Årets förvillare 2021 - Estoniakonspirationer

Diskutera sådant som rör föreningen Vetenskap och Folkbildning eller den skeptiska rörelsen i allmänhet.
Nemesis
Posts:3422
Joined:Thu 12 Oct 2006, 22:04
Location:Stockholm
Re: Årets förvillare 2021 - Estoniakonspirationer

Post by Nemesis » Thu 28 Apr 2022, 22:05

Johannes, både du och jag vet vad forskningen säger om kärnkraft. Sveriges officiella ståndpunkt stämmer inte alltid överens med var forskningen står. Detta är inget unikt för Sverige, utan är fallet i alla(?) länder.

Ditto med ekologiskt jordbruk. Var står du i frågan? Intar du samma ståndpunkt som den vetenskapliga expertisen, eller samma ståndpunkt som den nuvarande svenska politiska?
"If someone is able to show me that what I think or do is not right, I will happily change, for I seek the truth, by which no one was ever truly harmed." - Marcus Aurelius

User avatar
Johannes
Posts:4847
Joined:Tue 30 Nov 2004, 14:31

Re: Årets förvillare 2021 - Estoniakonspirationer

Post by Johannes » Sun 01 May 2022, 18:37

Det finns inte en giltig jämförelsegrund mellan "Sveriges officiella ståndpunkt" och "var forskningen står". Sveriges officiella ståndpunkt i godtycklig fråga är resultatet av en massa saker, som ekonomi, ideologi, riskbedömning, opinion, acceptans, politik, historisk kontext, teknisk genomförbarhet etc. "Forskningen" säger ingenting om en stor del av dessa saker. Därför är det meningslöst att försöka åberopa "forskningen" som ett generalargument för det ena eller det andra. Forskning kan ge god vägledning vid beslut i en fråga, men det är många andra saker som måste vägas in.

Ett lite vidare och mer användbart koncept kan vara "rationell ståndpunkt". Är Sveriges "officiella ståndpunkt" alltid den mest rationella ståndpunkten? Säkerligen inte. I en demokrati måste man kompromissa. Utöver frågor där den officiella ståndpunkten uppenbart inte är rationell rakt av, finns det situationer där det kan vara rationellt att acceptera irrationella ståndpunkter. Antag att ett parti är vågmästare, och regeringen förhandlar i två frågor. Den ena frågan är mycket viktig och den andra är mindre viktig. I det läget kan den rationella lösningen vara att kohandla så att man får igenom ett rationellt beslut i den viktiga frågan, men ger upp den mindre viktiga frågan. Sveriges officiella ståndpunkt i den mindre viktiga frågan är då inte rationellt baserad, men totalt sett har man vunnit den mest rationella vägen.

Frågan om kärnkraft är ett bra exempel på att "vetenskap" inte kan avgöra vad som är "bäst". Kärnkraft har som energislag många bra egenskaper, samtidigt som det har dåliga. Ett exempel på en dålig egenskap är att det tar mycket lång tid från beslut till färdig producerande anläggning. I rådande läge där det är önskvärt att snabbt ersätta fossil energi kan därför kärnkraft vara en mindre lämplig ersättare.

Jag undrar fortfarande vad jordbruk har med kärnkraft att göra?

dann
Posts:2856
Joined:Sun 24 May 2020, 17:18

Re: Årets förvillare 2021 - Estoniakonspirationer

Post by dann » Mon 02 May 2022, 06:00

Johannes wrote:
Sun 01 May 2022, 18:37
"Forskningen" säger ingenting om en stor del av dessa saker. Därför är det meningslöst att försöka åberopa "forskningen" som ett generalargument för det ena eller det andra.
And yet, there is a whole thread, vilka nationella eller regionala åtgärder mot coronavirus är evidensbaserade?, where the consensus at first seemed to be that Sweden was the only country in the world with a pandemic strategy that was based on science: stabil, råk och rationell.
All the other countries were misled by politicians instead of listening to Tegnell. But now we are told that
Johannes wrote:
Sun 01 May 2022, 18:37
I det läget kan den rationella lösningen vara att kohandla så att man får igenom ett rationellt beslut i den viktiga frågan, men ger upp den mindre viktiga frågan. Sveriges officiella ståndpunkt i den mindre viktiga frågan är då inte rationellt baserad, men totalt sett har man vunnit den mest rationella vägen.
So what was the more important issue that made Sweden ignore science in the pandemic and instead lyssna på Tegnell?

User avatar
Johannes
Posts:4847
Joined:Tue 30 Nov 2004, 14:31

Re: Årets förvillare 2021 - Estoniakonspirationer

Post by Johannes » Mon 02 May 2022, 08:01

dann, jag vet att "tänka" inte är din starkaste gren. Men försök. Jag ska ge en ledtråd:
Utöver frågor där den officiella ståndpunkten uppenbart inte är rationell rakt av, finns det situationer där det kan vara rationellt att acceptera irrationella ståndpunkter.
Innebörden av texten är att exemplet som kommer efter inte är exklusivt i logisk mening.

dann
Posts:2856
Joined:Sun 24 May 2020, 17:18

Re: Årets förvillare 2021 - Estoniakonspirationer

Post by dann » Mon 02 May 2022, 08:24

In case of lacking arguments, resort to ad hominem insults, that's the mature thing to do.

User avatar
Johannes
Posts:4847
Joined:Tue 30 Nov 2004, 14:31

Re: Årets förvillare 2021 - Estoniakonspirationer

Post by Johannes » Mon 02 May 2022, 10:57

Jag skriver gärna argument, om du lyckas producera ett inlägg som inte bara innehåller trams.

Post Reply