Nyfiken på - postmodernism

Diskutera sociologi, historia, religionsvetenskap, ekonomi, språk, statsvetenskap o.s.v. ur ett vetenskapligt perspektiv.
Användarvisningsbild
devadatta
Forumadministratör
Inlägg: 8720
Blev medlem: tis 27 mar 2007, 21:35

Re: Nyfiken på - postmodernism

Inlägg av devadatta » tis 30 nov 2010, 19:55

In 1996, the magazine did not peer review because the editors believed that an editorial open policy would stimulate more original, less conventional research.
Så sant, så sant.
Vetenskap - det är roligt för att det är sant!

Användarvisningsbild
Ephraim
Inlägg: 363
Blev medlem: tor 09 apr 2009, 01:08

Re: Nyfiken på - postmodernism

Inlägg av Ephraim » tis 30 nov 2010, 20:18

Jag har länge undrat vad postmodernism egentligen är, och undrar fortfarande. Det har diskuterats flera gånger på forumet, till exempel här och här och här. Jag läste igenom de trådarna för ett tag sedan men blev inte så mycket klokare.

Användarvisningsbild
Victor_Von_Doom
Inlägg: 5407
Blev medlem: sön 24 jul 2005, 15:06
Ort: Malmö

Re: Nyfiken på - postmodernism

Inlägg av Victor_Von_Doom » tis 30 nov 2010, 21:59

Postmodernismen är kanske inte en idéströmning som egentligen inte påverkar vetenskap i så stor del som man kan tro. Postmoderna idéer finns nämligen mest bland humanioraforskare som främst använder kvalitativ metod. Kvalitativ metod är när man vill skapa förståelse om olika fenomen. Ofta handlar det om att förstå och redovisa olika människors eller organisationers värderingar. Man undersöker också vilka värderingar som finns bakom det som presenteras utåt och vilka normer som finns dolda i beteende. Även intressant är vad ett begrepp har för betydelse för någon. Man är alltså intresserad av hur människor tolkar fenomenet "åska" inte hur åska i verkligheten uppstår. Det är här postmodernismen kan komma in. Kvalitativ forskning har på så sätt som syfte att utröna på vilket sätt saker och ting spelar roll för människor.

Om man är kvalitativ forskare är det hur man analyserar saker enligt teorier och analysverktyg som räknas och inte om analysen är sann eller falsk. Det är detta som bedöms i den här forskningen. Att t.ex. undersöka vad penisonärer tycker om invandring är i den här typ av forskningen intressant, att undersöka hur det verkligen ser ut med invandringens ekonomiska konsekvenser är oväsentligt för den här typen av forskning. Alltså har en kvalitativ forskare egentligen inga krav på sig att rapportera den sanna bilden av ett fenomen, enbart vilka föreställningar som finns runt om fenomenet och eventuella normer och värden som det kan innebära. Här kommer postmodernismen in, eftersom man har en överdriven respekt för "källmaterialet" som är ofta är olika åsikter och värderingar så följer det för många att man inte ska vara "opartisk" och rapportera om dessa är sanna eller falska. Kunskaprelativism kan alltså för dessa följa som en konsekvens av en rent vetenskaplig vilja att vara opartisk applicerat på deras egna kvalitativa fält.

Skriver jag att jag ska "dekonstruera freudiansk psykoanalys ur ett genusperspektiv" så kan jag inte bara skriva "apa" som resultat. Oavsett hur kunskapsrelativistisk min fakultet är. Utan detta kommer att underkännas hos de andra kvalitativa 'forskarna'. Det jag ska göra i min analys är att på ett grundligt visa att jag skapat förståelse för hur freudiansk psykoanalys t.ex innehåller dolda patriarkala värderingar och förtryckande normer. Jag kan inte heller hitta på saker vad psykoanalytikerna står för, utan man är fortfarande noggrann med empirin om de åsikter jag analyserar. Jag måste alltså komma med en så korrekt analys som möjligt, som måste stämma med de teoretiska föresatser och metodiska antaganden jag gör innan jag börjar min studie för att kunna bli godkänd. "Postmodernismen" kanske då går med på att man (praktiskt) måste korrekt återge de företeelser som är dataunderlaget för ens studie, men att ens analys egentligen inte kan bli mer sann än någon annan analys utan att man bara måste använda den teoribildning som finns för underlag som analysverktyg för att ens analys ska kunna bli meningsfull i en viss bestämd kontext.

