Sida 24 av 27

Re: GMO och ekologisk mat

Postat: tis 10 jun 2014, 18:17
av Tryggve
Det bedrivs för övrigt en del arbete med kassava, som ju är en stapelgröda för många i Afrika. Högre A-vitamininnehåll är en sak som man försöker få fram.

http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupda ... p?ID=11311

Re: GMO och ekologisk mat

Postat: tis 10 jun 2014, 18:38
av Moridin
Tryggve skrev:Det bedrivs för övrigt en del arbete med kassava, som ju är en stapelgröda för många i Afrika. Högre A-vitamininnehåll är en sak som man försöker få fram.

http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupda ... p?ID=11311
Man kan tycka att man borde eliminera cyanid, men man kan även undra hur det skulle påverka familjens maktstrukturer.

Re: GMO och ekologisk mat

Postat: tis 10 jun 2014, 18:43
av Tryggve
Moridin skrev:
Tryggve skrev:Det bedrivs för övrigt en del arbete med kassava, som ju är en stapelgröda för många i Afrika. Högre A-vitamininnehåll är en sak som man försöker få fram.

http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupda ... p?ID=11311
Man kan tycka att man borde eliminera cyanid, men man kan även undra hur det skulle påverka familjens maktstrukturer.
Det står nog också på "att göra"-listan. Frågan är väl hur lätt det är.

Re: GMO och ekologisk mat

Postat: ons 11 jun 2014, 07:42
av Johannes
Tryggve skrev:Det står nog också på "att göra"-listan. Frågan är väl hur lätt det är.
Det ingår i projektet:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21526968

Re: GMO och ekologisk mat

Postat: ons 11 jun 2014, 08:29
av Tryggve
Johannes skrev:
Tryggve skrev:Det står nog också på "att göra"-listan. Frågan är väl hur lätt det är.
Det ingår i projektet:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21526968
Tackar för referensen. Förutom reduktion av cyanidinnehållande ämnen så ingår tydligen även berikning av andra näringsämnen, och virusresistens.

Re: GMO och ekologisk mat

Postat: mån 01 sep 2014, 23:35
av zsuffa
http://www.newyorker.com/magazine/2014/ ... s-of-doubt

Fantastiskt porträtt av Vandana Shiva, anti-GMOrörelsens kanske viktigaste portalfigur.

Re: GMO och ekologisk mat

Postat: sön 21 sep 2014, 11:01
av Matsan
zsuffa skrev:http://www.newyorker.com/magazine/2014/ ... s-of-doubt

Fantastiskt porträtt av Vandana Shiva, anti-GMOrörelsens kanske viktigaste portalfigur.
Det var verkligen ett väldigt bra reportage, tack! Betydligt mer än bara en rätt belysande bild av Vandana Shiva.

Re: GMO och ekologisk mat

Postat: tor 25 sep 2014, 21:41
av Anders
Mark Lynas som nämns i artiklen har en blogg, läs den!

www.marklynas.org

Re: GMO och ekologisk mat

Postat: tor 25 sep 2014, 23:34
av TomasT
På sistone har det utgått ganska skarpa dekret om att inte länka till känslosamma rörliga bilder utan att ge en sammanfattning i ord,vilket då kan sammanfatta din ståndpunkt och som är genomläsningsbar på en bråkdel av tid som videon skulle kräva efter analys och tolkning.

Re: GMO och ekologisk mat

Postat: lör 27 sep 2014, 15:14
av zsuffa

Re: GMO och ekologisk mat

Postat: lör 27 sep 2014, 16:08
av Thomas P
Så när når vi peak-Bt när allt fler skadedjur blir resistenta? Jag vet inte om det är så smart att modifiera massor av grödor att alla producera samma gift.

Re: GMO och ekologisk mat

Postat: lör 27 sep 2014, 16:21
av Moridin
Thomas P skrev:
Så när når vi peak-Bt när allt fler skadedjur blir resistenta? Jag vet inte om det är så smart att modifiera massor av grödor att alla producera samma gift.
Det gör man inte. Nu pyramidar man flera crygener eller använder insektsrefuger.

