När gick nazismen från att vara antislavisk till acceptans?

Diskutera sociologi, historia, religionsvetenskap, ekonomi, språk, statsvetenskap o.s.v. ur ett vetenskapligt perspektiv.
niklasz
Inlägg: 713
Blev medlem: lör 18 aug 2007, 14:05

Re: När gick nazismen från att vara antislavisk till accepta

Inlägg av niklasz » tis 04 jul 2017, 11:18

Dûrion Annûndil skrev:
niklasz skrev:Det är bättre att se vad nazisterna de facto gjorde. Ett exempel är SS, som inte accepterade ateister, men kristna gick var välkomna. Se t ex: http://archive.org/stream/DieSchutzstaf ... 3/mode/2up
Om Hitler hade föraktat kristendomen borde han väl rimligen acceptera ateister i den organisation som var mest central för maktutövningen.
Inte nödvändigtvis. Ateister var inte populära på den tiden, varken hos Himmler eller Hitler eller tyskarna. De associerades nog med de "gudlösa kommunisterna".

Men att Hitler förföljde Katolska kyrkan, och underordnade de protestantiska kyrkorna i Riket, betydde inte att han var motståndare till religiositet och tro över huvud taget. Bara att han var motståndare till just de organisationerna.
Jag ställer mig tveksam till att Hitler skulle ha förföljt katolska kyrkan, men det beror på vad man lägger i ordet "förfölja". Att han ville underordna kyrkorna var i linje med övrig maktutövning. Universiteten, domstolarna, skolan, fackföreningarna och så vidare skulle inordnas i det nazistiska samhället och detsamma gällde religiösa organisationer. Att t ex Jehovas vittnen förföljdes berodde på deras vägran att underordna sig staten och deras pacifism. Så länge de religiösa organisationerna inte opponerade sig mot regimen eller ställde sig utanför dess mål med samhället så förföljdes de knappast.

Jag håller med om att förnekandet av ateism inte är ett vattentätt belägg för att Hitler inte föraktade kristendomen. Men det framstår inte som särskilt sannolikt att SS beskrev ateister i väldigt negativa ordalag, samtidigt som gudstro och framför allt kristen gudstro var bra, om Hitler föraktade kristendomen. Det är mycket möjligt, kanske till och med troligt, att Hitler inte hade höga tankar om många av kristendomens uttolkare, men det är inte samma sak som att han föraktade kristendom.

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Inlägg: 6238
Blev medlem: fre 12 aug 2005, 17:18
Ort: Stockholm

Re: När gick nazismen från att vara antislavisk till accepta

Inlägg av Dûrion Annûndil » ons 05 jul 2017, 23:09

niklasz skrev:Jag ställer mig tveksam till att Hitler skulle ha förföljt katolska kyrkan, men det beror på vad man lägger i ordet "förfölja". Att han ville underordna kyrkorna var i linje med övrig maktutövning. Universiteten, domstolarna, skolan, fackföreningarna och så vidare skulle inordnas i det nazistiska samhället och detsamma gällde religiösa organisationer. Att t ex Jehovas vittnen förföljdes berodde på deras vägran att underordna sig staten och deras pacifism. Så länge de religiösa organisationerna inte opponerade sig mot regimen eller ställde sig utanför dess mål med samhället så förföljdes de knappast.
Om detta kan du läsa exempelvis här:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_pers ... in_Germany
niklasz skrev:Jag håller med om att förnekandet av ateism inte är ett vattentätt belägg för att Hitler inte föraktade kristendomen. Men det framstår inte som särskilt sannolikt att SS beskrev ateister i väldigt negativa ordalag, samtidigt som gudstro och framför allt kristen gudstro var bra, om Hitler föraktade kristendomen. Det är mycket möjligt, kanske till och med troligt, att Hitler inte hade höga tankar om många av kristendomens uttolkare, men det är inte samma sak som att han föraktade kristendom.
Tyskarna var ett kristet folk, det var därför inte opportunt att under ett försök att med deras hjälp behärska Europa göra dem till sina fiender genom att öppet attackera deras tro. Nazisterna var inte dumma på det sättet. Fortfarande var den starkaste eden som kunde sväras naturligtvis en ed till Gud (för att exempelvis svära trohet till Hitler).
Blåögd cyniker, pessimistisk livsnjutare.

