Psykoanalys - En pseudovetenskap

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Användarvisningsbild
Physiodude
Inlägg: 156
Blev medlem: lör 26 jul 2008, 12:58

Psykoanalys - En pseudovetenskap

Inlägg av Physiodude » lör 02 aug 2008, 11:50

Jag har gjort ett litet försök att analysera texten "Vad är psykoanalys" på http://www.spaf.a.se/swedish/om_psykoanalys/vuxna.html. Det är alltså Prof. Rolf Sandell vid Linköpings universitet som har skrivit en populärvetenskaplig text för svenska psykoanalytiska föreningen.
Därmed antar psykoanalysen att varje handling är meningsfull och vettig ur analysandens (den som går i psykoanalys) synvinkel. Uppgiften blir då att undersöka vad det är som gör att handlingen är meningsfull för just honom eller henne, hur meningslös den än kan verka för andra.
Om du gäspar medan du pratar om din moster så har det alltså en djupare mening som du och terapeutens ska tolka.
Att psykoanalytiska påståenden inte går att falsifiera sa ju redan Popper. Det innebär att man måste skapa teorier om vad som har skett i efterhand - ad hoc. Du kan inte säga på förhand vad utfallet ska bli. För att gäspandet ska ha någon signifikans så krävs dessutom en cirkelargumentation. Circulus in demontrando - Gäspandets signifikans bevisas av gäspningen. Cum hoc ergo propter hoc - Bara för att två händelser sker samtidigt så betyder inte det att de två händelserna måste ha en relation. Någonstans saknas en premiss som gör påståendet trovärdigt. Detta leder till Ignorantio elenchi - Irrelevant slutsats.
(OK... Nu ledsnade jag på att använda argumentationsanalys som metod.)¨
Med andra ord, det finns omedvetna föreställningar, fantasier, meningar och önskningar - låt oss helt enkelt kalla dem tankar - bakom det vi gör.
Här brukar man anföra exempelvis kroppspråket som bevis. Om en lögnare kan avslöjas genom kroppspråket så beror det, enligt psykoanalysen, på en omedveten önskan att bli avslöjad. Eftersom lögnen är medveten så är inte kroppspråket ett bevis på omedvetna tankar. Att vi sedan tar till oss ofantliga mängder information från kroppen är givetvis ett bevis på att vi handlar omedvetet. Att göra medvetna tankar av varje blinkning och varje steg skulle kräva massor av energi. Jag ser det inte som omöjligt att vi samlar på oss preferenser på samma sätt som exempelvis en reptil eller en hund. Som antagligen inte verbaliserar sina preferenser i medvetna tankar. Det är när psykoanalytikern försöker komma åt dessa tankar som det blir konstigt.
Hur uppstår det omedvetna och hur kan man påvisa att det finns? Det psykoanalytiska svaret på båda frågorna ges i begreppet bortträngning.
Bortträngning brukar beskrivas som motsatsen till PTSD. I stället för dom detaljerade återblickarna man kan få vid PTSD så glömmer du vad som har hänt, för att det var så obehagligt. Alltså att du upplever något så obehagligt att du glömmer bort vad som har skett. Det är ont om bevis på att bortträngning verkligen finns och fungerar. Att människor verkligen kommer i håg vad som är obehagligt och håller sig undan det, verkar vara en mycket bättre modell. Evolutionärt borde alltså bortträngning vara en återvändsgränd.
En människas psykiska utveckling från spädbarn till vuxen följer ett ärftligt eller kulturellt betingat schema med givna faser och fasövergångar.
Både ErikH. Erikssons och Piagets modeller över utveckligen består av godtyckligt valda beteenden som uppträder under utvecklingen. Ingen av dom har lyckats visa att den indelnig dom har valt har någon giltlighet. Modernare forsking inom motorisk utveckling säger att det inte finns några faser och att en enklare modell kanske handlar om problemlösning. Barnet löser nya problem det ställs inför med de resurser de har utvecklat och utveckar på så sätt nya resurser. Alltså i klar motsättning till Piaget, som inte vill ge barnen ny problem förrän de har utvecklat resurser för det.
Utvecklingen är kumulativ, dvs senare faser bygger på de tidigare.
Barn som vistas i halkiga miljöer börjar aldrig krypa, men utvecklar gången lika bra ändå.
Vissa psykiska funktioner hos en person kan fixeras i en viss fas, dvs personen kan även som vuxen i vissa avseenden uppföra sig som om hon befann sig i en tidigare fas.
Om vi i stället tittar på den psykosexuella utvecklingsteorin som utvecklades av en lögnaktig knarkare från Wien. (Freud) Så består den av lika godtyckligt valda beteende som ges symbolisk laddning. Problem i den anala fasen (1,5 - 3 år) kan senare ge problem med perfektionism, petighet, städmani eller raka motsatsen, slarvighet, disorganiserad, sjaskighet. Det är alltså en ad hoc teori som saknar möjlighet att prognosticera anal fixering. Den duger dessutom till att förklara alla beteenden som har med ordning och oordning att göra. Om du är egenyttig eller materialistisk så kan det också bero på problem i denna fas. Man kan ju hoppas att de finns longitudinella populationsstudier på barn innan man ställer diagnoser som kan ha sin orsak 30 -50 år tillbaka i tiden. Men sådana studier saknas och det finns då inga säkerställda metoder för att förebygga problemet. Teoriena bygger därför inte på någon starkare grund än astrologi.
Det är inte heller lätt att mäta psykoanalysens resultat.
"Snälla ni fösök inte kontrollera mitt arbete." Det finns en motvilja till positivistisk forskning inom psykoanalys. Det finns gott om instrument utvecklade för att mäta framgång, men man använder dom sällan i det dagliga arbetet. De senaste åren har man gjort allt mer forskning för att mäta dess effektivitet och kommit fram till att korttidsterapi i bästa fall är lika effektivt som andra metoder. Medan det är ont om belägg för att långtidsterapi har någon effekt.
Analytikern bör därför inte ge råd eller uttrycka värderingar - vilket dock inte är detsamma som att vara tyst och passiv. Att förändra är något som tillkommer analysanden.
Analytikerns roll framgår väl till viss del av namnet - analytiker. Att analysera överföringen (samtalet) för att finna omedvetna uttryck och tankar, innebär i sig en värdering. Patienten vet att detta är målet och lyssnar mycket noga på vad analytikern kan finna. Det kan mycket lätt utvecklas till den typ av "cold reading" som medier använder sig av för att kontakta döda. Då vartenda ord i varenda mening kan ges ett symbolsikt innehåll, så finns det ingen metod för att verifiera sanningshalten idet som sägs.