Re: GMO och ekologisk mat

Postat: ons 01 okt 2014, 16:41
av Tryggve
Lite nyheter som var med i senaste CropBioTechupdate.

http://www.adelaide.edu.au/news/news73542.html
Changing the developmental path of grain in cereal crops to better influence yield, quality and end-use is the aim of University of Adelaide research scientist Dr Matthew Tucker.

Dr Tucker, who was recently awarded a prestigious Australian Research Council (ARC) Future Fellowship, will be taking advantage of plant cells' ability to change identity as the plant develops, to determine how to tailor cereal grains that are healthier to eat or have other desirable attributes.

"Unlike animals, most plant cells essentially can become any cell type," says Dr Tucker, who is based in the ARC Centre of Excellence in Plant Cell Walls in the School of Agriculture, Food and Wine. "But how and why plant cells change identity during grain development hasn't been determined.
Här är också en studie som studerat hälsoeffekter i boskap som utfodrats med GMO.
http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupda ... p?ID=12740
A scientific review article titled "Prevalence and Impacts of Genetically Engineered Feedstuffs on Livestock Population" shows the impact of GM crops as a feed component for animals. This review study is led by Alison Van Eennaam and Amy Young, animal scientists from the University of California, Davis. The article summarizes the influence of GM crops used as a feed component in the performance and health of animals consuming it from its first introduction in year 1996 up to 2013. Their study also involved examining the livestock feeding studies over 30 years and encompasses about 100 billion animals.

Their findings show that GM feeds did not affect the health and productivity of livestock animals. The products of animals fed with GM feeds showed the same nutritional component as the products of animals fed with non-GM feeds.

NewLeaf potatis

Postat: tor 27 nov 2014, 15:33
av Tryggve
När jag läste om en potatis som är resistent mot potatisbladmögel så såg jag uppgifterna om att Monsanto redan i slutet på 1990-talet hade tagit fram en potatis med BT-expression och även andra varianter med även resistens mot virus.

http://www.bbc.com/news/science-environment-26189722

Anledningen till att dessa drogs in verkar det dock vara lite delade meningar om. En del källor menar att dessa linjer vara dyra att köpa som utsäde, och att det ungefär samtidigt kom nya billigare bekämpningsmedel som var effektiva mot dessa angrepp. Andra källor tycks mena att det var organisationer som var skeptiska mot GMO som fick t ex McDonalds att sluta köpa in dessa potatisar, och att det därmed blev olönsamt att odla dem.

Denna "NewLeaf story" säger inget om bojkotter, så jag vet inte riktigt om jag tror på det. Mig veterligen är det väl främst i Europa som GMO-skepticismen varit riktigt stor?

https://research.cip.cgiar.org/confluen ... Leaf+story

Denna källa hävdar dock att potatisen faktiskt bojkottades av snabbmatskedjor och även chipstillverkare.

http://cls.casa.colostate.edu/transgeni ... funct.html
Monsanto's NatureMark "NewLeaf" potato, genetically engineered with the Bt gene to provide resistance to insect pests, was first marketed in 1996. Two additonal products, NewLeaf Y, which had Bt and resistance to potato virus Y, and NewLeaf Plus, which had Bt and resistance to the potato leaf roll virus, were introduced later. NewLeaf potatoes never commanded a large share of the market, partly because several fast-food chains and chip makers declined to accept them. Monsanto announced in the spring of 2001 that NewLeaf potatoes would be discontinued so that the company could focus on more profitable products.
Det verkar alltså som om det relativt tidigt faktiskt togs fram GMO som inte innefattade herbicidresistens.

Re: NewLeaf potatis

Postat: fre 05 dec 2014, 16:11
av Johannes
Tryggve skrev: Denna källa hävdar dock att potatisen faktiskt bojkottades av snabbmatskedjor och även chipstillverkare.
Men det står inte rakt ut att det var pga att det var GMO. Det kan ju helt enkelt ha varit så att det var sorter som var undermåliga att göra chips och pommes frites av.