted in 2010 and 2011 in New York, Minnesota, Maryland, Ohio, and Georgia, locations that differ in climate, management practices and pest pressure. The authors found that for pest management of the corn earworm, Bt sweet corn consistently performed better than its non-Bt counterparts, even those that were sprayed with conventional insecticides.

Cornell University entomology Professor Anthony Shelton said, "Across multiple states and multiple years, Bt sweet corn performed better and required fewer sprays to meet market standards." He added that the most spectacular examples occurred in New York plots in 2010 when Bt sweet corn had 99 to 100 percent marketable ears without any sprays, while the non-Bt corn which had eight conventional insecticide sprays produced 18 percent marketable ears only. It was not much better than the 6 percent marketable ears produced in the plots that were not sprayed at all.

The authors predict that corn growers could realize increased profits with Bt sweet corn because of lower inputs and higher marketability, while simultaneously conserving populations of beneficial insects that keep damaging pests at bay. "

Länk till nyhetsartikeln.
http://www.entsoc.org/press-releases/bt ... ticide-use

Användarvisningsbild
Tryggve
Forummoderator
Inlägg: 8987
Blev medlem: mån 18 apr 2005, 23:03
Ort: Mölndal

Kassava

Inlägg av Tryggve » ons 09 okt 2013, 19:04

Detta såg också spännande ut.

Scientists Speed-up Improvement of Cassava's Vitamin A Content
Scientists Speed-up Improvement of Cassava's Vitamin A Content

Scientists from the National University of Colombia and the International Center for Tropical Agriculture (CIAT) have found a way to fast track the improvement of the nutritional value of cassava, particularly vitamin A, from eight years to three. Upon realizing that the heritability of carotenoids content in cassava roots is high, the researchers have introduced a drastic modification on the breeding scheme of the crop known as rapid cycling recurrent selection tool. This resulted gain of total carotenoids content in cassava.

The results have further implications beyond boosting vitamin A content in cassava as scientists can also apply this principle of rapid breeding for other high-heritability traits in crops. Resistance to high-heritability diseases, for example, could be tested more rapidly.
Mer detaljer här:
http://www.ciatnews.cgiar.org/2013/10/0 ... -discovery

Samt här:
http://ciatblogs.cgiar.org/agbio/files/ ... assava.pdf

Matsan
Inlägg: 598
Blev medlem: tis 29 aug 2006, 12:56
Ort: Göteborg

Re: GMO och ekologisk mat

Inlägg av Matsan » ons 09 okt 2013, 21:17

JackBlack skrev:Vilken källa hävdar att "konventionella grödor kan släppas fria utan några tester"?
Jag hittar följande text i en presentation som jag "ärvt" av en kollega. Tyvärr vet jag inte ursprungskällan med säkerhet, jag skulle gissa på jordbruksverket, men jag är inte säker.
Enligt växtförädlarrätten krävs för godkännande av en ny sort att en officiell provning för att visa att sorten är tillräckligt särskiljbar, enhetlig och stabil görs. För lantbruksväxter, utom grönytegräs, krävs också att sorten har ett tillfredsställande odlings- och bruksvärde vilket också ska bedömas vid officiell sortprovning. Görs av Statens Växtsortsnämnd.
Här kan man läsa mer ser det ut som vid snabb googling.

Skillnaden i grad av kontroll som krävs är i alla fall milsvid. Dessutom rent praktiskt så tror jag inte det är möjligt att få till något stort enehtligt kontrollsystem. Vanlig förädling med eller utan inducerade mutationer är alldeles för enkelt och billigt. Vem som helst med lite odlingsprylar och kunskap kan göra det.

