European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm SWE

Diskutera sådant som rör föreningen Vetenskap och Folkbildning eller den skeptiska rörelsen i allmänhet.
Användarvisningsbild
devadatta
Forumadministratör
Inlägg: 8720
Blev medlem: tis 27 mar 2007, 21:35

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av devadatta » sön 10 jun 2012, 17:37

Det är jättekul att det kommer bli en internationell skeptikerkonferens i Stockholm! Efter att ha tänkt igenom situationen närmare och med erfarenhet från de två senaste vårmötena och andra arrangemang så har jag lite tips.

Jag tror inte det är möjligt för föreningen att arrangera en stor internationell konferens under flera dagar med hundratals deltagare i Stockholm. Anledningen är att det inte finns tillräckligt mycket personresurser (dvs erfarenhet och engagemang/vilja) för något sådant. Det enda resurserna räcker till i Stockholm nu är på sin höjd något som vårmötet förra året. Den enda konferensen av större format det finns resurser till i föreningen nu är vårmötet som varit i Göteborg. Men det är bara möjligt i Göteborg, inte i Stockholm.

Jag har några förslag på vad man kan göra. För det första kan man bilda en undersökningsgrupp som tar reda på om det finns ett par personer i Stockholm som vill och kan (dvs har erfarenhet) vara samordnare resp. ekonomiansvarig. Ingen i styrelsen både vill och klarar av det (vad jag vet) och jag känner inte till någon annan skeptiker i Stockholm som vill och kan. Det räcker inte med vill här. Vill räcker till en liten konferens som förra vårmötet. Kan krävs till en konferens som senaste vårmötet och allt över. Vill någon men inte kan, dvs har erfarenhet och inte kommer bränna ut sig, svarar man nej direkt. Jag vet att samordnaren för första Kritisk Masse brände ut sig, och eftersom jag inte vill att folk ska bränna ut sig så upprepar jag att kan innebär dessa två saker. Nybörjare gör ofta inte informerade val. Utöver samordnare och ekon. ansv. bör också max 3 andra med erfarenhet hittas, och gruppen ska trivas ihop (eller iaf kunna samarbeta). Detta arbete ska vara färdigt senast augusti eller tidigare. Ett år innan är absolut senaste tidpunkten för ansvarsgruppen att börja arbeta (tex är det lättare att få tag på kvinnliga talare ett år i förväg än ett halvår).

Vi måste dock vara beredda på att det inte går att få ihop en sådan grupp, eller att den grupp som bildas inte har tillräcklig kunskap för att för att utvärdera personernas färdigheter, så då återstår mina två riktiga alternativ. Det första (och det som jag föredrar) är att slakta ambitionerna och göra något i stil med de vårmöten som varit i Stockholm tidigare. En endags-konferens (som man kan dela upp på två dagar om man vill). Gör allt så enkelt som möjligt, låt tex folk hitta matställen själva istf att fixa maten åt dem.

Det andra alternativet är att köpa in tjänsterna externt om man vill ha något större (som det senaste vårmötet eller större). Man får räkna med att betala minst 100 000 kr för det och en budget på förmodligen över 200 000 kr. Jag är inte så förtjust i den idén eftersom det kommer nära astroturfing och mest blir ett kvitto på att rörelsen inte är tillräckligt engagerad i sitt eget intresse. (Catering och liknande tjänster på lägre nivåer är en helt annan sak än att köpa huvudansvaret.)

För att få en reality check tror jag det är bra om vi klarar upp vad som faktiskt behöver göras, till att börja med vad en samordnare tar på sig att göra under ett år. Annars är det stor risk att det går riktigt illa.
Vetenskap - det är roligt för att det är sant!

