Sida 1 av 1

Minusränta på bankkontot. Varför ?

Postat: tis 20 aug 2019, 19:21
av Procentaren
Nu skall en bank i Danmark införa minusränta. Förvisso bara för konton större än 7.5 miljoner. Men varför ?
Var ligger problemet ?
Pengar på banken är idag en siffra i en dator. Om man har en krona eller 7.5 miljoner på kontot, så är administrationskostnaden densamma.
Har banken några andra kostnader för insatt kapital ?
Som första bank i Norden inför danska Jyske Bank minusränta för privatkunder.
– Negativ ränta rycker allt närmare även i Sverige, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
https://www.dn.se/ekonomi/dansk-bank-in ... -for-rika/

Re: Minusränta på bankkontot. Varför ?

Postat: tis 20 aug 2019, 19:43
av micke.d
Det har nog att göra med hur banken kan placera de insatta pengarna. Om de exempelvis måste sätta in dem hos riksbanken i ett konto med minusränta, så vill de nog föra över denna minusränta till kunden.

Re: Minusränta på bankkontot. Varför ?

Postat: ons 21 aug 2019, 18:59
av Vitnir
Ja det är en bra fråga. Det är ju länge sedan banken tog insatta pengar och lånade ut dem till högre ränta. Nu får de trycka egna pengar lite hur som helst verkar det, digitalt alltså, själva sedlarna är det väl fortfarande staten som trycker hoppas jag.

Re: Minusränta på bankkontot. Varför ?

Postat: mån 02 sep 2019, 12:49
av Procentaren
Nu är det en till bank i Danmark som inför negativ ränta.

DN har en artikel där man försöker förklara negativ ränta. Men den förklarar inte vilka kostnader banken har för insatt kapital.
Men det är tydligen så att banken måste ha en viss del statsobligationer, som har negativ ränta. Det kravet är kanske knutet till inlåningen ?
Det finns andra skäl att behöva acceptera minusränta. Banker och försäkringsbolag måste till exempel äga en viss andel statsobligationer. De är tvingade av regleringar som syftar till att göra det finansiella systemet säkrare.
https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-vo ... att-spara/

För övrigt är begreppet inte nytt. Filmen "Ebberöds bank" från 1923 handlar om en bank som har 4% utlåningsränta, och 8% för inlåning :smile2:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ebberöds_bank
Ebberöds bank har blivit ett begrepp för en verksamhet som visserligen är välmenande men samtidigt svårt vanskött. Då kostnaderna för inlåning aldrig går att täcka med inkomster från utlåning av samma kapital uppstår ett underskott som till slut måste betalas med insatta medel. Det vill säga i grunden samma upplägg som ett klassiskt ponzibedrägeri.