Användarvisningsbild
Tryggve
Forummoderator
Inlägg: 8987
Blev medlem: mån 18 apr 2005, 23:03
Ort: Mölndal

Re: GMO och ekologisk mat

Inlägg av Tryggve » ons 23 okt 2013, 18:01

I senaste CropBiotechUpdate fanns denna nyhet med, från Bangladesh.
Bangladesh Has Bumper Harvest from Stress Tolerant Rice Varieties

Bangladesh has started harvesting a bumper production from newly bred stress tolerant rice varieties developed by Bangladesh Rice Research Institute (BRRI) and Bangladesh Institute of Nuclear Agriculture (BINA). Gene sharing was done with the International Rice Research Institute(IRRI). The developed varieties include saline tolerant: BRRI dhan 53 and 54; submergence tolerant: BRRI dhan 51 & 52 and BINA 11 & 12; drought tolerant BRRI dhan 56 & 57.

The USAID and Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF) are extending necessary assistance through IRRI for countrywide cultivation of these paddies through seed multiplication. Sustainable Rice Seed Production and Delivery System (SRSPDS) in Southern Bangladesh and Cereal System Initiative in South Asia (CSISA) projects are implementing the program under Stress Tolerant Rice for Poor Farmers in Africa and South Asia (STRASA) project.

Around 5,000 tons of seeds of different stress-tolerant rice have been distributed to farmers of different stress-prone areas. It is expected that yield from over 1.3 million hectares of stress-tolerant paddies will be harvested. Farmers have expressed satisfaction over the performance of the stress tolerant rice and the overall management system provided by the facilitating projects.

For more information, contact Dr. Khondoker N


http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupda ... p?ID=11653

Användarvisningsbild
Tryggve
Forummoderator
Inlägg: 8987
Blev medlem: mån 18 apr 2005, 23:03
Ort: Mölndal

Re: GMO och ekologisk mat

Inlägg av Tryggve » fre 08 nov 2013, 16:26

Där här artikeln tar upp en del av problemen. I Tanzania förs det nu en häftig debatt angående GMO, men här handlar det inte om RoudUp resistens, eller BT-majs, utan mer nyttiga applikationer. Som tålighet i torkstress, resistens mor virus, och berikning med A-vitamin.

http://www.theguardian.com/world/2013/n ... d-security

Jag vet inte hur det är i Tanzania, men i en del afrikanska länder är ju korruptionen och bristen på rättssäkerhet också ett stort problem för jordbrukare.

Användarvisningsbild
Tryggve
Forummoderator
Inlägg: 8987
Blev medlem: mån 18 apr 2005, 23:03
Ort: Mölndal

Re: GMO och ekologisk mat

Inlägg av Tryggve » ons 13 nov 2013, 16:46

En långtidsstudie i Kina där råttor har utfodras med ris som transformerats med gener för att tillverka toxin mot insekter. I princip "BT-ris".
Long-term toxicity study on transgenic rice with Cry1Ac and sck genes

In the present work, we evaluated the chronic effects of the transgenic insect-resistant rice carrying Cry1Ac and sck genes on Sprague–Dawley (SD) rats through a 78-week feeding study. Based on the gender and weight, 180 SD rats were randomly and evenly assigned into three groups. GM rice and non-GM rice were separately formulated into diets at high levels. AIN-93 diet was used as a nutritional control. Body weight, food consumption, hematology and serum chemistry were monitored regularly. Rats were sacrificed for organ weight measurement and pathological examination at 52 weeks and 78 weeks. Body weight, food consumption, mortality rates, tumor incidences and pathological findings showed no significant difference among the three groups. Although certain differences in some hematology, serum chemistry parameters and relative organ weights were observed between GM rice group and control groups, they were not considered as treatment-related. Taken together, long-term intake of transgenic rice carrying Cry1Ac and sck genes at a high level exerts no unintended adverse effects on rats.
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 7102#b0005

Användarvisningsbild
Tryggve
Forummoderator
Inlägg: 8987
Blev medlem: mån 18 apr 2005, 23:03
Ort: Mölndal

DRO1

Inlägg av Tryggve » mån 18 nov 2013, 17:31

Intressant fynd. Rubriken kanske inte får det att låta så intressant, men.... :-)

Gene that Makes the Roots of Plants Grow Downward Discovered

A research team led by the National Institute of Agrobiological Sciences (NIAS) in Japan, which includes scientists from the International Center for Tropical Agriculture (CIAT), has discovered the DEEPER ROOTING 1 (DRO1) gene that makes the roots of rice plants grow downward instead of outward. This allows the plants to reach water held deeper in the soil. Plants withDRO1 can continue to grow and produce grain even under extreme water stress.