Användarvisningsbild
deBergerac
Inlägg: 261
Blev medlem: ons 08 dec 2004, 12:06
Ort: Uppsala

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av deBergerac » sön 10 jun 2012, 17:55

Det finns många olika frågor som behöver besvaras om den Europa-konferens som ska ordnas. Vilken sorts konferens har man tänkt sig att det ska vara? Hur många delegater har man tänkt sig, hur mycket ska det kosta? Till skillnad från de blygsamma avgifter som det varit frågan om för vårmötena kommer man att behöva ta mera betalt om man ska ordna ett flerdagars event i Stockholm med hitresta föreläsare och gäster. Jag skulle gissa mellan ett och två tusen beroende på hur mycket man vill ska ingå i kongressavgiften.
Jag tror att det finns olika uppfattningar och förväntningar. Tyvärr var jag inte i Tyskland så jag vet inte hur de hade gjort där. Jag har inte varit på några andra konferenser än TAM och de har i allmänhet kostat att gå på, vilket inte är så konstigt eftersom de är tänkta att gå med vinst till JREF. Jag misstänker att tanken med Stockholm är att det ska gå ihop men samtidigt vill man säkert ha marginaler.
Så det finns många frågor.

Användarvisningsbild
MartinR
Inlägg: 1177
Blev medlem: ons 01 dec 2004, 21:20
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av MartinR » sön 10 jun 2012, 17:59

devadatta, läser du inte styrelse-eposten? Arrangörsgruppen består för närvarande av mig, Dan Larhammar och Elisabeth Rachlew. Både Dan och Elisabeth har arrangerat mycket större konferenser förr. Vi har också engagerat en tjej med gedigen arrangörserfarenhet från stora science fiction-konvent som rådgivare. Vi väntar på besked från en tillfrågad konventsgeneral. Och vi vill gärna ha anmälningar från folk med bokföringskunskaper som vill agera ekonomiansvarig.
Senast redigerad av 1 micke.d, redigerad totalt 0 gånger.

Användarvisningsbild
DrSadako
Inlägg: 358
Blev medlem: sön 26 apr 2009, 21:18

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av DrSadako » sön 10 jun 2012, 22:38

Om det är någon som vill höra om WTC och termit så ... :wink:
Dr Sadako
"There is no charge for awesomeness ... or attractiveness."

tonyf
Inlägg: 2440
Blev medlem: sön 05 nov 2006, 23:57

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av tonyf » mån 11 jun 2012, 01:32

Jag gissar [rakt ut i luften] att det är formella akademiska konferenser som Dan Larhammar varit med och arrangerat. Inte riktigt samma sak. Mycket värdefull erfarenhet i alla fall, naturligtvis, men betänk skillnaden (och tänk över vilka skillnader vi vill ha).

Är detta ett VoF-arrangemang eller hela skeptikerrörelsen? Jag gissar att VoF är den ansvariga organisationen. Och man bör vara försiktig så man inte släpper kontroll till andra och att man har själv hela tiden överblick. Ansvar kan aldrig delegeras. Men att det är gissar jag en konferens för hela Europeiska skeptikerrörelsen. Och man bör tänka igenom vilka andra skeptikerorganisationer i värdlandet [Sverige denna gång] som man bör inblanda i organiserandet (direkt eller mer bara som kontakter). Förbundet Humanisterna, Föreningen Unga skeptiker, Unghumansiterna, Skeptikerpodden, Skepchick.se, vilka finns det egentligen?

Vilka andra sådana här liknande och delvis liknande konferenser har hållits i närheten nyligen? T.ex. Humanisternas Baltic Sea Secular Soceity Conferens eller vad det var den hette för några år sedan (Staffan Gunnarsson var huvudansvarig har jag för mig), Kritisk Masse i Oslo för något år sedan, vad finsn det mer? Vad lär vi oss från dem?

Endagskonferens tycker jag låter alldeles för litet. Europa är för stort för det. Restid och i vissa fall reskostnad blir för stor i förhållande till konferensen. Blir dessutom nätverkande, sociala aktiviteter tillräckligt mycket tid för? Plats? Storstad eller småstad eller isolerad konferensanläggning långt ute på landet? Både funktion och kostnad är viktigt. Totalkostnad för deltagarna med både konferensavgift och kost och logi. Och glöm inte säkerhetsfrågorna. Både yttre hot och (kanske t.o.m. framförallt) inre hot från oartiga och stökiga konferensdeltagare och föreläsare.

