Sida 1 av 1

2009:3; Silvercynism, Christina Rudén

Postat: fre 23 okt 2009, 07:56
av ohsweetmusic
Mycket intressant artikel om silvertrenden i nya numret. Jag stötte först på det i samband med en artikel på internet om "alternativa" behandlingar mot influensan där dom rekommenderade kolloidalt silver. Då blev jag helt paff eftersom jag inte hade hört talas om det tidigare. Men det är ju självklart helt knäppt och utan rim och reson. Nästan kriminellt att rekommendera det kan man tycka.

Hursomhelst. Författaren drar slutsatsen i artikeln att silvertrenden bygger på att fotografifilm säljs i allt mindre utsträckning numera och att man försöker skapa trenden för att kompensera förlusten av den marknaden.

Detta låter lite väl spekulativt tycker jag. Det kanske är så, det ställer jag mig inte mot, men har författaren några belägg för det? Det låter lite som gissa och tro. Det vore intressant om det faktiskt vore så, men det är så svårt att tänka sig småkriminella silversyndikat som lanserar alternativ behandling mot influensa.

Någon som vet?

Re: Silvertråd

Postat: fre 23 okt 2009, 08:28
av Hexmaster
(Antar att denna tråd kommer att slås ihop med http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?t=4575)
ohsweetmusic skrev:Författaren drar slutsatsen i artikeln att silvertrenden bygger på att fotografifilm säljs i allt mindre utsträckning numera och att man försöker skapa trenden för att kompensera förlusten av den marknaden.
Hm, bra att du tar upp detta.
From approximately 1990, especially with the emerging problem of antibiotic resistance, there has been a resurgence of the promotion of colloidal silver as an alternative medicine treatment, marketed with claims that it can prevent or treat numerous diseases.
http://en.wikipedia.org/wiki/Colloidal_ ... plications

Att det kolloidala bruket i vårt land sammanfaller med digitalkamerorna skulle kunna vara ett sammanträffande, eller så är det så enkelt som att råvarupriset sjunkit - någon som vet?

Re: Silvertråd

Postat: fre 23 okt 2009, 09:25
av svenne
ohsweetmusic skrev:Att det kolloidala bruket i vårt land sammanfaller med digitalkamerorna skulle kunna vara ett sammanträffande, eller så är det så enkelt som att råvarupriset sjunkit - någon som vet?
Ja priset har sjunkit iom finanskrisen, precis som de flesta andra råvaror

Bild

Men en finanskris innebär ju att folk har sämre köpkraft också så lågt silverpris innebär ju inte automatiskt att de lättare kan tjäna på sånt här tjafs.

Re: Silvertråd

Postat: fre 23 okt 2009, 09:53
av Hexmaster
Hur ser prisutvecklingen ut för den period då digital fotografering slog igenom? Från 1995 eller så.

Re: Silvertråd

Postat: fre 23 okt 2009, 10:36
av svenne
Hexmaster skrev:Hur ser prisutvecklingen ut för den period då digital fotografering slog igenom? Från 1995 eller så.
Bild

Skalan är väldigt suddig men längst till höger står det nog 07 och sedan 05, 03, 01 osv mot vänster. Priset är också justerat för inflation men jag undrar om det hjälper egentligen för de äldre inflationsmätningarna var mer osäkra vilket ger upphov till de starka fluktuationerna mellan 60-80 talen.

Re: Silvertråd

Postat: fre 23 okt 2009, 12:52
av ohsweetmusic
Enligt grafen ovan skulle alltså INTE priset rasat den senaste tiden, utan sjunkit i början på åttiotalet och legat lågt fram tills för några år sedan då priset ÖKAT igen. Är det någon som vet mer exakt när silverpreparaten dök upp på marknaden?

Jag tror inte på teorin om silvermarknaden, utan mer på antibakterieteorin i kombination med sluga kvacksalvare.

Men ordet är fritt.

Re: Silvertråd

Postat: fre 23 okt 2009, 14:17
av trilobite
Det är väl misstänksamheten mot sjukvård som breder ut sig? Samt att internet bombar folk med mirakelhistorier.

Re: Silvertråd

Postat: fre 23 okt 2009, 15:23
av wmadoss
trilobite skrev:Det är väl misstänksamheten mot sjukvård som breder ut sig? Samt att internet bombar folk med mirakelhistorier.
Detta kan bli en ny variant av "modern evolution" där man vill rensa bland köttskallarna och få upp intelligensen ngt runt om i världen ....:-)

Re: Silvertråd

Postat: fre 23 okt 2009, 16:08
av VeVeN
Silverförbrukning och analog film

Det som jag kommer att tänka på i detta sammanhang är dels att filmer framkallades i stora labb där silvret kunde återvinnas, dels att väldigt stor del av filmen var färgfilm, och den har inget silver kvar i färdigframkallat skick. I svartvit film finns dock en del kvar naturligtvis.

Hur stor blev den egentliga nettoförbrukningen av silver då?

Re: Silvertråd

Postat: fre 23 okt 2009, 16:12
av tarzan
wmadoss skrev:
trilobite skrev:Det är väl misstänksamheten mot sjukvård som breder ut sig? Samt att internet bombar folk med mirakelhistorier.
Detta kan bli en ny variant av "modern evolution" där man vill rensa bland köttskallarna och få upp intelligensen ngt runt om i världen ....:-)
Shhh... Säg inget.