Sida 1 av 1

Psykoanalys

Postat: mån 07 jan 2013, 15:28
av Wierd Al Haglund
Räknas freudiansk psykoanalys som vetenskaplig eller som pseudovetenskaplig numera? Jag har nämligen hört att Freud ska ha manipulerat sina forskningsresultat när de inte gick som han ville (Anna O t.ex, blev aldrig botad), och det borde väl ha försämrat psykoanalysens rykte? Eller försämrades det inte, trots avslöjandena?

Re: Psykoanalys

Postat: mån 07 jan 2013, 16:13
av Moridin
Det är nästan ingen seriös akademisk psykolog som tar Freuds psykoanalys på allvar längre. Detta beror primärt på att hans förklaringsmodeller och teser antingen inte stämmer överens med empiri, eller inte är testbara överhuvudtaget. Att Freud inte hade fullständig integritet som forskare är så vitt jag vet en lite senare upptäckt som lägger virke på en redan brinnande eld.

Re: Psykoanalys

Postat: mån 07 jan 2013, 19:36
av Vitnir
Det finns väl hardcorefolk kvar som t.ex fortfarande säger att autism beror på dålig anknytning till mamman, det är gällande sanning i Frankrike enligt en artikel jag läste. Schizofreni är en annan sjukdom som skulle behandlas med terapi men det var innan det fanns verksamma mediciner, moderna undersökningsmetoder lär också ha vederlagt en del teorier om det undermedvetna som fanns. Med frågan antar jag att du inte menar det som har blivit psykodynamisk psykoterapi av alltihop, Freud finns kvar på ett hörn där men jag har inte koll på hur framträdande han är numer.

Re: Psykoanalys

Postat: tis 12 dec 2017, 21:11
av Thermal
Vitnir skrev:Det finns väl hardcorefolk kvar som t.ex fortfarande säger att autism beror på dålig anknytning till mamman, det är gällande sanning i Frankrike enligt en artikel jag läste. Schizofreni är en annan sjukdom som skulle behandlas med terapi men det var innan det fanns verksamma mediciner, moderna undersökningsmetoder lär också ha vederlagt en del teorier om det undermedvetna som fanns. Med frågan antar jag att du inte menar det som har blivit psykodynamisk psykoterapi av alltihop, Freud finns kvar på ett hörn där men jag har inte koll på hur framträdande han är numer.
https://sciencebasedmedicine.org/freud- ... doscience/
Psychiatry is arguably the least science-based of all the medical specialties, and Freudian psychoanalysis is arguably the least science-based psychotherapy. Freud’s theories have been widely criticized as unscientific, and treatment of mental disorders has increasingly turned to psychotropic medications and effective therapies like cognitive behavioral therapy (CBT)....

Re: Psykoanalys

Postat: ons 20 dec 2017, 09:08
av Matte
Thermal skrev:Freudian psychoanalysis is arguably the least science-based psychotherapy.
För att komplicera bilden så kan psykoanalys innebära olika saker, både i teorin och i klinisk praktik.

P1 hade igår ett intressant program i ämnet.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/99 ... ramid=1272