Innehåll bör helst inte bara vara föreläsningar och paneler och konserter/shower. Mycket viktiga som dessa är naturligtvis. Utflykter, studiebesök [motsvarande och liknande] är svårt att organsiera och tungt, men vore bra om man lyckades få in. Förutsatt att de i alla avseenden är tillräckligt bra naturligtvis. Workshops där man försöker få deltagarna litet mer aktiva också själva. Hur planerar man så att sociala aktiviteter blir så bra som möjligt både som avkoppling och underhållning, och nätverkande. Mycket viktigt är också inlednings. och avslutnings-anförandena. Dessa är extra viktigt att de är bra. Avslutningsanförandet bör vara en "wrap-up" som inte bara är en wrap-up utan verkligen också bakar in det i ett linjetal för skeptikerrörelsen fortsatta utveckling efter konferensen. Tyvärr kräver det en mycket intelligent person som också är en bra talare och med stor uppfattningsförmåga. Det riktigt ideala skulle vara om [åtminstone en del av] deltagarna (och föreläsarna!) åker hem från konferensen med både större kunskaper och större entusiasm att fortsätta arbetet när de kommer hem. Svårt att få till men man får göra vad man kan.
"philosophy without science is blind, science without philosophy is lame" (tonyf)

Användarvisningsbild
devadatta
Forumadministratör
Inlägg: 8720
Blev medlem: tis 27 mar 2007, 21:35

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av devadatta » mån 11 jun 2012, 02:06

MartinR skrev:devadatta, läser du inte styrelse-eposten? Arrangörsgruppen består för närvarande av mig, Dan Larhammar och Elisabeth Rachlew. Både Dan och Elisabeth har arrangerat mycket större konferenser förr.
Jodå. För att undvika vaga begrepp och att folk menar olika saker med samma ord föreslår jag de här arrangörskategorierna:

Passiv rådgivare: Har inget ansvar, ger råd när någon frågar.
Aktiv rådgivare: Har inget ansvar, ger råd på eget initiativ.
Ansvarsgrupp: 2-5 pers inkl samordnare och ekonomiskt ansvarig. Har det yttersta ansvaret (speciellt samordnaren) inför föreningen och besökare för att konferensen blir av och fungerar löpande som den beskrivits för deltagarna. Fattar de stora besluten och delegerar praktiskt arbete till volontärer. Ansvarar för att volontärerna gör sitt jobb.
Volontärer: Har ansvar för specifika delar (tex mat, boende, reklam, skyltar, kaffe, bokning, talarkontakt mm) och utför praktiskt arbete.

Vad gäller folk i ansvarsgruppen ska dess medlemmar (och särskilt samordnaren) ha erfarenhet av att arrangera stora ideella konferenser. Vad gäller yrkeskonferenser får ni som arrangerat bägge sorterna gärna upplysa mig om skillnaden mellan dem som jag antar inte är trivial.
Vetenskap - det är roligt för att det är sant!

Användarvisningsbild
MartinR
Inlägg: 1177
Blev medlem: ons 01 dec 2004, 21:20
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av MartinR » mån 11 jun 2012, 08:37

tonyf skrev:Endagskonferens tycker jag låter alldeles för litet.
Evenemangen kommer att sträcka sig över 3-4 dygn, torsdag till söndag.

Användarvisningsbild
JollyRoger
Inlägg: 162
Blev medlem: fre 11 jul 2008, 07:07
Ort: Hässelby

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av JollyRoger » mån 11 jun 2012, 08:40

Hexmaster skrev:Nej, de ska fixa mackor, städa, köra taxi, koka kaffe, stapla stolar, kånka prylar etc.
Det där är vad jag kan göra för den skeptiska rörelsen. Hur anmäler jag intresse för det?
The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom. ~Isaac Asimov

Användarvisningsbild
Brid
Inlägg: 274
Blev medlem: ons 11 feb 2009, 17:28
Ort: Uppsala

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av Brid » mån 11 jun 2012, 09:46

JollyRoger skrev:
Hexmaster skrev:Nej, de ska fixa mackor, städa, köra taxi, koka kaffe, stapla stolar, kånka prylar etc.
Det där är vad jag kan göra för den skeptiska rörelsen. Hur anmäler jag intresse för det?
Instämmer med JollyRoger, utom ifråga om taxi (vägrar att köra bil i Stockholm). Dessutom har jag mycket vag uppfattning om hur livet i övrigt ser ut om 14 månader.

