Enprocentsmålet det största systemfelet?

Här kan du diskutera politiska ämnen som inte direkt rör vetenskap eller folkbildning.
Låst

Enprocentsmålet det största systemfelet?

Ja
0
Inga röster
Nej
2
50%
Nej det finns större
2
50%
Något annat
0
Inga röster
 
Antal röster: 4

Multipower
Avstängd
Inlägg: 87
Blev medlem: fre 27 sep 2013, 23:35

Enprocentsmålet det största systemfelet?

Inlägg av Multipower » tis 10 dec 2013, 06:05

Det allra största systemfelet är det som benämns enprocentsmålet. Det vill säga beslutet att en procent av Sveriges bruttonationalinkomst BNI varje år skall avsättas till bistånd. I år handlar det om 38 miljarder kronor. Det är drygt 100 miljoner kronor om dagen.

Det var folkpartiet under ledning av Ola Ullsten som drev igenom det en gång i tiden. Det är i varje fall vad Ullsten själv sa till mig i en intervju som jag återger i min bok Sveriges afrikanska krig.

Jag tror att de flesta ekonomer anser att det är helt uppåt väggarna att i förväg binda sig för hur mycket biståndet skall kosta varje år. Observera skall kosta. Inte får kosta.

Att biståndet skall kosta en procent av BNI har gett upphov till det som Sida kallar för ett utbetalningsmål. Det betyder att tjänstemän har i uppgift att se till att pengar betalas ut så att slutsumman blir just en procent av BNI.

Den kritiska rapporten om UD vittnar om att handläggare även där drivs av att nå ett utbetalningsmål. Enligt rapportförfattarna anstränger sig UD:s anställda att göra av med stora belopp: “I syfte att betala ut så mycket medel som möjligt av anslagsposten under innevarande år frågar handläggaren om sökanden har ytterligare insatser att föreslå”, står det om ett ärende.
http://www.ethnopress.se/?p=985

Det dubblades av fundamentala skäl som M kämpade emot och sedan blev satta att sköta. Sida hade problem att göra av med alla pengar så staten fick tillbaks. Bidrag kväver och länder utan bidrag har klarat sig bättre har jag lärt mig.
Nu har dom tagit en del till den helt öppna asylbudgeten och mött protester.

Användarvisningsbild
Vidugavia
Inlägg: 4229
Blev medlem: mån 15 aug 2005, 11:11

Re: Enprocentsmålet det största systemfelet?

Inlägg av Vidugavia » tis 10 dec 2013, 15:16

Multipower skrev:Sida hade problem att göra av med alla pengar så staten fick tillbaks. Bidrag kväver och länder utan bidrag har klarat sig bättre har jag lärt mig.
Var? Lite källhänvisning och empiri skadar inte.
I know this: if life is illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life, I love, I slay, and am content."

- Conan Cimmeriern

JackBlack
Inlägg: 1502
Blev medlem: tor 24 feb 2011, 22:14

Re: Enprocentsmålet det största systemfelet?

Inlägg av JackBlack » tis 10 dec 2013, 15:52

Problemet är inte summan, problemet är att man inte engagerar sig för att göra bra investeringar. Jag misstänker att Regeringen missköter sig för att sedan visa hur dåligt biståndet fungerar.

I övrigt har jag svårt att se hur detta eventuella "systemfel" skulle vara större än exempelvis att bankerna kan skapa billiga krediter, pensionssystemet eller vår tillväxtjagande ekonomi.
Ignorerade användare: Anders G (orsak: frekvent användande av personangrepp och andra argumentationsfel).

Låst