Sida 1 av 2

What would Jesus do?

Postat: tis 23 okt 2012, 12:04
av Krona
Uttrycket "What would Jesus do?" används i bland annat USA för att man ska fundera på hur Jesus skulle hantera en aktuell fråga man ställs inför.

Om nu Gud, så här ett par tusen år efter förra försöket, skulle bestämma sig för att skicka ner ett sändebud till. Hur skulle en modern Jesus då agera?

Människors värderingar jag ju förändrats en del de senaste milennierna och det är ju inte säkert att samma egenskaper på Guds avbild som blev en hit förra gången skulle visa sig så gångbara idag. Först och främst är det ju inte säkert att det är en son som gäller. Kanske ska det vara en dotter, en androgyn könlös "hen" eller en dubbelnatur som Fredrik/Ursula?

Att komma ner till jorden och börja predika om "det utvalda folket" och att en viss gud är den rätta att tillbe skulle lätt kunna leda till anklagelser om främlingsfientlighet så någon sorts justering av framtoningen kan krävas.

Om vi tänker oss att Gud skickar ner en han, hon eller hen för att ställa saker tillrätta:
Vilka frågor skulle en modern Jesus tycka var mest trängande att ta tag i?
Skulle hen ta något särskilt yrke eller engagera sig politiskt? Generalsek(t)reterare i FN kanske?

Vilka övernaturliga förmågor skulle hen använda sig av för att övertyga kreti och pleti om att hen faktiskt är originalet och inte bara ett "original"? Skulle hen hela HIV-sjuka homosexuella eller bara skratta rått?

Min fasta övertygelse är att om det skulle ske en ny nedstigning skulle det vara en högst moderniserad person som skulle vara en pragmatisk realpolitiker och tona ner det här med dogmatiskt bokstavstroende och sålla lite hårdare i de här gamla budorden. Den moderne Jesus skulle mycket väl kunna hava begärelse till både sin nästas hus och tjänarinna (Au Pair) medan det här med att dräpa, stjäla och ljuga skulle nog även en modern Jesus hålla sig ifrån.

Inte för att jag går och väntar varje dag på att en ny Jesus ska dyka upp men visst vore det intressant!

Re: What would Jesus do?

Postat: tis 23 okt 2012, 12:12
av kipphebel3
Jag tror att han skulle börja med att ta Påven i örat...

Re: What would Jesus do?

Postat: tis 23 okt 2012, 15:22
av Flabbergasted
Fast en lika relevant fråga är: What would Brian Boitano do?

Re: What would Jesus do?

Postat: tis 23 okt 2012, 22:25
av Dûrion Annûndil
Krona skrev:Min fasta övertygelse är att om det skulle ske en ny nedstigning skulle det vara en högst moderniserad person som skulle vara en pragmatisk realpolitiker och tona ner det här med dogmatiskt bokstavstroende och sålla lite hårdare i de här gamla budorden.
Det har han redan försökt en gång, det gick inget bra. Den här gången lär han istället ta i med hårdhandskarna. Fattar inte barnen, ska man tvinga dem!!

Re: What would Jesus do?

Postat: ons 24 okt 2012, 06:34
av matsw
Krona skrev:Inte för att jag går och väntar varje dag på att en ny Jesus ska dyka upp men visst vore det intressant!
Va? Intressant är inte ordet... Snarare fruktansvärt, det skulle ju betyda att i princip allt vi vet om hur universum funkar är felaktigt...

Re: What would Jesus do?

Postat: ons 24 okt 2012, 06:53
av JemyM
En modern Jesus skulle förmodligen starta en liten obskyr sekt ingen bryr sig om, dö ung (förmodligen av droger eller av någon polisräd) sen bli idolförklarad av de efterlevande som gör denne till mer än vad den var. De efterlevande kommer använda sina egna önskemål som grundvirke till att konstruera nya Jesusbilder baserat på vilka åsikter de redan har.

