Lennart Bengtssons fel i media (klimat)

Diskutera fysik, kemi, biologi, samt direkta tillämpningar såsom teknik och medicin.
Magnus W
Inlägg: 887
Blev medlem: ons 04 maj 2005, 16:06
Ort: Luleå
Kontakt:

Lennart Bengtssons fel i media (klimat)

Inlägg av Magnus W » tor 29 maj 2014, 16:39

Går igenom några fel som Lennart Bengtsson spridit i media här:
http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2 ... ambit.html
All those who believe in psychokinesis raise my hand...
http://www.westerstrand.blogspot.com/

AndersY
Inlägg: 3915
Blev medlem: sön 19 okt 2008, 02:42
Ort: Täby
Kontakt:

Re: Lennart Bengtssons fel i media (klimat)

Inlägg av AndersY » fre 30 maj 2014, 22:39

Lite mer om Lennart Bengtsson, bl.a. och om påstått hårt grupptryck på klimatforskare att hålla sig i fållan och den rätta läran: http://blogg.dn.se/framstegsbloggen/201 ... rupptryck/
/Anders Ytterström

"Nothing is so firmly believed as that which we least know." - Michel de Montaigne

tonyf
Inlägg: 2440
Blev medlem: sön 05 nov 2006, 23:57

Re: Lennart Bengtssons fel i media (klimat)

Inlägg av tonyf » lör 31 maj 2014, 04:39

AndersY skrev:Lite mer om Lennart Bengtsson, bl.a. och om påstått hårt grupptryck på klimatforskare att hålla sig i fållan och den rätta läran: http://blogg.dn.se/framstegsbloggen/201 ... rupptryck/
Läste den som hastigast. Bolling säger att Bengtsson månar om att balansera klimatdebatten. Det är ju nästintill omöjligt att avgöra om Bengtsson månar om det eller inte. Och kanske inte det allra viktigaste. Ännu viktigare än om han månar om det är, gör han det faktiskt? (Om än att det ju vore intressant att veta också huruvida han "månar om det", oavsett om han gör det faktiskt eller inte.) Bolling verkar vara mycket försiktig i sin krönika ("""Blogg""" kallas det tydligen i DN, men är det DN vore väll "krönika" en bättre klassificering.) En balansering vore naturligtvis bra (som alltid), falsk balans dåligt (som alltid).

Jag känner inte detaljerna, bara det som stått på Uppsalainitiativet. Från det som står där verkar ju kritik av Bengtssons agerande befogat. Bollings krönika ger intrycket att vara ett rent känslomässigt försök att svartmåla kritiken av Bengtssons agerande. Bolling hävdar att Bengtsson blivit mobbad. Om så är fallet är det naturligtvis allvarligt och dåligt. Men jag ser inga belägg för det påståendet i Bollings text (så antingen finns inga belägg i krönikan, eller så missade jag dem när jag läste den). Skulle ju kunna vara sant ändå, men om man skriver det i en DN-krönika bör man ange belägg. Om än att han bara antyder genom att selektivt hänvisa till andra utan att ge så mycket explicit sin egen uppfattning så verkar Bolling indirekt vilja genom känslomässig argumentation "upprätta" Bengtsson (och kanske Bengtssons uppfattning).

Bolling bedriver också i denna sin krönika förvillning, genom att "dissa" modeller (som vanligt på sitt glidande indirekta sätt). I själva verket är modeller avgörande i vetenskaplig metod.
(I en annan krönika så använder Bolling den mycket enkla modellen "ren trendframskrivning" [av BNP] för att fastslå att det alltid kommer att bli bättre och bättre i framtiden, och "dissar" all eventuell oro för eventuella problem i framtiden som med detta empiriskt falsifierad. Observera dock at sådan ren trendframskrivning är osäker. Och ibland kan det vara den bästa modellen, och ibland inte.)

Den här Bolling kunde nog vara skäl att ta en titt på [för någon med tillräckligt med tid]. Som "DN-bloggare" är han inte en bloggare vem som helst.
"philosophy without science is blind, science without philosophy is lame" (tonyf)

Perlun
Avstängd
Inlägg: 12
Blev medlem: tis 03 jun 2014, 03:07

Re: Lennart Bengtssons fel i media (klimat)

Inlägg av Perlun » fre 06 jun 2014, 04:35

LB utnyttjas av SD.

Skriv svar