Stigmata på TV3, 16 september

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Garvarn
Inlägg: 4786
Blev medlem: fre 03 dec 2004, 14:46
Kontakt:

Stigmata på TV3, 16 september

Inlägg av Garvarn » ons 08 dec 2004, 01:00

Tänkte bara höra hur många som såg TV3-reportaget om stigmata i höstas och vad Ni eventuellt tyckte om vetenskapsmännens insats.

Myrna Nazzour i Damaskus, Syrien, säger sig få Jesu sår varje gång den katolska påsken sammanfaller med den ortodoxa. Dessutom hävdas att en ikon producerar olivolja och att Myrna Nazzour kan producera "vätska" i sina handflator. Reportageteamet hade inför årets show sällskap av en grupp skandinaviska vetenskapsmän. Reportageteamet gav uppmärksamma tittare möjlighet att se exakt hur Nazzour kan ge sig själv dessa sår men vetenskapsmännen lämnade Damaskus utan att kunna förklara hur det hade gått till.

Synpunkter? Kommentarer?

Vänliga hälsningar,
Garvarn

Bild

UsHi
Inlägg: 42
Blev medlem: ons 01 dec 2004, 21:25
Ort: Sollefteå
Kontakt:

Inlägg av UsHi » ons 08 dec 2004, 15:12

Var det inte det avsnittet då alla sår uppstod utanför kameran?
När kameran väl var inne i rummet så uppstod såren under täcket?
Iaf så jag såg det hela..

Garvarn
Inlägg: 4786
Blev medlem: fre 03 dec 2004, 14:46
Kontakt:

Inlägg av Garvarn » ons 08 dec 2004, 15:21

Precis -- och vetenskapsmännen var inne i Damaskus och köpte souvenirmattor. Men var man uppmärksam kunde man notera hur damen kunde tillverkade sina sår när de förevisades.

Vänliga hälsningar,
Garvarn

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 11010
Blev medlem: tor 02 dec 2004, 15:54
Ort: Stockholm

Inlägg av Anders » tor 09 dec 2004, 22:12

Vad var det för "vetenskapsmän"? Kanske samma vetenskapsmän från Lawrence Livermore laboratorierna som undersökte Uri Geller?
Maskirovka är en rysk militärteknisk term för metoder, verktyg, utrustning, med mera, som skall vilseleda en fiende i händelse av en konfliktsituation

SuperDupe
Inlägg: 1673
Blev medlem: mån 29 nov 2004, 10:56
Ort: Uppsala

Tillverkade sår

Inlägg av SuperDupe » tis 21 dec 2004, 15:48

Garvarn skrev:Men var man uppmärksam kunde man notera hur damen kunde tillverkade sina sår när de förevisades.
Du råkar inte ha någon/några bilder eller filmklipp där det syns?

Jag såg programmet, men uppenbarligen inte tillräckligt uppmärksamt. Trots det kan jag ju inte påstå att programmet gjorde mig mindre skeptisk.

Garvarn
Inlägg: 4786
Blev medlem: fre 03 dec 2004, 14:46
Kontakt:

Inlägg av Garvarn » tis 21 dec 2004, 16:13

Har tyvärr inget klipp...

Men tänkte Du på att inga av såren såg ut att ha uppkommit av en törnekrona, av grova spikar eller av ett spjut? Istället var det som tunna rispor. Nåväl, det utesluter naglar...

När man ska visa de sår som uppkommit då ingen tittat och då vetenskapsmännen varit ute och handlat souvenirmattor, knäpper man upp kvinnans blus, lyfter undan ett krucifix hängande i en halskedja, och Voilà -- där är risporna!

Just det här exemplet anser jag vara rätt talande för hur vetenskapen hanterar sådan här humbug. Man släpar med sig apparatur och mätinstrument, protokoll, titlar och ambitionen att på "vetenskaplig" väg bekräfta eller förneka ett fenomen -- men man är inte smarta nog att tvinga av tanten ett verktyg med vilket hon kan åsamka dessa sår... Man är inte heller smarta nog att åka på shoppingrunda i skift, utan alla åker på en gång. Kontentan är att forskarna efter fenomenet fortfarande inte har något svar på någonting.

Någon kanske drar sig till minnes James Randi's lilla anekdot, om mannen med tändsticksasken och det välrenommerade forskningsinstitutet, när han var i Stockholm i höstas. Det var lite tragikomiskt att höra så mycket skratt i ett auditorium fullt av forskare och aspirerande sådana...

Vänliga hälsningar,
Garvarn

Björn
Avstängd
Inlägg: 54
Blev medlem: ons 01 dec 2004, 10:33
Kontakt:

Inlägg av Björn » tis 21 dec 2004, 16:36

Garvarn skrev:Har tyvärr inget klipp...Någon kanske drar sig till minnes James Randi's lilla anekdot, om mannen med tändsticksasken och det välrenommerade forskningsinstitutet, när han var i Stockholm i höstas. Det var lite tragikomiskt att höra så mycket skratt i ett auditorium fullt av forskare och aspirerande sådana...

Vänliga hälsningar,
Garvarn
Berätta då, för oss som inte var där?!

Användarvisningsbild
Charles Atan
Inlägg: 37
Blev medlem: fre 31 dec 2004, 09:00

Inlägg av Charles Atan » fre 31 dec 2004, 14:03

"Vetenskapsmän" inkallas ofta som vittnen till olika sorters humbug. Om det nu är James Randi eller Martin Gardner som sagt något i stil med: Vetenskapsmän, särsklilt fysiker, är de mest lättlurade personer man kan hitta. Hela deras utbildning går ut på att tro på vad de ser och att andra forskare är uppriktiga i sina försöksupplägg. Den mest kompetente kontrollanten är i stället illusionister som just är experter på tricks.

CA

Skriv svar