Sida 1 av 5

Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: tor 30 jun 2016, 08:27
av skeptiskelars
Stockholms läns landsting säger upp vårdavtalet med Vidarkliniken. Låt oss hoppas att fler följer efter.


http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6463926

"– Man grundar inte sin verksamhet på skolmedicin utan det är alternativmedicin som dominerar. En annan brist är journalföringen. Det kan låta byråkratiskt men det handlar om patienternas säkerhet, säger landstingsrådet."

"Enligt Ekots källor har landstinget redan bestämt sig för att inte förlänga avtalet. Landstinget anser att Vidarkliniken inte lever upp till kraven. Därmed kommer patienter från Stockholm som väljer antroposofisk behandling att få bekosta den själv - från nästa år blir det ingen subvention från det offentliga."

"Vidarklinikens svar på den kritik som framförs i granskningen är att journalbristerna redan är åtgärdade och att personalen har rätt utbildning för den behandling som kliniken erbjuder."

Ang undantaget för antroposofiska hittepåmediciner:

"Regeringen kommer på sitt sammanträde i dag torsdag att besluta om undantaget ska förlängas eller upphävas. Anna Starbrink [sjukvårdslandstingsråd i Sthlm:s läns landsting, min anm.]hoppas att det upphävs."

Re: Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: tor 30 jun 2016, 08:40
av micke.d
Det är ju just journalföringen som de oftast sätter dit läkare som fuskar inom alternativmedicin med. Det, och att de ställer diagnos och rekommenderar behandlingar utan att undersöka patienten.

Re: Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: tor 30 jun 2016, 11:15
av kipphebel3
Skulle det inte vara billigare att skicka patienterna till något annat, sekulärt spa?

Re: Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: tor 30 jun 2016, 12:07
av onslow
ÄNTLIGEN! :) Om det nu går igenom!

Re: Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: tor 30 jun 2016, 12:44
av Anders G
Regeringsbeslut idag. Om fem år skall de antroposofiska ormoljorna vara inordnade i det ordinarie regelverket. Det tidsbegränsade undantaget upphör.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/inge ... posoferna/

Re: Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: tor 30 jun 2016, 17:09
av ttias
Det går ju inge Vidare för dom!

Re: Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: tor 30 jun 2016, 20:18
av KA67
Jag är lite nyfiken på vad det är som brustit inom journalföringen och på vilket sätt de har fixat detta.

Re: Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: lör 02 jul 2016, 12:44
av skeptiskelars
Jag slog klackarna i taket lite för snabbt. SLL har tydligen tre avtal med Vidarkliniken, endast ett av dem är uppsagt.
Saxat från Läkemedelsvärlden:

SLL har i dag tre avtal med Vidarkliniken som omfattar husläkarverksamhet, planerad onkologisk rehabilitering samt rehabilitering och behandling med integrativmedicinska inslag. Det sistnämnda avtalet förlängs inte och löper ut den sista mars 2017. De andra två avtalen med Vidarkliniken kommer däremot inte
att avslutas.

– De andra två är vårdvalavtal och där deltar Vidarkliniken på lika villkor som alla andra aktörer, säger Anna Nergårdh.
Den fördjupande granskningen där brister hittats gäller enbart rehabiliteringsdelen och inte samtliga avtal. I granskningen har SLL sett över hur kliniken lever upp till att grunden ska bestå av skolmedicin, och inte utrett klinikens alternativmedicinska metoder.

Journalföringen är bristfällig, enligt rapporten. Framför allt för öppenvårdsbesöken saknas i stor utsträckning journalanteckningar, men även rondanteckningar saknas från läkare under slutenvården. Kraven som ställs på skolmedicin uppfylls inte i och med att majoriteten av de specifika besöken i öppenvården saknar journalanteckningar.

Konsultföretaget Helseplan, som gjort granskningen, menar att det är svårt att hävda att skolmedicin utgör grunden för rehabiliteringen. Journalgranskningen ger bilden av att det är den antroposofiska filosofin som är den egentliga grunden för verksamheten. Vidare konstaterar man att det inte finns tillräckligt med personal som är skolmedicinskt utbildade för att motsvara mängden skolmedicinska behandlingar som man enligt avtalet ska ge.


http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter ... iken-15269

Re: Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: lör 02 jul 2016, 14:10
av kipphebel3
De borde sluta säga "skolmedicin" det heter evidensbaserad

Re: Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: lör 02 jul 2016, 18:09
av pwm
... eller bara medicin.

