Sida 1 av 4

Utvecklingen i Syrien

Postat: ons 24 sep 2014, 17:39
av Thomas P
Vi kanske borde ha en tråd även om denna krishärd.

Samtidigt som USA och dess allierade med, som det verkar, syriska regimens tysta stöd, bombar ISIS så råkade ett syriskt plan som av allt att döma spanade på islamisterna som håller till nära gränsen passera 800 meter in på israelockuperat territorium och sköts då omedelbart ned av Israel. Syriska regimen är snara med att peka på att det hela visar att Israel i hemlighet stödjer islamisterna. Vilken härlig soppa det kan utvecklas till. Hur tänker egentligen israelerna när de skjuter ned ett plan på sådana villkor? Vill de att ISIS skall ha fritt spelrum mot deras gräns eller är de bara triggerhappy?

Re: Utvecklingen i Syrien

Postat: ons 24 sep 2014, 17:43
av Tryggve
Thomas P skrev:Vi kanske borde ha en tråd även om denna krishärd.?
Det fanns ju en, den blev stängd p g a tjafs.

Re: Utvecklingen i Syrien

Postat: ons 24 sep 2014, 18:00
av kipphebel3
Vill de att ISIS skall ha fritt spelrum mot deras gräns eller är de bara triggerhappy?
Jag lutar åt det senare.

Re: Utvecklingen i Syrien

Postat: ons 24 sep 2014, 18:03
av Vitnir
Det finns väl inte ens ett fredsavtal mellan Syrien och Israel. Det är inte otroligt att det finns en stående order att beskjutna Syriska enheter som är på fel sida av gränsen.

Re: Utvecklingen i Syrien

Postat: ons 24 sep 2014, 19:02
av Thomas P
Vitnir skrev:Det finns väl inte ens ett fredsavtal mellan Syrien och Israel. Det är inte otroligt att det finns en stående order att beskjutna Syriska enheter som är på fel sida av gränsen.
Säkert, men 800 meter i ett läge där Israel borde ha allt intresse av att Syriska regimen som de haft vapenvila om än inte fred med vinner över grupper som ISIS som kan göra vad som helst. Det är möjligt att Assad tiger och lider, men om han, eller för den delen ISIS väljer att slå tillbaka blir ett redan komplicerat läge än värre. USA vill knappast ses som allierad till Israel i sitt krig mot ISIS, men om Israel blir inblandat får de svårt att spela oskyldigt och hur reagerar de arabländer de har som allierade då?

Re: Utvecklingen i Syrien

Postat: ons 24 sep 2014, 20:21
av millgard
Israel har extremt dåliga erfarenheter av flygplan som oanmält kommer in över deras gränser.

Re: Utvecklingen i Syrien

Postat: ons 24 sep 2014, 20:44
av Thomas P
millgard skrev:Israel har extremt dåliga erfarenheter av flygplan som oanmält kommer in över deras gränser.
Vad syftar du nu på? Vanligen är det israeliska plan som anfaller grannländerna.

Re: Utvecklingen i Syrien

Postat: ons 24 sep 2014, 21:04
av Vitnir
Finns det något som säger att Israel bryr sig om vem som vinner inbördeskriget i Syrien? Det kanske är hugget som stucket ur deras synvinkel.

Re: Utvecklingen i Syrien

Postat: ons 24 sep 2014, 21:27
av Matte
Patrick Cockburn, som noggrant följer utvecklingen, menar att om USA och dess allierade framgångsrikt vill bekämpa IS borde man se till att få till stånd ett eldupphör mellan Assads styrkor och den syriska opposition, som inte tillhör IS. Varken den syriska armén eller de "moderata" rebellerna i Syrien är tillräckligt starka för att stoppa IS om de måste kämpa på två fronter samtidigt, i varje fall om man tittar på resultatet av de senaste striderna.

