Fastnar pizzadeg i magen?

Be om vetenskapliga förklaringar till upplevelser, fenomen och anekdoter som du funderat på.
Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Inlägg: 6238
Blev medlem: fre 12 aug 2005, 17:18
Ort: Stockholm

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av Dûrion Annûndil » tor 14 feb 2013, 17:58

take skrev:Är du säker, min kontakt på grossisten säger att både pizzaskinka och pizzagul är ganska stora produkter.
OK då, jag får väl ge med mig. Det kanske varierar mellan olika platser helt enkelt. Jag har dock inte upplevt det som vanligt förekommande på pizzerior i mitt närområde. Med tanke på antalet pizzerior blir det väl en stor mängd även om det är litet procenttal.
Blåögd cyniker, pessimistisk livsnjutare.

Användarvisningsbild
ani
Inlägg: 421
Blev medlem: mån 18 jan 2010, 14:09
Ort: Malmö/Lund

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av ani » tor 14 feb 2013, 20:56

micke.d skrev:Vete funkar inte så bra, men korn är ju exempelvis en omistlig ingrediens i Pitepalt.
Je få int glöömm kamsen och stutan

Användarvisningsbild
trilobite
Inlägg: 8949
Blev medlem: tor 07 apr 2005, 13:59
Ort: Uppsala

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av trilobite » tor 14 feb 2013, 21:27

take skrev:
Dûrion Annûndil skrev:fusk-ost.
pizzagul
PIZZAGUL? Vaaaa?
"So Great is his certainity that mere facts cannot shake it"
Magic: The Gathering; True Believer

Användarvisningsbild
micke.d
Forummoderator
Inlägg: 13376
Blev medlem: tis 05 jan 2010, 19:02
Ort: Ultima Thule

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av micke.d » tor 14 feb 2013, 21:43

ani skrev:
micke.d skrev:Vete funkar inte så bra, men korn är ju exempelvis en omistlig ingrediens i Pitepalt.
Je få int glöömm kamsen och stutan
Slobba behöver vetemjöl.
Hädanefter kallar jag dem Daesh.

Användarvisningsbild
Hexmaster
Inlägg: 9322
Blev medlem: tis 01 mar 2005, 23:29
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av Hexmaster » fre 15 feb 2013, 08:50

take skrev:min kontakt på grossisten säger att både pizzaskinka och pizzagul är ganska stora produkter.
"Pizzagul"? Heter det så?
Detta skall jag visa dig medelst ett stort papper som jag har fyllt med faktiska upplysningar! - Strindberg

Användarvisningsbild
take
Inlägg: 2748
Blev medlem: tor 23 nov 2006, 23:04

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av take » fre 15 feb 2013, 12:28

Hexmaster skrev:
take skrev:min kontakt på grossisten säger att både pizzaskinka och pizzagul är ganska stora produkter.
"Pizzagul"? Heter det så?
Nej, det heter diverse fantasinamn där man associerar till ost, men utan ordet ost.
Positivitisk, reduktionistisk sk naturvetenskap är ett passerat som totalparadigm i en kvantfysiskalisk kontext.

Användarvisningsbild
Urquhart
Inlägg: 11906
Blev medlem: tis 30 aug 2005, 09:50
Ort: Uppsala

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av Urquhart » fre 15 feb 2013, 12:53

kaxiga Z skrev:
Urquhart skrev:
kaxiga Z skrev:Är inte det hela en fördomsgrej (om utlänningar från syd, vetemjöl) från här uppe i norr där det knappt växer vete, Medvetandet?
Vete och korn är de två sädesslag som det odlas mest av i Sverige (runt 360000 hektar vardera).
Detta stämmer, men endast i en väldigt liten del av Sverige. I stora Norrland (58 % av Sverige) växer det väl inte alls knappt? Där kan kanske dylika myter frodas.
Vete odlas i alla län i Sverige. I Norrland används förvisso betydligt mer åkermark till korn (och lite mer tillo havre), men vete odlas ändå (även om det är mindre än 1 % av hela Sveriges veteareal). I Götaland och Svealand så dominerar vetet. I skogsbygderna så odlas förvisso mer korn, men mängden vete där är inte särskilt långt efter.
"I hate everybody irrelevant of other issues" John F. Hickory

Användarvisningsbild
anundi
Inlägg: 7390
Blev medlem: mån 19 maj 2008, 20:50
Kontakt:

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av anundi » fre 15 feb 2013, 13:29

En kompis (faktiskt) jobbade förut på ostlagret i Umeå. Hans berättelser om vad för slags avskräden som sedan blir ostbågar och/eller pizzaost är inte för de kräsmagade.

