Palestinaläckorna

Här kan du diskutera politiska ämnen som inte direkt rör vetenskap eller folkbildning.
Låst
Användarvisningsbild
Victor_Von_Doom
Inlägg: 5407
Blev medlem: sön 24 jul 2005, 15:06
Ort: Malmö

Palestinaläckorna

Inlägg av Victor_Von_Doom » mån 24 jan 2011, 00:01

En anonym källa har läkt dokument om fredsförhandlingarna mellan den palestinska myndigheten och Israel. Gissa vad: skitet har nått fläkten:
http://www.guardian.co.uk/world/2011/ja ... concession

http://www.guardian.co.uk/world/palestine-papers

Är detta slutet för fredsprocessen som journalisterna The Guardian antyder? Vad tror ni? Undergång eller förändring? Ett guldläge för Hamas att helt axla Fatahs mantel?

Min intiala kommentar.
*Saeb Erekats kompromissvilja är mycket imponerande. Han kommer såklart bli lynchad av palestinerna på grund av att han var påväg att sälja ut Östra Jerusalem. Men faktum är att han verkligen visar att den palestinska myndigheten är redo för seriös kompromissvilja och samarbete anser jag är hedervärt och kastar ljus på den israeliska oviljan emot fredsprocessen.
Insanity is thinking either that "no one is like us" or "everyone's the same"

Användarvisningsbild
Eon
Inlägg: 1451
Blev medlem: sön 08 mar 2009, 22:50

Re: Palestinaläckorna

Inlägg av Eon » mån 24 jan 2011, 07:18

En tidig morgonkommentar:

Det här bekräftar egentligen vad alla redan vet. Nu har vi det svart på vitt. Jag själv skrev samma sak i polemik mot Thomas P och Vidugavia i den här tråden.
Eon skrev:...Det är nästan 10 % av Israels befolkning. Lägg därtill enorma infrastrukturinvesteringar som Israel gjort och gör till de olika bosättningarna, som idag är hela städer. Ergo: Israel har inga som helst planer på att lämna västbanken/östra Jerusalem, - oavsett vad deras försvarare babblar om tvåstatslösning. Givet fakta på marken är fredsprocessen att betrakta som charader.
Det beror inte på att jag är en särdeles intelligent analytiker, utan på fakta på marken. Alla initierade bedömare säger likandant: fredsprocessen är bara en charader under det att Israel fortsätter ta mer och mer land av det som var tänkt att bli en palestinsk stat. Nu ser vi bara lite mer ordagrant under vilka förnedrande former det sker.
Guardian Editorial har också fattat:
Guardian Editorial skrev:It is hard to tell who appears worst: the Palestinian leaders, who are weak, craven and eager to shower their counterparts with compliments; the Israelis, who are polite in word but contemptuous in deed; or the Americans, whose neutrality consists of bullying the weak and holding the hand of the strong. Together they conspire to build a puppet state in Palestine, at best authoritarian, at worst a surrogate for an occupying force. To obtain even this form of bondage, the Palestinians have to flog the family silver. Saeb Erekat, the PLO chief negotiator, is reduced at one point to pleading for a fig leaf: "What good am I if I'm the joke of my wife, if I'm so weak," he told Barack Obama's Middle East envoy George Mitchell.
Att det inte varit tal "förhandlingar" i verklig mening har varit självklart länge; förhandlingar förutsätter parter som kan ge och ta. Den enda anledningen att Israel "förhandlar" öht är att de vill inte att palestinierna på västbanken ska kunna bli medborgare i Israel samtidigt som de planerar behålla landområdet. Det är därför de kan gå med på det Rabin kallade "something less than a state", ett självstyre vars funktion och syfte är att utestänga alla framtida krav på rösträtt palestinierna kan tänkas ha det land de de i praktiken kommer bo i, dvs Israel.

Tanken är att palestinierna ska bo i små ekonomiskt stympade enklaver, där de kan hissa sin egen flagga, organisera sophämtning och kulturfestivaler, under det att Israel är the lords of the land. Visst kan man tycka synd om palestinierna för att de inte kommer få någon stat ("viable state"). Men det är så maktpolitik fungerar och det finns andra folkgrupper det är mer synd om. Palestinierna har helt enkelt förlorat.
Det mest smärtsamma som finns, enligt min mening, är att bli besegrad av löjeväckande fiender.

Voltaire

Användarvisningsbild
vils
Inlägg: 5181
Blev medlem: sön 31 aug 2008, 23:27

Re: Palestinaläckorna

Inlägg av vils » mån 24 jan 2011, 08:20

"...eller galen entusiast, som Vils" KaxigaZ
I´ll use Arial when Helvetica freezes over.
Facit på Sweclockers I Facit på Bit-Tech

Thomas P
Inlägg: 9263
Blev medlem: sön 27 aug 2006, 19:01

Re: Palestinaläckorna

Inlägg av Thomas P » mån 24 jan 2011, 19:13

Eon skrev:Det här bekräftar egentligen vad alla redan vet. Nu har vi det svart på vitt. Jag själv skrev samma sak i polemik mot Thomas P och Vidugavia i den här tråden.
På vilket sätt var du i polemik mot mig om huruvida Israelerna hade för avsikt att behålla områdena? Där är vi helt eniga, skillnaden är att jag anser att palestinierna har rätt att göra motstånd mot detta, även väpnat sådant. Vad det här visar är ju bara att förhandlingsvägen är stendöd eftersom israelerna aldrig varit intresserade av någon sådan lösning.
Palestinierna har helt enkelt förlorat.
Bara så länge folk och regeringar i Väst accepterar detta! Israel är en stat som är totalt beroende av utländskt stöd. Isolera landet och judarna har inget annat väl än att kompromissa.