Scientists found the DRO1 gene in a deep-rooting upland rice variety from the Philippines locally known as Kinandang Patong. Joe Tohme, director of CIAT's Agrobiodiversity Research Area, said that the discovery of the DRO1 gene is a significant breakthrough in research to adapt food crops to water stress, especially as farmers around the world begin to feel the pressure of climate change on water availability.
http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupda ... p?ID=11729

EDIT: här är en länk till artikeln i Nature Genetics, men den är nog inte tillgänglig för alla.

http://www.nature.com/ng/journal/v45/n9 ... .2725.html

Control of root system architecture by DEEPER ROOTING 1 increases rice yield under drought conditions

The genetic improvement of drought resistance is essential for stable and adequate crop production in drought-prone areas1. Here we demonstrate that alteration of root system architecture improves drought avoidance through the cloning and characterization of DEEPER ROOTING 1 (DRO1), a rice quantitative trait locus controlling root growth angle. DRO1 is negatively regulated by auxin and is involved in cell elongation in the root tip that causes asymmetric root growth and downward bending of the root in response to gravity. Higher expression of DRO1 increases the root growth angle, whereby roots grow in a more downward direction. Introducing DRO1 into a shallow-rooting rice cultivar by backcrossing enabled the resulting line to avoid drought by increasing deep rooting, which maintained high yield performance under drought conditions relative to the recipient cultivar. Our experiments suggest that control of root system architecture will contribute to drought avoidance in crops.

Användarvisningsbild
Tryggve
Forummoderator
Inlägg: 8987
Blev medlem: mån 18 apr 2005, 23:03
Ort: Mölndal

Re: GMO och ekologisk mat

Inlägg av Tryggve » mån 18 nov 2013, 17:41

Jag vet inte riktigt om den här egentligen passar i denna tråd, men det är så pass intressant att jag tänkte att det var värt att dela med sig av denna. En studie har kartlagt mekanismen i resistensutveckling hos en bladlus. Denna har blivit resistens mot nikotin, och en närliggande klass av bekämpningsmedel.
Scientists Discover Genetic Mechanisms that Allow Insect Adaptation to New Host Plant


Rothamsted Research scientists, in collaboration with researchers from the Liverpool School of Tropical Medicine and Bayer CropScience AG in Germany, have identified novel genetic changes that underlie an insect host shift and the emergence of a new subspecies of crop pest with natural resistance to pesticides.

A subspecies of peach potato aphid (Myzus percicae nicotianae) has evolved to feed and survive on tobacco plants. This subspecies has reduced sensitivity to the secondary metabolite nicotine (tobacco plants produce this as a potent natural insecticide) and neonicotinoids, a class of synthetic insecticides. Study leader Dr. Chris Bass and his team identified genetic mutations involved in the initial steps of the host shift of peach potato aphid to tobacco. They found that a detoxification enzyme CYP6CY3, naturally present in all aphids, is responsible for the metabolism of nicotine to less toxic compounds. However, for this process to occur at significant levels that allow survival of aphids feeding on tobacco plants, the gene producing this enzyme needs to be present in many more copies than the normal two copies, up to 100 copies in the most resistant aphids. Professor Lin Field of Rothamsted Research said "We now have further understanding of the molecular mechanisms that can drive insecticide resistance and this can be utilized when developing pest management strategies."
Länk till institutets hemsida.
http://www.rothamsted.ac.uk/news/emerge ... ics-action

Användarvisningsbild
Tryggve
Forummoderator
Inlägg: 8987
Blev medlem: mån 18 apr 2005, 23:03
Ort: Mölndal

Artikel tillbakadragen.

Inlägg av Tryggve » ons 04 dec 2013, 12:52

Postade detta även i Nature News tråden, men den är ju minst sagt relevant här också. En hårt kritiserad artikel dras tillbaka av förlaget, mot författarens önskan.