Man behöver dock knappast vara kunskapsrelativist för att forska med kvalitativ metod. Det räcker bara att erkänna att det finns en objektiv verklighet, och att man analyserar denna ur ett särskilt perspektiv. Tråkigt nog faller många i den postmodernistiska fällan eftersom man lärt sig att man inte ska nedvärdera studieobjekt.
Insanity is thinking either that "no one is like us" or "everyone's the same"

Användarvisningsbild
anundi
Inlägg: 7390
Blev medlem: mån 19 maj 2008, 20:50
Kontakt:

Re: Nyfiken på - postmodernism

Inlägg av anundi » ons 01 dec 2010, 11:09

Jag fick mig en liten tankeställare när jag lyssnade på avsnitt 65 av Conversations From The Pale Blue Dot. Lyssna gärna.

Tydligt är att jag verkar ha haft en felaktig (ofullständig, kanske) uppfattning om postmodernism. Jag är benägen att mena att mången kritiker kanske inte alltid har koll på postmodernism. Det hade jag inte, och avfärdade det som enbart relativism, till stor del baserat på vad andra sagt om det.

Jag kan inte säga att jag är postmodernist, men jag har i alla fall förstått att jag inte har förstått det så bra tidigare, och att jag gärna lär mig mer om det.

@antteist | @skeptikerpodden | @skeptikerskolan | @tankebrott
Skeptikerpodden | Skeptikerskolan | Tankebrott

dogmatisk ikonoklast
Inlägg: 1015
Blev medlem: ons 01 dec 2010, 17:02

Re: Nyfiken på - postmodernism

Inlägg av dogmatisk ikonoklast » ons 01 dec 2010, 18:06

Kan man verkligen vara en postmodernist? Det låter som en paradox. Och för att ställa en annan, om än liknande fråga; kan någon här nämna en person som faktiskt benämner sig själv med epitetet postmodernist?

Själv ser jag (den så kallade) postmodernismen som ett i första hand negativt fenomen, en reaktion på en specifik mängd idéer. Den fortsätter upplysningsprojektet. Den tar rationalismen på blodigt allvar, och väljer därmed att ifrågasätta även de mest självklara saker. Det är också därför den ideligen vill peka på mångtydighet och pluralism - den har liksom inte som syfte att isolera något specifikt fenomen, för att med detta fenomen som grund bygga ett nytt tankesystem, en ny tro, en ny ideologi. Om man vill se positivt på saken, så ska man betrakta (den så kallade) postmodernismen som ett motiv till att försöka stärka sina argument, och att ta så lite som möjligt för givet.

Sen är det givetvis djupt tragiskt att vissa människor försöker utnyttja det postmodernistiska fenomenet för att bekräfta deras egna idiotiska och larviga idéer. De vill mena att deras åsikter är lika rimliga som någon annans, just därför att "allt är relativt".

Till en viss grad så är det nog ganska kontraproduktivt att - i egenskap av allmänt rationell människa - tala om postmodernismen i termer av "anything goes"-relativism. Man liksom fortsätter att stärka den myt (och retorik) som flummarna så gärna använder sig av.
In the blood cult of the misled youth, I've got a bad case of the yellow flashlight blues.

Användarvisningsbild
FudoMyoo
Inlägg: 8948
Blev medlem: ons 29 dec 2004, 15:24

Re: Nyfiken på - postmodernism

Inlägg av FudoMyoo » ons 01 dec 2010, 19:57

Ephraim skrev:Jag har länge undrat vad postmodernism egentligen är, och undrar fortfarande.
Denna text tycker jag är hyggligt upplysande genomgång av några grundläggande idéer. Såg att länken till denna text, från en av tidigare diskussionerna här på forumet, inte fungerade längre.
Ordnung muss sein.

dogmatisk ikonoklast
Inlägg: 1015
Blev medlem: ons 01 dec 2010, 17:02

Re: Nyfiken på - postmodernism

Inlägg av dogmatisk ikonoklast » fre 03 dec 2010, 21:22

anundi skrev:Jag fick mig en liten tankeställare när jag lyssnade på avsnitt 65 av Conversations From The Pale Blue Dot. Lyssna gärna.