Victor har en poäng. Egentligen borde Erekar redan tidigare gått ut med alla kompromisser palestinierna varit beredda att göra för att visa på israelernas brist på kompromissvilja. När protesterna då kom skulle han kunna säga att de var villiga till dessa just för att de visste att israelerna inte skulle acceptera vad de än erbjöd och att de ville visa på detta. Nu är det däremot kört för honom.

Pehr Gahrton har skrivit en artikel om de här läckorna på Newsmill. Läs kommentarerna och bli deprimerad! Det är nästan så man börjar tro på den där judiska världskonspirationen.

AndersY
Inlägg: 3915
Blev medlem: sön 19 okt 2008, 02:42
Ort: Täby
Kontakt:

Re: Palestinaläckorna

Inlägg av AndersY » mån 24 jan 2011, 19:40

Thomas P skrev:Läs kommentarerna och bli deprimerad! Det är nästan så man börjar tro på den där judiska världskonspirationen.
Det kan ju även bero på din egen tämligen extrema enögda syn på frågan.

Har läckorna ö h t rätt?
Chefsförhandlaren själv verkar påstå att det är rena lögner och det finns ju inte precis brist på folk med egen agenda i ett sånt här ärende.
/Anders Ytterström

"Nothing is so firmly believed as that which we least know." - Michel de Montaigne

Thomas P
Inlägg: 9263
Blev medlem: sön 27 aug 2006, 19:01

Re: Palestinaläckorna

Inlägg av Thomas P » mån 24 jan 2011, 19:57

AndersY skrev:Det kan ju även bero på din egen tämligen extrema enögda syn på frågan.
Tycker du själv att de där kommentarerna var så lyckade? Glöm sen inte att i de blindas rike är den enögde kung :P
Har läckorna ö h t rätt?
Chefsförhandlaren själv verkar påstå att det är rena lögner och det finns ju inte precis brist på folk med egen agenda i ett sånt här ärende.
T ex chefsförhandlare som riskerar lynchning pga dessa uppgifter? Guardian säger sig ha skaffat oberoende verifiering, och giver hur explosiva uppgifterna är tenderar jag tro att de inte skulle publicera dem på det sätt de gör utan att vara säkra.

Sen finns det andra som har begränsad respekt för yttrandefrihet:
Hundreds of Palestinians loyal to President Mahmoud Abbas broke into Al-Jazeera's offices in the West Bank city of Ramallah on Monday, a day after the media agency released two decades of secret information known as the Palestine papers.

M75
Inlägg: 121
Blev medlem: ons 30 dec 2009, 09:57
Ort: Ute o far

Re: Palestinaläckorna

Inlägg av M75 » mån 24 jan 2011, 20:54

Vad för rätt dessa läckor från "Al Jazeera"(!?) har borde vara svårt för de flesta att dra raka slutsatser om. :roll: Det krävs antagligen viss "cherry- picking" för att komma fram till ovan, så tvärsäkra slutsatser. Väljer man tex ut denna del så verkar det ju snarare som att israel är beredda att ge upp ganska omfattande delar(golan?),

Men eftersom det inte blev något avslut så måste det ju naturligtvis bero på israels "ovilja". :roll: Det känns helt enkelt som folk slänger ur sig slutsatser baserade på utvalda delar av dessa "papers"(som vanligt i denna konflikt). Har man ens brytt sig om att plöja genom ett fåtal av dokumenten innan man kläcker ur sig sina förutfattade slutsatser så skulle jag bli förvånad. Jag har iallafall inte för avsikt att plöja genom dokumenten och drar således ingen klar slutsats kring dess validitet och innehållsvärde.
Men även i den i TS bifogade länken finns skrivelser som gör att man kan börja fundera..., det är ju snarare så att de vittnar om att det verkligen är förhandlingar som äger rum då de väl satt sig vid förhandlingsbordet(palestinierna tycks ju normalt vara motvilliga att ens ta sig dit). Vidare kan man finna:
"Last night Erekat said the minutes of the meetings were "a bunch of lies and half truths". Qureia told AP that "many parts of the documents were fabricated, as part of the incitement against the … Palestinian leadership"."

"Palestinian and Israeli officials both point out that any position in negotiations is subject to the principle that "nothing is agreed until everything is agreed" and therefore is invalid without an overarching deal."


"Israeli officials also kept their own records of the talks, which may differ from the confidential Palestinian accounts."
-Det är alltså bara den "ena sidans" papper vi (eventuellt)fått ta del av.

"Abbas, speaking to journalists in Cairo, accused the television station of intentionally misleading viewers. "We say very clearly, we do not have secrets," he said."
The emir of Qatar had "given a green light" for a campaign against the Palestinian leadership in the West Bank, Abed Rabbo said. Qatar has close ties to Hamas, the Islamist group that controls the Gaza Strip.

Al Jazeera is sponsored by Doha, although the government denies it has direct control of the channel.


Saeb Erekat, the chief Palestinian negotiator, said "reports" had misrepresented the Palestinians' positions and "statements and facts" had been taken out of context.

In a statement, he said negotiations with Israel had included discussion of some ideas that the Palestinians "could never agree to", adding: "No agreement will be signed without the approval of the Palestinian people."

Livni

Det man kan dra en slutsats om är iallafall att vissa verkar ha svåra problem med vad just ordet "förhandlingar" betyder och innebär.

Låst