Study linking GM maize to rat tumours is retracted
Study linking GM maize to rat tumours is retracted

Publisher withdraws paper despite authors' objections, citing weak evidence.

Bowing to scientists' near-universal scorn, the journal Food and Chemical Toxicology today fulfilled its threat to retract a controversial paper claiming that a genetically modified (GM) maize causes serious disease in rats, after the authors refused to withdraw it.

The paper, from a research group led by Gilles-Eric Séralini, a molecular biologist at the University of Caen, France, and published in 20121, showed “no evidence of fraud or intentional misrepresentation of the data”, said a statement from Elsevier, which publishes the journal. But the small number and type of animals used in the study mean that “no definitive conclusions can be reached”. The known high incidence of tumours in the Sprague–Dawley strain of rat ”cannot be excluded as the cause of the higher mortality and incidence observed in the treated groups”, it added.

Today’s move came as no surprise. Earlier this month, the journal’s editor-in-chief Wallace Hayes threatened retraction if Séralini refused to withdraw the paper. Elsevier retracted the paper shortly after a press conference in Brussels this morning, in which Séralini protested his innocence. He and his team stand by their results, and allege that the retraction derives from the journal's editorial appointment of biologist Richard Goodman, who previously worked for biotechnology giant Monsanto for seven years.
EDUT: Här är förlagets kommentarer i frågan.
http://www.elsevier.com/about/press-rel ... toxicology

Användarvisningsbild
Tryggve
Forummoderator
Inlägg: 8987
Blev medlem: mån 18 apr 2005, 23:03
Ort: Mölndal

Re: GMO och ekologisk mat

Inlägg av Tryggve » ons 04 dec 2013, 13:08

Angående GMO så hittade jag nu denna rätt bra sammanfattande artikel från Nature, dock måste jag erkänna att jag inte minns om jag redan har postat den. Det är också möjligt att den inte är tillgänglig utanför betalvägg, men det kan jag inte se här.

Case studies: A hard look at GM crops
Case studies: A hard look at GM crops

Superweeds? Suicides? Stealthy genes? The true, the false and the still unknown about transgenic crops.


In the pitched debate over genetically modified (GM) foods and crops, it can be hard to see where scientific evidence ends and dogma and speculation begin. In the nearly 20 years since they were first commercialized, GM crop technologies have seen dramatic uptake. Advocates say that they have increased agricultural production by more than US$98 billion and saved an estimated 473 million kilograms of pesticides from being sprayed. But critics question their environmental, social and economic impacts.

Researchers, farmers, activists and GM seed companies all stridently promote their views, but the scientific data are often inconclusive or contradictory. Complicated truths have long been obscured by the fierce rhetoric. “I find it frustrating that the debate has not moved on,” says Dominic Glover, an agricultural socioeconomist at Wageningen University and Research Centre in the Netherlands. “The two sides speak different languages and have different opinions on what evidence and issues matter,” he says.

Here, Nature takes a look at three pressing questions: are GM crops fuelling the rise of herbicide-resistant ‘superweeds’? Are they driving farmers in India to suicide? And are the foreign transgenes in GM crops spreading into other plants? These controversial case studies show how blame shifts, myths are spread and cultural insensitivities can inflame debate.

Användarvisningsbild
Tryggve
Forummoderator
Inlägg: 8987
Blev medlem: mån 18 apr 2005, 23:03
Ort: Mölndal

Re: GMO och ekologisk mat

Inlägg av Tryggve » ons 08 jan 2014, 15:58

Denna dök upp i VoF:s FB-grupp. Lång, men bra.

http://www.nytimes.com/2014/01/05/us/on ... .html?_r=0
KONA, Hawaii — From the moment the bill to ban genetically engineered crops on the island of Hawaii was introduced in May 2013, it garnered more vocal support than any the County Council here had ever considered, even the perennially popular bids to decriminalize marijuana.

Public hearings were dominated by recitations of the ills often attributed to genetically modified organisms, or G.M.O.s: cancer in rats, a rise in childhood allergies, out-of-control superweeds, genetic contamination, overuse of pesticides, the disappearance of butterflies and bees.

Skriv svar