Spärra för gaser?

Diskutera fysik, kemi, biologi, samt direkta tillämpningar såsom teknik och medicin.
Användarvisningsbild
L. Mäkinen
Inlägg: 1243
Blev medlem: tor 17 mar 2011, 12:14

Spärra för gaser?

Inlägg av L. Mäkinen » tis 06 nov 2018, 15:43

Kan man helt och hållet spärra framfarten för små molekyler?
Till exempel om man vill spara väte i en burk har jag fått lära mig att man får räkna med att det tar sig ut genom materialet och att man därför helst ska ta fram vätgasen precis innan den ska användas.
Ett annat exempel är i MEMS-applikationer som sker i "vakuum" där det kan bli problem med helium som tar sig in och stör funktionen. Kan man hålla dem ute?
Alla ska dö, fast de flesta inte just idag!

Användarvisningsbild
L. Mäkinen
Inlägg: 1243
Blev medlem: tor 17 mar 2011, 12:14

Re: Spärra för gaser?

Inlägg av L. Mäkinen » fre 09 nov 2018, 10:04

Är min fråga felställd? Grunden till den är egentligen detta: https://ifixit.org/blog/11986/iphones-a ... to-helium/ och jag försöker förstå om det går att lösa mekaniskt.
Alla ska dö, fast de flesta inte just idag!

Användarvisningsbild
Procentaren
Inlägg: 1330
Blev medlem: sön 30 dec 2007, 11:54
Ort: Skåne

Re: Spärra för gaser?

Inlägg av Procentaren » fre 09 nov 2018, 11:05

L. Mäkinen skrev:Är min fråga felställd? Grunden till den är egentligen detta: https://ifixit.org/blog/11986/iphones-a ... to-helium/ och jag försöker förstå om det går att lösa mekaniskt.
Intressant historia men tydligen sann. Kreativt att bara komma på tanken att helium kan ta sig rakt igenom ingjutna elektronikchips.

Jag bidrar med anekdot från ett föredrag om SI-enheter. https://sv.wikipedia.org/wiki/SI-enhet
Det finns sju grundenheter. T.ex Meter för längd och Sekund för tid.
Sex stycken av grundenheterna är baserade på konstanter man finner i naturen. En Meter är t.ex den sträcka som ljuset i vacuum rör sig under en viss tid.

Men enheten för massa är kilogramprototypen i Frankrike. Som man en gång i tiden bestämt att den här klumpen väger ett Kilo. https://sv.wikipedia.org/wiki/Massa
Sen finns det ett antal kopior runt i världen, och ibland transporterar man dem till originalet och jämför vikten på dem.

Det blir alltid lite skillnad mellan mätningarna.
Bekymret är att sett under lång tid avviker de flesta kopiorna mer och mer, och de flesta åt samma håll ! Då kan man ju misstänka att det är originalet som ändrar sig.
Förklaringen till att vikten inte håller sig konstant, är att inga material är helt solida. Det finns alltid små porer som innehåller gas. Den här gasen sipprar långsamt ut, och vikten på kilogramprototypen ändrar sig en aning.

Även om man misstänker att det är kilogramprototypen som ändrar sig, så är det bestämt det här är ett Kilo. Övriga får rätta sig efter det.

Användarvisningsbild
L. Mäkinen
Inlägg: 1243
Blev medlem: tor 17 mar 2011, 12:14

Re: Spärra för gaser?

Inlägg av L. Mäkinen » fre 09 nov 2018, 14:12

Här finns avvikelser på systerkopiorna till arkivkilot: https://sv.wikipedia.org/wiki/Arkivkilo ... drifts.jpg

Om jag läser rätt är en He-atom 31 pm ungefär (beroende på hur man mäter) och för mig betyder det att man behöver en struktur som saknar hål i den dimensionen för att atomen ska hållas kvar på ena sidan av en vägg. Tillverkaren av MEMS-oscillatorerna säger på sin hemsida att detta är ett problem för tidigare generationer av oscillatorer, men inte de nya. Jag försöker förstå hur det kan vara möjligt.
Alla ska dö, fast de flesta inte just idag!

Skriv svar