Cyperns indragning av sparmedel överdriven oro?

Här kan du diskutera politiska ämnen som inte direkt rör vetenskap eller folkbildning.
Låst
Användarvisningsbild
Perbow
Avstängd
Inlägg: 489
Blev medlem: tor 11 okt 2012, 14:56

Cyperns indragning av sparmedel överdriven oro?

Inlägg av Perbow » mån 25 mar 2013, 13:33

Vad det blev exakt kan jag inte hitta men hörde i Ring P1 att de ska ta 2% på allt över 100.000 Euro dvs över bankgarantin. Inringaren påminde om att vi har haft en skatt som tog 1,5 % årligen men togs bort då vi har bra ekonomi tillsvidare.
De är helt enkel inte vana att betala skatt men har nu fått en lindrig Förmögenhetsskatt som vi har haft länge förut.
Cypern har smittats av Grekland och vi kan påminna oss att Roger Akelius har lockat svenska pengar dit. Han har istället satsat på fastigheter här.
Börserna har gått upp så allt är frid och fröjd tillsvidare?
Frukta det värsta och arbeta för det bästa.
Omröstningar sparar tid för att pejla läget. Man kan ofta ändra sin röst.

Användarvisningsbild
Matte
Inlägg: 6023
Blev medlem: tor 30 nov 2006, 13:58
Ort: Norrbotten

Re: Cyperns indragning av sparmedel överdriven oro?

Inlägg av Matte » mån 01 apr 2013, 11:48

Ja, fallet Cypern är intressant. Visar onekligen på politikens möjligheter.

Nyss var ju det mesta omöjligt, skriver Le Monde Diplomatiques Serge Halimi. Det var omöjligt att höja skatterna eftersom det skulle avskräcka "entreprenörer". Det var omöjligt att skydda ett land mot lönedumpning i låglöneländer då det skulle strida mot frihandelsavtal. Det var omöjligt att införa även den blygsammaste skatt på finansiella transaktioner, alla länder måste då nödvändigtvis godkänna detta i förväg. Det var omöjligt att sänka momssatser, eftersom Bryssel måste gå med på det.

Den 16 mars 2013 ändrades allt. ECB, Internationella valutafonden, eurogruppen och den tyska regeringen ledd av Angela Merkel tvingade de motvilliga cypriotiska myndigheterna att ta ett steg som ifall det tagits av Hugo Chávez skulle ha ansetts diktatorisk, tyrannisk, ett angrepp på friheten och utlösa störtskurar av arga tidningsledare. Steget? Automatiskt embargo på bankkonton. Graden av konfiskation inställd på 6,75 % till 9,90 %. D v s nästan tusen gånger den föreslagna Tobinskatten som vid det här laget varit ett hett ämne sedan 15 år.

Så i Europa gives alltid en lösning om väl viljan finns. Förutsatt förstås att rätt måltavla väljs: inte aktieägare, inte långivare, utan innehavare av sparkonton i skuldtyngda banker. Det är så mycket enklare att råna en pensionär på Cypern (under förevändning att det verkliga målet är ryska gangsters som gömmer sina pengar i skatteparadis) än det är att beslagta medel i en tysk bank eller från en grekisk vapentillverkare, eller någon multis med pengar undanstuvade i Irland, Schweiz och Luxemburg…

http://mondediplo.com/2013/04/01nicosia
Es gibt keine Landstrasse für die Wissenschaft, und nur diejenigen haben Aussicht, ihre lichten Höhen zu erreichen, die die Mühe nicht scheuen, ihre steilen Pfade zu erklimmen.

K. Marx

Användarvisningsbild
Vitnir
Inlägg: 4298
Blev medlem: tor 31 mar 2005, 17:08
Kontakt:

Re: Cyperns indragning av sparmedel överdriven oro?

Inlägg av Vitnir » mån 01 apr 2013, 17:42

Cypern är snarare ett exempel som resten av världen borde ta efter. Spekulerar man och förlorar så försvinner ens pengar. Mer än 100000 euro garanteras normalt inte i EU så det var rätt logiskt att Cypern följde det och tog överstående pengar i beslag.
Om nu detta bara kunde bli ett prejudikat på Wall Street med. Tyvärr är det inte bara här på forumet som ingen riktigt vet hur den där svarta lådan som är Marknaden fungerar, det lär inte finnas någon på hela planeten som förstår det till fullo. (Anders Cervenka SvD).
There is no spoon.

Användarvisningsbild
Matte
Inlägg: 6023
Blev medlem: tor 30 nov 2006, 13:58
Ort: Norrbotten

Re: Cyperns indragning av sparmedel överdriven oro?

Inlägg av Matte » mån 01 apr 2013, 18:51

Vitnir skrev:Tyvärr är det inte bara här på forumet som ingen riktigt vet hur den där svarta lådan som är Marknaden fungerar, det lär inte finnas någon på hela planeten som förstår det till full
Så därför kan alltid politiska beslut skyllas på att Marknaden kräver det ena eller andra för att inte bli skitsur....

Den officiella storyn är att är att Cyperns "casinoekonomi" varit osund och därför kraschat. Men Cyperns banker har vad jag vet regelbundet stresstestats av övliga eurokratiska instanser och befunnits sunda.

Samtidigt som uttag i kontantautomater begränsats till 100 euro för cyprioterna finns anklagelser om att enorma belopp redan lämnat landet. Visst fog finns för detta om man betänker att de två bankerna i centrum av krisen - Cyperns folkbank , aka Laiki och Bank of Cyprus - har enheter i London som varit öppna hela veckan och inte haft några gränser för uttag. Bank of Cyprus äger också 80 procent av Rysslands Uniastrum Bank, som inte hade några begränsningar på uttag i Ryssland. Ryssarna var bland de cypriotiska bankernas största insättare.

Själv misstänker jag att Cypernaffären handlar om geopolitik. Ett ryskt kapital- och finanscentrum kan inte tillåtas byggas upp inom EU:s gränser.
Es gibt keine Landstrasse für die Wissenschaft, und nur diejenigen haben Aussicht, ihre lichten Höhen zu erreichen, die die Mühe nicht scheuen, ihre steilen Pfade zu erklimmen.

K. Marx

Låst