Hur rätt hade Rosling

Diskutera fysik, kemi, biologi, samt direkta tillämpningar såsom teknik och medicin.
Användarvisningsbild
Kobo
Inlägg: 344
Blev medlem: ons 01 jul 2015, 20:04

Hur rätt hade Rosling

Inlägg av Kobo » tis 14 feb 2017, 04:49

När får hyllningskören vara neutral?

https://www.svd.se/rosling-har-fel-om-j ... befolkning

Björn-Ola
Inlägg: 789
Blev medlem: fre 28 sep 2012, 22:23

Re: Hur rätt hade Rosling

Inlägg av Björn-Ola » tis 14 feb 2017, 09:14

"Torrbältena breder ut sig."
Är det verkligen sant?
Jorden har ju blivit grönare, vilket man konstaterat genom att analysera satellitbilder.
Naturligtvis finns det områden som blir torrare i ett förändrat klimat, men generellt sett verkar jorden bli grönare.

Användarvisningsbild
Johannes
Inlägg: 4110
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 14:31

Re: Hur rätt hade Rosling

Inlägg av Johannes » tis 14 feb 2017, 09:33

Båda har rätt, kan man väl säga. Rosling målade med stora drag medan de saker debattartikeln tar upp är saker på marginalen. Prognosen nu är att befolkningen blir 9,7 miljarder 2050, och 11 miljarder 2100. Det är alltså korrekt att säga att ökningen planar ut "runt 10 miljarder", men det är en ökning på runt 10% därefter (marginaleffekt). Rosling säger att det inte går att göra något åt, medan artikelförfattarna inte håller med. Rimligen menade Rosling att det inte går att minska prognosen i storleksordningen miljarder, vilket nog är korrekt. Däremot går det nog att minska med i storleksordningen några hundra miljoner, men några enstaka procent har knappast så stor betydelse ur hållbarhetssynpunkt.

Svaret på frågan om jorden hållbart kan föda 10 miljarder människor beror på utgångspunkt. Jorden kan inte hållbart föda 10 miljarder människor med dagens förhållanden. Inte 7 miljarder heller, och förmodligen inte ens 3 miljarder. Därmed blir artikelförfattarnas invändning ganska meningslös. Den viktiga frågan är i stället ifall det är troligt att vi kommer kunna uppnå hållbar försörjning för 10 miljarder i framtiden. Svaret är spekulativt, men det finns i alla fall anledning att tro att det är möjligt om man extrapolerar den tekniska utvecklingen.

Användarvisningsbild
Migi
Inlägg: 374
Blev medlem: ons 15 apr 2015, 13:02
Ort: Mälarens lås

Re: Hur rätt hade Rosling

Inlägg av Migi » fre 21 apr 2017, 21:29

På ett mikroplan hade han fel om att ca 50% skattekvot/tryck är bra. Det kan man tycka om man hade ett arbete som han med lyxen att varken vara ansvarig för ekonomi eller att kliva ur sängen för mindre än 50 000:- netto per månad. (Rätta mig gärna om jag har fel.)

På ett mer makroplan så har både han och Johan Norberg fel om att det är så himla fredligt nu. Vår tid har väldigt många intressanta paraleller med tiden strax innan WW1. Visst, det är inte speciellt många som dör av krig och terror. Men allt sedan kalla krigets slut så har våra vapen blivit mer och mer destruktiva. Men vi vet knappt hur man använder sig av dem. De våldshandlingar vi har sett från stormakterna är inga krig, utan snarare kolonialprygel.

Sedan så har vi den där grejen med naturresurser. Nej, jag är varken för kolonialism eller autarki á la Zimbabwe. Ja, att exploatera naturresurser kan leda till ett helvete för lokalbefolkningen. Men att låta det ligga i marken med hänvisning till...något kan vara lika illa det med. Det finns en medelväg. Tyvärr är den lätt att fula ut såsom kolonialism osv.

Det jag menar är att det sista "Schyssta naturresurser som bara ligger där och inte gör någon nytta, de tar vi!" har inte skett än.

Skriv svar