SciCamp 2012

Diskutera sådant som rör föreningen Vetenskap och Folkbildning eller den skeptiska rörelsen i allmänhet.
Användarvisningsbild
devadatta
Forumadministratör
Inlägg: 8720
Blev medlem: tis 27 mar 2007, 21:35

SciCamp 2012

Inlägg av devadatta » tis 11 sep 2012, 06:44

Sveriges första skeptiska knytkonferens kommer hållas (lör 13 oktober) i Uppsala! Idén med knytkonferenser är att det är deltagarna som står för innehållet på två sätt: dels genom att ansvara för programpunkter som kan vara allt möjligt (föreläsningar, presentationer, workshops, värderingsövningar, gruppdiskussioner, experiment) och dels genom att vara aktiva på andras punkter genom att fråga och kommentera löpande.

Det främsta målet är att deltagarna ska umgås med varandra, utbyta erfarenhet, lärdomar, få nya kontakter mm, inte bara under pauserna utan under aktiviteterna! Ett annat mål är att deltagarna kan öva på att själva tala om ämnen de intresserar sig för eller testa att leda andra aktiviteter. Det finns inga krav att som deltagare hålla i en programpunkt, men hela syftet med knytkonferenser är just det.

Det finns möjlighet att både anmäla sig för en (eller flera) programpunkter i förväg, såväl som att bestämma det på plats. Det kan vara hur pretentiöst och opretentiöst som helst, alltifrån en vanlig föreläsning om evolution till att prata om hur man hanterar troende vänner/familj eller hur man lär sig att lättare acceptera när man har fel. Eller bara hålla i en fri diskussion. Det här är din chans att prata om ditt favoritämne!

I den skeptiska varianten av knytkonferens tillkommer också att de som påstår något bör kunna klargöra om det man säger är fakta, värderingar eller spekulationer, och att kunna belägga sina faktapåståenden. Som deltagande publik uppmanas man också att tänka kritiskt om det som påstås (i en konstruktiv anda).

Vi kommer hålla till i Missionskyrkan i Uppsala från kl 10 och framåt (och på kvällen blir det debriefing på skeptikerpub). Eftersom det är ett begränsat antal platser så behöver man anmäla sig på <scicamp@vof.se> senast 10 oktober ("facebookanmälan" är ingen anmälan).

Hittills finns det några spikade ämnen:
  • Att bekämpa pseudovetenskap (Dan Larhammar)
    Vaccin & politisk epidemiologi (Rafael Ahlskog, statsvetare)
    Exoplaneter (Mikael Ingemyr, fysiker)
    Påverkanspsykologi, debunkningshandboken mm (moi)
Tidsschema
10.00 Öppning
10.30 Första blocket
12.00 Lunch
13.30 Andra blocket
15.30 Fika
16.00 Tredje blocket
17.30 Avslutning

Bild
Herregud vad söt den är!
Vetenskap - det är roligt för att det är sant!

tonyf
Inlägg: 2440
Blev medlem: sön 05 nov 2006, 23:57

Re: SciCamp 2012

Inlägg av tonyf » tis 11 sep 2012, 17:29

Bra initiativ. Kommer gärna själv, men inget löfte alls förnärvarande.
"philosophy without science is blind, science without philosophy is lame" (tonyf)

Användarvisningsbild
devadatta
Forumadministratör
Inlägg: 8720
Blev medlem: tis 27 mar 2007, 21:35

Re: SciCamp 2012

Inlägg av devadatta » mån 01 okt 2012, 20:48

Har uppdaterat talare. Dan Larhammar kommer tala om erfarenheter av att bekämpa pseudovetenskap. Finns nu också tidsschema över dagen. Sista anmälningdag är 10 oktober!
Vetenskap - det är roligt för att det är sant!

Användarvisningsbild
devadatta
Forumadministratör
Inlägg: 8720
Blev medlem: tis 27 mar 2007, 21:35

Re: SciCamp 2012

Inlägg av devadatta » ons 03 okt 2012, 15:17

En intervju med mig i Uppsalas studenttidning Ergo apropå SciCamp (som går ut till över 30 000 personer). Tar mig friheten att citera hela artikeln.

Ergo skrev:Skeptisk knytkonferens
Publicerad 2012-10-03 11:01

Ett ögonblick...
Joacim Jonsson, ledamot i riksstyrelsen för Vetenskap och folkbildning som arrangerar SciCamp, en skeptisk, vetenskaplig knytkonferens, 13/10.

Vad är ni så skeptiska mot?
– Felaktiga, vetenskapligt ogrundade påståenden och pseudovetenskap. Till exempel alternativmedicin, psykoanalys, tidsmaskiner, påståenden om att den globala uppvärmningen inte finns eller att den inte är orsakad av människor …

Behövs en sådan här konferens i vetenskapsstaden Uppsala?
– Ja. Samhällsvetare, humanister och naturvetare har lite olika sätt att tänka kritiskt på. Naturvetare kan lättare vara kritiska till exempelvis alternativa behandlingar av cancer, medan samhällsvetare och humanister kanske är det till att miljöproblemen kan lösas helt med mer teknikutveckling. Alla sätt att tänka kritiskt är viktiga, så länge de grundar sig på vetenskap. Framför allt är det viktigt att odla en kultur av kritiskt och självkritiskt tänkande. Åker man ut till Håga by till exempel så finns det anslag om att mobilstrålning skulle vara farligt för hälsan.

Vad innebär en ”knytkonferens”?
– Deltagarna kommer stå för innehållet. Ingen talarlista är satt utan det går att skriva upp sig där. Vill man kan man anmäla i förväg vad man vill diskutera. Vi har några bokade talare, till exempel Uppsalaprofessorn Dan Larhammar som ska föreläsa om pseudovetenskap.

Hur många blir ni?
– Omkring 20-30 personer tror jag. Det är första gången vi gör det här, så det är lite av ett experiment.
Vilka får komma?
– Knytkonferensen kommer vara öppen för alla som är diskussions- och debattglada, även icke-medlemmar. Man kan anmäla sig till scicamp@vof.se.
Vetenskap - det är roligt för att det är sant!

Användarvisningsbild
devadatta
Forumadministratör
Inlägg: 8720
Blev medlem: tis 27 mar 2007, 21:35

Re: SciCamp 2012

Inlägg av devadatta » sön 14 okt 2012, 09:10

En av gårdagens höjdpunkter var när klimatförnekaren Wibjörn Karlén kom för "att se vad vi höll på med" i lokalavd i Uppsala och jag skulle tala om Debunking Handbook som inriktar sig speciellt på klimatskepticism. Men det gick bra ändå. Tack till alla som talade och deltog i diskussionerna, speciellt Erik Andersson som höll i en diskussion om anklagelser om "du är ingen riktig skeptiker" i skeptikerrörelsen.
Vetenskap - det är roligt för att det är sant!

tonyf
Inlägg: 2440
Blev medlem: sön 05 nov 2006, 23:57

Re: SciCamp 2012

Inlägg av tonyf » sön 14 okt 2012, 10:13

Tack alla arrangörer etc.
devadatta skrev:En av gårdagens höjdpunkter var när klimatförnekaren Wibjörn Karlén kom för "att se vad vi höll på med" i lokalavd i Uppsala och jag skulle tala om Debunking Handbook som inriktar sig speciellt på klimatskepticism. Men det gick bra ändå.
Huuuhh! Där ser man hur mycket som pågår framför ens näsa utan att man vet om det.

Med "det gick bra" gissar jag att du menar att han numera är x-klimatförnekare?
"philosophy without science is blind, science without philosophy is lame" (tonyf)

Skriv svar