Så...
Även om psykoanalys kan ha samma effekt som andra terapier så bygger den inte på empirisk grund. Det är därför en terapiform som för med sig många risker. Teorin om förträngda minnen är central och farlig. Exempel på denna farlighet har vi sett genom många rättegångar där analytikern har lyckats övertyga patienten om att denne har förträngda minnen.
-- Den 2000åriga klassiska medicinen är den enda verkligt alternativa medicinen. - Alltid villig att ta till sig bättre metoder. Med ett enda förbehåll: vetenskapligt bevisad effekt! --

Foris
Inlägg: 210
Blev medlem: tis 20 feb 2007, 19:37

Re: Psykoanalys - En pseudovetenskap.

Inlägg av Foris » lör 02 aug 2008, 14:28

Tack för den här genomgången.

Det vore kul att höra hur du ser på "neuropsykoanalys"? Förespråkarna menar att de stagar upp de psykoanalytiska begreppen med neurovetenskap.

Användarvisningsbild
Physiodude
Inlägg: 156
Blev medlem: lör 26 jul 2008, 12:58

Re: Psykoanalys - En pseudovetenskap.

Inlägg av Physiodude » lör 02 aug 2008, 15:07

Det var nu inte meningen att det skulle bli en självupptagen genomgång. Jag hoppades snarare på att få igång en diskussion. Men det finns bara påståenden och inga frågor i det jag skrev. Inte riktigt rätt när jag bara är en intresserad lekman.

En snabb koll av din länk visar att det mest handlar om att använda Freuds begreppsapparat på fysiologiska representationer. Att man hittar en fysiologisk representation av sexdriften är inte förvånande. Att man drar slutsatsen att Freud hade rätt när han sa att det fanns ett libido är en lite märkligare slutsats.

