2007:1 omnämnd i GP

Ge förslag till redaktionen eller diskutera artiklar i tidskriften Folkvett. Ange författare, nummer och årgång i rubriken.
Användarvisningsbild
pema
Inlägg: 2117
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 13:28
Ort: Stockholm

2007:1 omnämnd i GP

Inlägg av pema » sön 18 mar 2007, 10:36

I dagens GP skriver Lars Henriksson på kultursidorna om senaste numret av Folkvett (som dessutom finns med på bild).


Pseudovetenskap och humbug


Behöver man bekämpa vidskepelse i Sverige år 2007? Det verkar så. 23 procent anser att astrologi är vetenskap, riksdagen har beslutat om ett "alternativmedicinskt" register och i tv talar man med döda.

I 25 år har tidskriften Folkvett försökt popualisera vetenskapliga metoder genom att seriöst, men ofta småtyket och underhållande, tillämpa dem på pseudovetenskap och humbug. I senaste numret granskar professor Dan Larhammar en serie i Svenska Dagbladet som okritiskt presenterat "energimedicin" - vars enda bevisade effekt är att göra "terapeuten" rikare. Serien har renderat SvD:s Idag-redaktion priset som "Årets Förvillare".

Barnmorskan Lena Mårtenssons sammanfattning av sin avhandling om smärtlindring vid förlossning är ett torrt skolexempel på vetenskaplig metod och Bengt Sändh berättar varför han inte ville gå på träff med en kvinna vars fars ande satt i spisfläkten.