Det som slår mig när jag läster Nya Testamentets Jesus är att Jesus är inkoherent, en inkoherens som uppstår eftersom han egentligen bara försöker manipulera sin omgivning för personliga syften (t.ex. gratis vin eller för att rädda sitt eget skinn). Det är den där klassiska personen som aldrig kan erkänna sina egna fel men klagar som fan på alla andra vilket även det bidrar till att hans inkoherens. Är man sådär halvbitter och pessimistisk över världen kan jag förstå varför Jesus blir en idol men han har också den kroniska kvalitén att inte vara konstruktiv för fem öre. Han säger det bittra vill höra men ger inga egentliga lösningar.

Re: What would Jesus do?

Postat: ons 24 okt 2012, 07:50
av wmadoss
Fick mig att tänka på When Jesus Invades George av Luke Rhineheart.
Där avbildas en ngt mer sansad George Bush.
Grym författare förövrigt.

http://www.lukerhinehart.net/Jesus.html

Re: What would Jesus do?

Postat: ons 24 okt 2012, 09:51
av killershrew
jag brukar fråga mig vad Zeb Macahan skulle göra!

Re: What would Jesus do?

Postat: ons 24 okt 2012, 10:02
av ErikS
killershrew skrev:jag brukar fråga mig vad Zeb Macahan skulle göra!
Det blev nog lite fel där. Det är Varg Vikernes du tänker på.

Re: What would Jesus do?

Postat: ons 24 okt 2012, 12:19
av L. Mäkinen
Är det verkligen problemlösning man behöver så borde frågan vara
"What would MacGyver do?"

Re: What would Jesus do?

Postat: ons 24 okt 2012, 12:28
av Krona
Man kan i alla fall inte beskylla våra forumiter för att sakna humor!
L. Mäkinen skrev: Är det verkligen problemlösning man behöver så borde frågan vara
"What would MacGyver do?"
killershrew skrev: jag brukar fråga mig vad Zeb Macahan skulle göra!
.

Släng sedan in Snuten från Hollywood och James Bond: Vilket Team det skulle bli! Men en modern feministisk Gud skulle väl kunna mönstra åtminstone en kvinnlig hjälte också?

Karin Götblad eller Angela Merkel...Hmm. Vet inte om de platsar i vårt Dream Team!

Re: What would Jesus do?

Postat: ons 24 okt 2012, 12:34
av Thomas P
Krona skrev:Släng sedan in Snuten från Hollywood och James Bond: Vilket Team det skulle bli! Men en modern feministisk Gud skulle väl kunna mönstra åtminstone en kvinnlig hjälte också?
Modesty Blaise borde passa.
matsw skrev:Va? Intressant är inte ordet... Snarare fruktansvärt, det skulle ju betyda att i princip allt vi vet om hur universum funkar är felaktigt...
Det vore väl spännande?

Fast egentligen har ju Jesus kommit tillbaka minst 14 gånger. En gång som kvinna, en som ko och nu senast när han började bli riktigt trött på oss som en tsunami.

Re: What would Jesus do?

Postat: ons 24 okt 2012, 12:57
av asmodean
Flabbergasted skrev:Fast en lika relevant fråga är: What would Brian Boitano do?
I'm sure he'd kick an ass or two,
That's what Brian Boitano'd do.

Re: What would Jesus do?

Postat: ons 24 okt 2012, 15:37
av Picea
Hen kan göra precis vad som helst, vem som betraktas som Jesus beror på folks reaktioner i efterhand, precis som förr.

Men jag skulle gärna vilja leka med tanken att Jesus hade kommit ner från himlen för 2000 år sen och haft en plan, och fantisera om vad en motsvarande person hade gjort idag. Dock är jag för nykter för det just nu.

Re: What would Jesus do?

Postat: tor 25 okt 2012, 14:54
av yennork
Om Jesus kommit tillbaka hade han gått igenom Nya Testamentet med rödpenna. "Det där har jag aldrig sagt!" "Sådär gick det inte alls till!" "Vem :twisted: är Paulus och vem gav honom rätt att tala för mig!"