@antteist | @skeptikerpodden | @skeptikerskolan | @tankebrott
Skeptikerpodden | Skeptikerskolan | Tankebrott

Användarvisningsbild
take
Inlägg: 2748
Blev medlem: tor 23 nov 2006, 23:04

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av take » fre 15 feb 2013, 16:28

anundi skrev:En kompis (faktiskt) jobbade förut på ostlagret i Umeå. Hans berättelser om vad för slags avskräden som sedan blir ostbågar och/eller pizzaost är inte för de kräsmagade.
Och då är det ändå ost, inte konsistensfett.
Positivitisk, reduktionistisk sk naturvetenskap är ett passerat som totalparadigm i en kvantfysiskalisk kontext.

Medvetandet
Inlägg: 1846
Blev medlem: tis 24 jul 2007, 21:04

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av Medvetandet » fre 15 feb 2013, 23:47

anundi skrev:En kompis (faktiskt) jobbade förut på ostlagret i Umeå. Hans berättelser om vad för slags avskräden som sedan blir ostbågar och/eller pizzaost är inte för de kräsmagade.
Jag äter ostbågar lite då och då.

Vad är det för avskräden han berättat om som till slut blir ostbågar?
//Medvetandet

Där okunnigheten avlägsnas upphör det s.k "onda"att existera.

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Inlägg: 6238
Blev medlem: fre 12 aug 2005, 17:18
Ort: Stockholm

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av Dûrion Annûndil » lör 16 feb 2013, 11:43

Medvetandet skrev:
anundi skrev:En kompis (faktiskt) jobbade förut på ostlagret i Umeå. Hans berättelser om vad för slags avskräden som sedan blir ostbågar och/eller pizzaost är inte för de kräsmagade.
Jag äter ostbågar lite då och då.

Vad är det för avskräden han berättat om som till slut blir ostbågar?
Ignorance is bliss.
Blåögd cyniker, pessimistisk livsnjutare.

Medvetandet
Inlägg: 1846
Blev medlem: tis 24 jul 2007, 21:04

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av Medvetandet » sön 17 feb 2013, 23:36

Berätta nu vad det är för avskräden som blir ostbågar.

Jag tål att höra (nåja,läsa om)det. :wink:
//Medvetandet

Där okunnigheten avlägsnas upphör det s.k "onda"att existera.

Användarvisningsbild
anundi
Inlägg: 7390
Blev medlem: mån 19 maj 2008, 20:50
Kontakt:

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av anundi » mån 18 feb 2013, 14:28

Medvetandet skrev:Vad är det för avskräden han berättat om som till slut blir ostbågar?
Det som bäst beskriver det är väl facktermen "Äckliga högar av äcklig gammal ost som ligger och skräpar lite här och där". Jag hörde om en producent/handlare av något slag skickade tillbaka en redan svinäcklig leverans av denna suspekta ostrest med förklaringen att det var "för bra kvalitet" (och därmed för dyrt).

Ett visst mått av hörsägen ingår i ovanstående.

@antteist | @skeptikerpodden | @skeptikerskolan | @tankebrott
Skeptikerpodden | Skeptikerskolan | Tankebrott

Användarvisningsbild
pwm
Inlägg: 11358
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 09:06
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av pwm » mån 18 feb 2013, 15:02

Allt om Vetenskap skrev:Ostbågar består av två huvudingredienser: ost och majs. Med hjälp av torkad och mald majs görs en majsblandning med lagom mängd vatten. Blandningen transporteras i ett rör till en maskin som kallas extruder. Här värms majsen upp och utsätts för högt tryck. Den flytande majsmassan får passera ut genom en platt skiva med hål i. Då stelnar massan och blir till små avlånga bågar. Hur långa bågarna blir bestäms av knivarna som sitter vid munstycket.

Därefter bär det av in i en ugn för rostning. Då försvinner nästan allt vatten ur bågarna och de blir spröda och frasiga. Efter rostningen åker bågarna genom en trumma där de sprayas av en ostmix bestående av ost, druvsocker med flera ingredienser.

Till sist åker de färdiga ostbågarna iväg på ett transportband för att paketeras i påsar. Trots att en påse inte är så tung är det stora mängder det handlar om. När man jobbar treskift på OLW:s fabrik i Filipstad tillverkar man 25 ton ostbågar per dygn.

Källa: OLW
25 ton/dygn :shock:

Användarvisningsbild
VeVeN
Inlägg: 6169
Blev medlem: ons 31 okt 2007, 23:25

Re: Fastnar pizzadeg i magen?

Inlägg av VeVeN » mån 18 feb 2013, 15:21

Så det finns ost i ostbågar? Det hade jag alsrig gissat. :shock:
Hade jag varit litet mer ödmjuk hade jag varit perfekt!

På min ignorelista just nu moridin, matte, aktivarum, Vidugavia, Thomas P

Skriv svar