Återigen är allt humanisternas fel, om skolavslutning

Här kan du diskutera religiösa ämnen som inte direkt rör vetenskap eller folkbildning.
Användarvisningsbild
take
Inlägg: 2748
Blev medlem: tor 23 nov 2006, 23:04

Återigen är allt humanisternas fel, om skolavslutning

Inlägg av take » lör 26 jun 2010, 08:53

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ve ... 909807.svd

Först en jävla massa blaj för att komma fram till slutklämmen:
Vad debatten egentligen handlar om är något mycket mer grundläggande, nämligen om religionens plats i samhället. Där pågår en intensiv lobbyverksamhet, främst från Förbundet Humanisternas sida, för att marginalisera religionen och förpassa den ut ur det offentliga rummet. Vi måste fråga oss vilka konsekvenserna blir om skolan låter den minoritetens beröringsångest när det gäller tro och religion diktera villkoren för sin verksamhet. Vilket samhälle får vi i förlängningen om vi inte längre vågar stå i dialog med de olika religiösa uttryck som faktiskt existerar i vår omvärld?

Vi tror inte att det blir ett mer humanistiskt, demokratiskt och tolerant samhälle. En sådan utveckling bäddar snarare för rädsla, fanatism och motsättningar. Det religiösa behovet ligger djupt i människan och i religionssociologiska undersökningar anger fortfarande en majoritet att de har någon form av religiös eller andlig tro. Och att 70 procent av Sveriges befolkning fortfarande tillhör Svenska kyrkan behöver inte nödvändigtvis tolkas som slentrian och vana. Debatten om skolavslutningarna har visat att många fortfarande tolkar tradition och högtidlighet i andlighetens termer.
Senast redigerad av 1 devadatta, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: Igen slår språkfascisten till
Positivitisk, reduktionistisk sk naturvetenskap är ett passerat som totalparadigm i en kvantfysiskalisk kontext.

Användarvisningsbild
humanisten
Inlägg: 668
Blev medlem: tor 14 jul 2005, 10:22

Re: Igen är allt humanisternas fel, om skolavslutning

Inlägg av humanisten » lör 26 jun 2010, 11:54

Dessutom förstår jag inte vad de menar (förmodligen gör de inte det själva). Vad har avslutning i kyrkan att göra med att diskutera religioner? Dock tycker jag att det är en enkel sak att konstatera att om vi har skolplikt så kan den inte gärna omfatta att man tvingas delta i en religiös cermoni. Och det är vad jag tolkar att de vill att skolavslutningen i kyrkan skall vara.
Ingen har blivit fattig på att överskatta mänsklig dumhet!

Användarvisningsbild
Wunderman
Inlägg: 144
Blev medlem: lör 19 jun 2010, 10:20
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Igen är allt humanisternas fel, om skolavslutning

Inlägg av Wunderman » lör 26 jun 2010, 15:27

humanisten - Det är ren rädsla det är frågan om, tar du bort skolavslutningarna har ungarna ingen som helst koppling till kyrkan utom en tråkig konfirmation som har presenter som huvudmål. Man vill att det ska finnas "fina" minnen över ens bandomsdagar i kyrkan så att man återvänder dit när intellektet och minnet blir försvagat på äldre dar.
Planekonomi tog oss till månen

Skriv svar