En vapenvila mellan IS´ båda huvudfiender i Syrien skulle inte handla om något annat och inte om någon mer allmän politisk lösning på krisen i Syrien, som för närvarande är omöjlig att lösa på grund av det alltför stora hatet mellan parterna. Ett eldupphör kan vara möjligt nu, vilket inte varit fallet tidigare, på grund av att alla parter och deras utländska uppbackare - USA, Saudiarabien, Ryssland och Iran - är skräckslagna över den Islamiska statens explosiva framryckning. USA:s utrikesminister John Kerry meddelade det nationella säkerhetsrådet, att det finns plats för alla "inklusive Iran" i en koalition mot IS.

http://www.counterpunch.org/2014/09/22/ ... -in-syria/

Re: Utvecklingen i Syrien

Postat: ons 24 sep 2014, 21:36
av Nemesis
Thomas P skrev:USA vill knappast ses som allierad till Israel i sitt krig mot ISIS, men om Israel blir inblandat får de svårt att spela oskyldigt och hur reagerar de arabländer de har som allierade då?
Inte säker på att det är något problem. Israel har fredsavtal med Egypten och Jordanien. Som jag förstått det så har även saudierna i tysthet blivit vänligare sinnade till israelerna (Saudiarabien har alltid avskytt Muslimska brödraskapet av vilket Hamas är en del).

Vilka islamister var det förresten som gick in på israeliskt territorium? Kriget som USA m.fl drvier är mot ISIS specifikt, inte mot alla islamister i Syrien. ISIS finns i östra Syrien, Israel ligger väster om Syrien. Svårt att tänka mig att ISIS-soldater skulle marscherat över hela Syrien in i Israel. Och för vilket ändamål?

Re: Utvecklingen i Syrien

Postat: ons 24 sep 2014, 21:37
av Nemesis
Vitnir skrev:Finns det något som säger att Israel bryr sig om vem som vinner inbördeskriget i Syrien? Det kanske är hugget som stucket ur deras synvinkel.
Tror att de idealiskt skulle föredra ett demokratiskt, vänligt sinnat styre i Syrien, men iom att det inte ser så sannolikt ut så föredrar man att Assad sitter kvar. The devil you know...

Re: Utvecklingen i Syrien

Postat: tor 25 sep 2014, 05:47
av Thomas P
Nemesis skrev:Tror att de idealiskt skulle föredra ett demokratiskt, vänligt sinnat styre i Syrien, men iom att det inte ser så sannolikt ut så föredrar man att Assad sitter kvar. The devil you know...
Jag tvivlar på att Israel skulle vilja ha något internationellt respekterat styre i Syrien, då skulle kraven på att lämna tillbaka Golanhöjderna bli mer trovärdiga. Det är samma som med Palestina där man ständigt gör sitt bästa för att splittra och misskreditera ledningen för att kunna skylla på att man inte har någon förhandlingspartner.

Re: Utvecklingen i Syrien

Postat: tor 25 sep 2014, 05:50
av kipphebel3
Jag tror faktiskt som Nemesis att Israel skulle välkomna ett demokratiskt styre i Syrien.

Re: Utvecklingen i Syrien

Postat: tor 25 sep 2014, 05:55
av millgard
Äh, det finns inget land som väljer krig om de kan få fred. Israel är en demokrati - om än en speciell sådan - och dess befolkning är lika drabbad som de andra runtom av osäkerhet och konflikt. Även om de beter sig i princip fruktansvärt mot varandra och Israel har betydligt mer militärmakt att tillgå. Extremism på alla sidor är förödande.

Men att säga att Israel vill ha aggressiva militärdiktaturer runtom sig för att få behålla ockuperade zoner är huvudlöst. Allas önskan är fred.

Re: Utvecklingen i Syrien

Postat: tor 25 sep 2014, 06:52
av Thomas P
millgard skrev:Äh, det finns inget land som väljer krig om de kan få fred.
Konstigt att det blir så mycket krig då. Någon måste ju starta dem.
Men att säga att Israel vill ha aggressiva militärdiktaturer runtom sig för att få behålla ockuperade zoner är huvudlöst. Allas önskan är fred.
Du ägnar dig åt rent önsketänkande. För det första finns det ofta grupper inom länder som känner att de kan vinna på i alla fall begränsade krig mot svagare fiender och för det andra finns det annat än fred folk vill ha. Israel har gjort klart att man har som primärt mål att behålla så mycket ockuperat land som möjligt, även om det sker till priset av ständiga strider med palestinierna så fred kan inte vara i toppen av deras önskelista, även om de säkert skulle föredra om palestinierna gav sig av så de fick behålla landet i fred. Assadregimen har man inte haft problem med sedan 1973 så varför skulle man vilja byta ut den?