Tydligt är att jag verkar ha haft en felaktig (ofullständig, kanske) uppfattning om postmodernism. Jag är benägen att mena att mången kritiker kanske inte alltid har koll på postmodernism. Det hade jag inte, och avfärdade det som enbart relativism, till stor del baserat på vad andra sagt om det.

Jag kan inte säga att jag är postmodernist, men jag har i alla fall förstått att jag inte har förstått det så bra tidigare, och att jag gärna lär mig mer om det.
Intressant. Men något tråkigt att Caputos åsikter skulle utmynna i en urvattnad bamsekristendom. Att gå från postmodernistisk teori till åsikten att Jesus var en snäll hippiefigur som predikade kärlek och bekämpade orättvisor, känns lite onödigt.
In the blood cult of the misled youth, I've got a bad case of the yellow flashlight blues.

Nils D
Inlägg: 716
Blev medlem: fre 09 jul 2010, 02:22

Re: Nyfiken på - postmodernism

Inlägg av Nils D » tor 10 apr 2014, 04:18

Timbro har gett ut en svensk översättning av "Explaining Postmodernism: Skepticism and Socialism from Rousseau to Foucault" av Stephen R C Hicks, den första utgåvan av originalet kom 2004.
Jag har inte läst någon av böckerna, men jag har lyssnat på seminariet i samband med boklanseringen och fann det väldigt intressant.
Hicks verkar tämligen kritisk till PM - det sägs i alla fall nästan inget positivt om PM. Jag anser själv att postmodernismen nog har en del att komma med (av det lilla jag förstått av den), men att det knappast är en idemässig grundbult. Dock jag har svårt att föreställa mig att något som fått en så starkt inflytande skulle kunna vara en total villfarelse
Någon av er mer bevandrade inom postmodernismen som har någon pejl på Hicks och hans påståenden?
Av omdömena på Amazon så är det få som är kritiska till boken. Är det för att han har rätt eller är det för att riktiga postmodernismer väljer att ignorerar ett generalangrepp som detta?
"Motsatsen till problemet är poemet." Julien Torma, 'patafysiker

SuperDupe
Inlägg: 1673
Blev medlem: mån 29 nov 2004, 10:56
Ort: Uppsala

Re: Nyfiken på - postmodernism

Inlägg av SuperDupe » tor 10 apr 2014, 09:28

Nils D skrev:Timbro har gett ut en svensk översättning av "Explaining Postmodernism: Skepticism and Socialism from Rousseau to Foucault" av Stephen R C Hicks, den första utgåvan av originalet kom 2004.
Utan att ta ställning till postmodernism kan jag säga att det inte är så förvånande att Hicks är kritisk. Hicks tillhör en filosofisk skola som kallas objektivism, en skola som inte har lyckats etablera sig inom den akademiska filosofin. Boken i fråga är delvis finansierad av objektivisterna i The Atlas Society.

Den som vill kan även läsa Hicks förklaring till Why Art Became Ugly.

Användarvisningsbild
FudoMyoo
Inlägg: 8948
Blev medlem: ons 29 dec 2004, 15:24

Re: Nyfiken på - postmodernism

Inlägg av FudoMyoo » tor 10 apr 2014, 17:28

FudoMyoo skrev:
Ephraim skrev:Jag har länge undrat vad postmodernism egentligen är, och undrar fortfarande.
Denna text tycker jag är hyggligt upplysande genomgång av några grundläggande idéer. Såg att länken till denna text, från en av tidigare diskussionerna här på forumet, inte fungerade längre.
Återigen har artikeln bytt plats, denna gång hit.
Ordnung muss sein.

Skriv svar