Användarvisningsbild
MartinR
Inlägg: 1177
Blev medlem: ons 01 dec 2004, 21:20
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av MartinR » mån 11 jun 2012, 20:06

Mycket bra att veta att det finns frivilliga på lut! Vi kommer att gå ut med riktade efterlysningar av folk till diverse uppgifter när planerna tagit fastare form och kongressen närmar sig. Jag ser framför mig ett gäng människor med likadana t-shirts och roadie-pass kring halsen...

Användarvisningsbild
liberator
Inlägg: 1900
Blev medlem: mån 05 nov 2007, 18:30
Ort: Uppsala
Kontakt:

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av liberator » mån 11 jun 2012, 22:35

MartinR skrev:Mycket bra att veta att det finns frivilliga på lut! Vi kommer att gå ut med riktade efterlysningar av folk till diverse uppgifter när planerna tagit fastare form och kongressen närmar sig. Jag ser framför mig ett gäng människor med likadana t-shirts och roadie-pass kring halsen...
Beställ redan i dag! :wink:
Musik och samma på Spotify
Twitter

Användarvisningsbild
pax
Forummoderator
Inlägg: 1987
Blev medlem: tis 30 nov 2004, 15:04
Ort: Stockholm

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av pax » mån 11 jun 2012, 22:37

Jag har ju redan svarat via mail om hur mycket jag kan engagera mig. Förslag på talare:

Svennar:
Maria Berglund (med motiveringen: precis vad Xantippa skrev)
Dan Larhammar
Martin Rundkvist

Utlänningar:
Fry! FRY! Har ingen aning om det är möjligt men fasen vad kul det vore.
Komiker: Dara O'Briain
Komiker: Dave Mitchell
Folkbildande fysiker: Brian Cox

Fyller på vart efter jag kommer på någon, i nya inlägg.

Användarvisningsbild
Mr Shark
Inlägg: 226
Blev medlem: tis 22 feb 2011, 11:20
Ort: Lund

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av Mr Shark » tis 12 jun 2012, 06:52

Lite spännande män med engelska som modersmål:

Mitch Benn
Marcus Brigstocke
Philip Pullman

Återkommer när jag kommer på fler idéer.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.
-- Hanlon's razor

Användarvisningsbild
MartinR
Inlägg: 1177
Blev medlem: ons 01 dec 2004, 21:20
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av MartinR » tis 12 jun 2012, 09:20

Bra förslag! Fortsätt så. Mer brudar tack.

Användarvisningsbild
anundi
Inlägg: 7390
Blev medlem: mån 19 maj 2008, 20:50
Kontakt:

Re: European Skeptics Conference, 23-25 Aug 2013, Stockholm

Inlägg av anundi » tis 12 jun 2012, 09:36

Det vore kul och intressant med (grävande) journalister eller något liknande. Exempelvis Medierna-redaktionen (Martin Wicklin?) och Uppdrag Gransknings Nicke Nordmark (som är vetenskapsjournalist i grunden dessutom). Den senare föreläser en del vet jag. Talare som dessa skulle nog kanske locka andra konferensbesökare än rena skeptikernördar, förutom att de står för och arbetar med källkritik och annat som skeptiker värnar om i en bredare mening.

Jag vet att det är över ett år tills konferensen går av stapeln, men jag är trots detta lite förvånad över att själva organisationen bakom inte är så spikad som jag lite naivt kanske hade väntat mig. Ett år går fort och det är mycket som ska falla på plats. Men jag tror att det kommer att bli bra!

@antteist | @skeptikerpodden | @skeptikerskolan | @tankebrott
Skeptikerpodden | Skeptikerskolan | Tankebrott

Skriv svar