Sida 1 av 1

Vad orsakar minskad religiositet i samhället?

Postat: fre 16 mar 2018, 00:11
av Nemesis
I de engelskspråkiga länderna förs statistik över vilken religion, om någon, som medborgarna identifierar sig med. Mönstret är tydligt, utvecklingen går mot sekularisering, se graferna nedan. Nu förs ingen sådan statistik i Sverige, men jag skulle gissa att mönstret ser likadant ut hos oss, fast vi är något mer icke-religiösa än de engelskspråkiga länderna.
Spoiler: Visa
Storbritannien

Bild

Bild
USA

Bild

Bild
Kanada

Bild
Australien

Bild
Nya Zeeland

Bild
Vad är det som ligger bakom denna minskning i religiositet? Det är knappast så att det stora folkflertalet blivit skeptiker, eller ens ateister. Även i sekulariserade länder så är ateister en minoritet, och det finns statistik som visar på att icke-religiösa är lika benägna som religiösa att tro på (icke-religiösa) paranormala fenomen.

Re: Vad orsakar minskad religiositet i samhället?

Postat: fre 16 mar 2018, 09:06
av L. Mäkinen
Det är väl rimligt att generell bildningsnivå gör att fler inte vill säga sig tillhöra en specifik religion. Har man väl konstaterat att de abrahamitiska lärorna egentligen är samma sak i olika förpackning är det nära till hands att få tanken att ingen av dem är "den sanna läran". Jag vill ju tro att folk ofta inser att man inte kan peta in svaret "gud" på alla frågor man själv inte kan besvara.

Sen ogillar jag grafer där man inte tydligt markerar att ena axeln är kapad. En minskning ser inte lika dramatisk ut när den bara är en krusning på ytan.

Re: Vad orsakar minskad religiositet i samhället?

Postat: mån 19 mar 2018, 20:38
av Nemesis
Fast vilken roll har egentligen utbildning? Som konstaterades i öppningsposten så är de flesta inte ateister även om de inte är traditionellt religiösa, och det finns en utbredd tro på diverse pseudovetenskapliga fenomen.