2006:1; Deism mot darwinism, Marianne Rasmuson

Ge förslag till redaktionen eller diskutera artiklar i tidskriften Folkvett. Ange författare, nummer och årgång i rubriken.
SuperDupe
Inlägg: 1673
Blev medlem: mån 29 nov 2004, 10:56
Ort: Uppsala

2006:1; Deism mot darwinism, Marianne Rasmuson

Inlägg av SuperDupe » fre 17 mar 2006, 01:45

I artikeln står följande:
I mer än tjugo delstater i USA lärs ID i skolorna ut som ett likvärdigt alternativ till evolutionsläran.
I tillägget (som skrevs efter att domen i Dover fallit) till artikeln står det:
En nyligen gjord studie visar att minst 15 av USA:s stater inkluderar ID som ett likvärdigt alternativ, bland annat genom bifogade lappar i biologiböckerna där evolutionen beskrivs som kontroversiell.
Om man, bland annat på dessa lappar, beskriver ID som en alternativ likvärdig teori torde det strida mot domen. Alltså är det ej lagligt. Men gör man det ändå? Vad är problemet med att ställa dessa skolor införa rätta?

Användarvisningsbild
piotrr
Inlägg: 19628
Blev medlem: mån 13 mar 2006, 14:47
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: 2006:1; Deism mot darwinism, Marianne Rasmuson

Inlägg av piotrr » fre 17 mar 2006, 03:04

De uppgifterna motsäger vad jag trodde mig veta om amerikanska skolor och ID. De bifogade lapparna är, som du säger, olagliga och har stoppats. Antingen är uppgifterna du citerar trots allt gamla, eller så har det hänt väldigt mycket sedan Pennsylvania-fallet (Dover).
/ Per Edman
Kiri-kin-tha's first law of Metaphysics: Nothing unreal exists
Folkpartiet Norrmalm. Vetenskap och Folkbildning. Uppsalainitiativet. Inlägget innehåller mina åsikter.

Användarvisningsbild
Jesper
Inlägg: 170
Blev medlem: mån 07 mar 2005, 04:33

Re: 2006:1; Deism mot darwinism, Marianne Rasmuson

Inlägg av Jesper » lör 18 mar 2006, 03:46

SuperDupe skrev:Om man, bland annat på dessa lappar, beskriver ID som en alternativ likvärdig teori torde det strida mot domen. Alltså är det ej lagligt. Men gör man det ändå? Vad är problemet med att ställa dessa skolor införa rätta?
ID har inte tagits upp i USA:s högsta domstol - ID-förespråkarna vill knappast detta då utslaget skulle gälla i hela USA - utan enbart i Pennsylvanias delstatsdomstol. För att förbjuda lapparna i andra delstater krävs att fallet överklagas till HD, eller att processer startas i delstaterna.

Det här innebär ju att man inte vet om lapparna är illegala i andra delstater, men säkert är de det. Frågan är väl mer om någon orkar gå igenom en process som den i Pennsylvania igen. Den kostade ju ändå skoldistriktet i Dover rätt mycket pengar (för att inte tala om dålig PR).

Skriv svar