Re: Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: lör 02 jul 2016, 20:05
av majakovskij

Re: Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: ons 06 jul 2016, 10:38
av skeptiskelars
KA67 skrev:Jag är lite nyfiken på vad det är som brustit inom journalföringen och på vilket sätt de har fixat detta.
Hela rapporten finns här:
http://www.sll.se/Global/Bilagor%20till ... levnad.pdf

Vidarkliniken går dessutom till motangrepp genom att beställa en egen granskning avErnst & Young.
http://www.mynewsdesk.com/se/vidarklini ... 30-1461470

Länkarna hämtade från Mats Reimers senaste mycket matnyttiga inlägg, som även granskar avtalet från andra infallsvinklar.

http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats- ... rkliniken/

Re: Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: ons 03 aug 2016, 22:32
av skeptiskelars
Kari Pihl, vikarierande ledarskribent på Expesten skriver under rubriken "Får det vara ett glas moraljuice?"en bra ledarartikel om Saltå Kvarn och Vidarkliniken, Måtte hon få en fast anställning. Men helt säker på att Saltå Kvarn ägs av Vidarkliniken är jag nog inte, det är nog bara två enheter inom samma konglomerat.
Karin Pihl skrev:Saltå Kvarn är det ultimata hipsterföretaget. De säljer äckliga grönsaksjuicer, bröd och diverse frön.
Karin Pihl skrev:Få vet nog att Saltå Kvarn ägs av Vidarkliniken. Den drivs av en samling antroposofer som inte gärna vaccinerar sina barn och som delar ut verkningslösa homeopatiska mediciner.
........
Den gode medelklasskonsumenten som köper mjöl från Saltå Kvarn gör det antagligen för att det känns ”naturligt”. Och det stämmer. För visst är det naturligt att stoppa barkbitar i skallen på ett dött husdjur och fylla en kotarm med kamomill, för att sedan proppa ner alltsammans i åkern.
........
En juice från Järna är en röst mot beprövad vetenskap och för vaccinmotståndare som tror att växter har själ. Låt er inte förföras av de tjusiga förpackningarna.
http://www.expressen.se/ledare/karin-pi ... oraljuice/


Vår vän Peratt tänder naturligtvis på alla pluggar och skriver ett minst sagt förvirrat inlägg på sin "debatt"sida (dvs sidan där han debatterar med sig själv genom att skriva ett inlägg och därmed är debatten avslutad)
"Karin Pihl, lydig papegoja i hexprocess mot Vidarkliniken"
, i början av artikeln står namnet "K. Phalsk", i slutet "BP".
Börje Peratt skrev:Få vet nog att Expressen ägs av Bonnierkoncernen. Den drivs av en samling kapitalister och ägare av läkemedelsindustri som hatar motstånd mot vaccin och som är rabiata mot risken för kraftfulla homeopatiska mediciner. Tänk om de fungerar?!! Milda makter.
.......
En central del av Karin Pihl, är den omogna texten. Full av invektiv och låtsasavslöjande. Men bakom henne finns en hel läkemedelsindustri.
.......
Hur mycket av mutorna från läkemedelsindustrin hon använder sig av är oklart, eftersom det inte finns någon utförlig information varken under artikeln eller i Expressen.
.......
Men det bryr sig nog inte Dan Larhammar om. Precis som för voffarna i vof-forumet är det symboliska viktigast för mediaterrorismen.
.......
Men man kan inte kräva att en sådan omoralisk person som säljer sig, ogillar feministiska sidor på Facebook och fyller sig med bjudsprit och lyckopiller när det bjuds, ska argumentera för sina förutsägbara val.
.......
En moraljuice från Järna är ett val för beprövad vetenskap och för ett sunt vaccinmotstånd med en holistisk livssyn. Karin Pihl du har sålt din själ. Du har förförts av locktonerna från antihumanismen, du är ovärdig journalistens mantel som du har släpat i smutsen.
Hela eländet finns att ta del av här:
http://archive.is/Jz37w

På en annan av sina sällsynt gräsliga sajter skriver han under rubriken: "Karin Pihl, demoraliserad wannabe-reporter" I början av artikeln står namnet "THOMASPATSON" och i slutet "Karin Phitt@". Har karln inte vuxit ifrån tutt- och underlivshumorn ???
Börje Peratt skrev:Hon går taktfast i det korrupta spåret som Dan Larhammar, Vetenskap & Folkbildning och läkemedelsindustrin lagt upp åt henne. Hon har ingen egen vilja utan likt en Zombie gör hon det hon blir tillsagd och fullföljer propagandakampanjen nu riktad mot Vidarkliniken
.......
Karin Pihl är en skamm(sic) för journalistkåren
.......
Expressen, Sveriges främsta centrum för hokuspokusartiklar bör inte längre få sälja sin skumma blaska. Vi är många som sedan länge nobbat den ens på dass. Sveriges trendkänsliga medelklass borde göra samma sak.
Den Perattska kloaken för publiceringen finns att beskåda här:
http://archive.is/HdMuS


Vetefan om inte båda hans slaskinlägg har passerat gränsen för åtalbarhet ?

Re: Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: tor 04 aug 2016, 17:45
av Mankan
Möjligen litet OT, men jag tog mig för pannan då jag läste Länstidningens ledare igår: Länstidningen - Olustig hetsjakt på antroposofer

Re: Några spikar i kistan för Vidarkliniken

Postat: tor 04 aug 2016, 20:13
av Anders G
Där sjönk Tomas Karlsson i min aktning.
Antisarna är en stark ekonomisk kraft i Järna/Södertälje.