Det är viktigare om dom lyckas bevisa att det finns önskningar som det omedvetna försöker få ut genom att sända kodade budskap i drömmar eller kroppspråk.
* Dreams, confabulations, and other expressions of primary-process thinking are meaningful, wish-fulfilling manifestations of the loss of frontal executive control of mesocortical and mesolimbic "seeking" systems (Kaplan-Solms and Solms 2000; Solms 2002).
Om drömmar säger Hobson, 2002
...at least possible that dream content is as much dross as gold, as much cognitive trash as treasure, and as much informational noise as a signal of something
I Polemik mot Solms som försöker finna mening i drömmarna. Jag tycker det verkar som om Solms har dragigt mycket långtgående slutsatser från fysiologiska fynd.

Det andra påståendet som kan bevisa att det ligger något i psykoanalytisk teori är:
Repression of trauma results from hormones shutting off the retranscribing action of the hippocampus
Tyvärr finner jag ingen källhänvisning på det.

Så inte heller neuropsykologin kan få mig att tro att man ska söka kodade meddelanden från det undermetvetna för att försöka ändra sitt förflutna. Än så länge kanske jag ska säga. Mina kunskaper om neuropsykologi är ganska ytliga.
-- Den 2000åriga klassiska medicinen är den enda verkligt alternativa medicinen. - Alltid villig att ta till sig bättre metoder. Med ett enda förbehåll: vetenskapligt bevisad effekt! --

Foris
Inlägg: 210
Blev medlem: tis 20 feb 2007, 19:37

Re: Psykoanalys - En pseudovetenskap.

Inlägg av Foris » lör 02 aug 2008, 15:18

Physiodude skrev:En snabb koll av din länk visar att det mest handlar om att använda Freuds begreppsapparat på fysiologiska representationer.
Tack, det var mitt intryck också. Eller omvänt att man pekar ut anatomiska eller biokemiska korrelat till freudianska företeelser - bara för att en sådan tolkning är möjlig så behöver den inte vara korrekt. Särskilt inte om redan de analytiska grundbegreppen är tvivelaktiga.

Användarvisningsbild
pwm
Inlägg: 11457
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 09:06
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Psykoanalys - En pseudovetenskap.

Inlägg av pwm » sön 03 aug 2008, 10:37

Foris skrev:Tack för den här genomgången.

Det vore kul att höra hur du ser på "neuropsykoanalys"? Förespråkarna menar att de stagar upp de psykoanalytiska begreppen med neurovetenskap.
Känns lite märkligt att bygga upp en apparat med psykoanalys som en grundpelare, med tanke på hur mycket kritik den fått. Vissa menar t.o.m att det är ren pseudovetenskap.

Billy Larssons artikel Var Freud vetenskapsman? kanske kan vara av intresse i sammanhanget.

Sape
Inlägg: 410
Blev medlem: tor 17 nov 2005, 20:13

Re: Psykoanalys - En pseudovetenskap.

Inlägg av Sape » sön 03 aug 2008, 11:24

pwm skrev:Känns lite märkligt att bygga upp en apparat med psykoanalys som en grundpelare, med tanke på hur mycket kritik den fått. Vissa menar t.o.m att det är ren pseudovetenskap.

Billy Larssons artikel Var Freud vetenskapsman? kanske kan vara av intresse i sammanhanget.
Och denna ämnesnära tråd, lite längre bort i forumet, är också rolig läsning.

onslow
Inlägg: 1211
Blev medlem: mån 05 maj 2008, 11:41

Re: Psykoanalys - En pseudovetenskap.

Inlägg av onslow » sön 03 aug 2008, 14:37

Sape skrev:
pwm skrev:Känns lite märkligt att bygga upp en apparat med psykoanalys som en grundpelare, med tanke på hur mycket kritik den fått. Vissa menar t.o.m att det är ren pseudovetenskap.

Billy Larssons artikel Var Freud vetenskapsman? kanske kan vara av intresse i sammanhanget.
Och denna ämnesnära tråd, lite längre bort i forumet, är också rolig läsning.
Det här är ju mer bevis på att psykoanalys skall bedömmas som pseudovetenskap. den har ju ingen som helst prediktiv funktion, utan enbart en tolkande funktion efter att något inträffat,
dvs en efterhandskonstruktion.
I am still confused but on a higher level

Skriv svar