Användarvisningsbild
Migi
Inlägg: 374
Blev medlem: ons 15 apr 2015, 13:02
Ort: Mälarens lås

Re: När gick nazismen från att vara antislavisk till accepta

Inlägg av Migi » sön 23 jul 2017, 10:41

En sak slog mig nyligen: I och med Versaillesfördraget så förlorade Tyskland sina kolonier. Detta gjorde det förmodligen enklare för nazisterna att renodla sin rasism. För det skulle ha framstått som löjligt om Hitler hetsade mot slaverna samtidigt som man faktiskt var ansvarig för afrikaners väl och ve. Det är förmodligen ingen slump att Paul von Lettow-Vorbeck avskydde Hitler och de andra nationalsocialisterna.

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Inlägg: 6238
Blev medlem: fre 12 aug 2005, 17:18
Ort: Stockholm

Re: När gick nazismen från att vara antislavisk till accepta

Inlägg av Dûrion Annûndil » tis 15 aug 2017, 07:45

Bara för att ge ett exempel på nynazismens spridning utöver nazismens doktriner:
En av deltagarna i den nynazistiska demonstrationen i Charlottesville har blivit ökänd sedan hans bild och namn spridits i först sociala medier och sedan vanliga medier. Att döma av hans efternamn så är han av östeuropeisk härkomst:
Peter Cvjetanovic.

Han har därefter uttalat sig offentligt och försökt förklara hur hans rasistiska världsåskådning inte gör honom till rasist, utan han vill bara försvara sitt "vita" arv.

http://www.ktvn.com/story/36123640/unr- ... list-rally
Blåögd cyniker, pessimistisk livsnjutare.

Nemesis
Inlägg: 1760
Blev medlem: tor 12 okt 2006, 22:04
Ort: Stockholm

Re: När gick nazismen från att vara antislavisk till accepta

Inlägg av Nemesis » tis 15 aug 2017, 11:44

Exakt, medan Hitlers nazism fokuserade mycket på Tyskland och tyskarna, så är nynazismen uppenbarligen mer inkluderande. Hitlers inställning till sånt framgår här:
The sweeping initial victories of Operation Barbarossa produced hundreds of thousands of non-Russian soldier prisoners in the POW cages of the German Army. All of them were hungry, many were starving. In a mere eight months of 1941-42, the invading German armies killed an estimated 2.8 million Soviet POWs through starvation, exposure, and summary execution. Conditions in the prison camps were atrocious. "There were no barracks or permanent housing. The camps were simply open areas fenced off with barbed wire. The prisoners had to lie in the sun, then in mud, and in the fall—with temperatures as low as minus 30 degrees Celsius—faced the possibility of freezing to death."

The foreign Waffen beginnings were shrouded in great secrecy, for fear of Hitler who was categorically opposed to any form of participation of Soviet citizens in the war against Russia. But the needs of the army on the Eastern Front induced German commanders to accept the services of volunteers to fight the Soviet regime even against the clear orders of the Supreme Command.

Tens of thousands of them were Muslims, where the majority of them came from the Soviet Union. In December 1941 a top secret memorandum ordered that the OKW was to create two Muslim units: the Turkestanische Legion, consisting of Muslim volunteers from Central Asia; such as Turkomans, Uzbeks, Kazakhs, Kyrgyzs, Karakalpaks, and Tajiks, and the Kaukasisch-Mohammedanische Legion from Caucasian Muslims volunteers; such as Azeris, Dagestanis, Chechens, Ingushes, and Lezgins.
Vill minnas att jag för länge sen även läst en av svensk nynazist skriven rent revisionistisk historiebeskrivning av den tyska invasionen av Sovjetunionen. Enligt honom så var invasionens syfte att befria det ryska folket från bolsjevikerna, snarare än ett erövringskrig. :roll:
"… all the data shows that most people are not influenced by rational arguments. They're influenced by social pressure. … That's just the human condition, and we just have to acknowledge it and accept it." - Steven Novella

Skriv svar