SvK försöker dra paralleller mellan Humanisterna och SD

Här kan du diskutera religiösa ämnen som inte direkt rör vetenskap eller folkbildning.
Användarvisningsbild
MartinR
Inlägg: 1177
Blev medlem: ons 01 dec 2004, 21:20
Ort: Stockholm
Kontakt:

SvK försöker dra paralleller mellan Humanisterna och SD

Inlägg av MartinR » fre 03 sep 2010, 18:56

Lagom inför valet kommer boken ”Farlig förenkling – Religion och politik utifrån Sverigedemokraterna och Humanisterna”, av etikforskaren Elisabeth Gerle. Boken lämnar tryckpressarna i dag och presenteras bland annat på ett seminarium i Malmö den 13 september och under Bok & Biblioteksmässan i Göteborg.
​​Inför valet får Sverigedemokraterna draghjälp från Danmarks främlingsfientliga parti. En ström av böcker synar deras budskap och deras rötter och vilka som röstar på dem och varför.

– Men vem granskar organisationen Humanisterna? De förefaller segla under bekvämlighets­flagg, menar etikforskaren Elisabeth Gerle som har granskat retoriken i budskapen från Sverigedemokraterna och förbundet Humanisterna.

Religionsfientlighet
– Sverigedemokraterna har starka främlingsfientliga drag som många politiker vill ta avstånd från. När det gäller Humanisterna tycks myndigheter och politiker däremot vara blinda för att aggressiv religionsfientlighet också drabbar nya svenskar, säger Elisabeth Gerle. Kan det rent av vara så att Humanisterna bereder marken för SD?

Förenklade fiendebilder
De förenklade fiendebilder som framförs i samhällsdebatten bidrar till att skapa en bild av det svenska som utesluter både religiös och kulturell mångfald, betonar Gerle i boken. Hon ser att allt fler kommentatorer menar att förbundet Humanisterna är ett exempel på nyateistisk dogmatism, en religiöst oförsonlig hållning.
http://www.svenskakyrkan.se/default.asp ... fid=257399

Jag har bloggat:

http://scienceblogs.com/aardvarchaeolog ... _tries.php

Användarvisningsbild
JemyM
Inlägg: 4756
Blev medlem: fre 28 sep 2007, 16:04
Ort: Borås
Kontakt:

Re: SK försöker dra paralleller mellan Humanisterna och SD

Inlägg av JemyM » fre 03 sep 2010, 19:09

Mjo.

Som jag ser det är uttrycket "nyateistisk dogmatism" bara ett i raden av etiketter man gett den oaffilierade oorganiserade massa individer som helt naturligt reagerar mot, tar avstånd från eller kritiserar religiösa ledare, att jämföras med "satanister", "djävulsdyrkare", "hedningar", "kättare" etc.

Var det dig jag skickade boken End of Biblical Studies till? Den boken tar ju upp hur folk på sådana institutioner som "teologi" nu får sitta och skopa vatten för att hålla deras institution flytande.
"An account of behavior should not exaggerate the role of consciousness. Rather than actually guiding or controlling behavior, consciousness seems mainly to make sense of behavior after it is executed." (Loewenstein, 2001)

Användarvisningsbild
MartinR
Inlägg: 1177
Blev medlem: ons 01 dec 2004, 21:20
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: SK försöker dra paralleller mellan Humanisterna och SD

Inlägg av MartinR » fre 03 sep 2010, 19:13

Just det, bra bok! Hoppas du fick tillbaka den i hyfsat skick! :?

Skriv svar