Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Diskutera sociologi, historia, religionsvetenskap, ekonomi, språk, statsvetenskap o.s.v. ur ett vetenskapligt perspektiv.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Knurd
Inlägg: 5998
Blev medlem: mån 13 mar 2006, 23:19

Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av Knurd » mån 21 jan 2013, 22:54

Jag diskuterade med en kompis häromdagen. Han hävdade att Sverige alltid i modern tid (åtminstone sedan 1800-talet) har varit beroende av import för att klara befolkningens livsmedelsbehov.

Jag vågar påstå att han har fel. Visserligen nettoimporterar Sverige livsmedel. Men jag hänvisade till andra världskriget, och då påstod han att Sverige nettoimporterade livsmedel från Tyskland.

Skulle Sverige under överskådlig tid kunna ställa om livsmedelsproduktionen för att bli självförsörjande, utan hänsyn till ekonomiska kostnader, och utan att befolkningen drabbas av undernäring?
Adrumdrum.

Användarvisningsbild
kaxiga Z
Forummoderator
Inlägg: 17568
Blev medlem: tor 21 jun 2007, 07:44

Re: Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av kaxiga Z » mån 21 jan 2013, 23:00

ett ord: Skåne.

tonyf
Inlägg: 2440
Blev medlem: sön 05 nov 2006, 23:57

Re: Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av tonyf » mån 21 jan 2013, 23:15

Huvudproblemet är inte livsmedelsimport utan handelsberoende i allmänhet. Vid en total avspärrning är min gissning att det snart skulle uppstå allvarlig svält i Sverige. Importvaror behövs för att upprätthålla (och distribuera och administrera) den inhemska livsmedelsproduktion vi har idag. Att upprätthålla möjligheten till att försörja 10^7 människor i Sverige utan import med dagens tekniknivå skulle vara mycket mycket dyrt (kanske omöjligt). I det förindustriella Sverige klarade vi bara att försörja 10^1 människor, och då hade vi ändå även då en viss handel även om litet jämfört med idag. Och strukturerna för det förindustriella Sverige är sedan länge bort, risken vore nog stor att betydlig mindre än en miljon skulle överleva om vi skulle få en total avspärrning idag. Men jag spånar utifrån mycket begränsad kunskap (väsentligen att jag vet att vi har en avencerad ekonomi med mycket handel som är viktig för de flesta samhällssektorer). Vore intressant om vi skulle ha någon på tråden som känner till några realistiska riktiga studier vad som skulle hända om handeln upphörde.
"philosophy without science is blind, science without philosophy is lame" (tonyf)

Drängfan
Inlägg: 146
Blev medlem: sön 22 feb 2009, 01:49

Re: Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av Drängfan » mån 21 jan 2013, 23:20

Att vi varit beroende av importerat livsmedel (främst brödsäd) i alla fall sedan vi gav upp Pommern är nog svårt att argumentera emot. Däremot är jag övertygad om att vi sedan agrara revolutionen haft en tillräcklig produktion inom jordbruket för att vi skulle haft möjlighet till självförsörjande, om vi verkligen velat. Exemplet andra världskriget tyder till exempel på det. Visserligen importerade vi hela tiden livsmedel, men det var mycket en moralhöjande åtgärd. För att slippa ransonera mjölk importerade vi rätt mycket djurfoder t ex.

/AndersH

Användarvisningsbild
micke.d
Forummoderator
Inlägg: 13426
Blev medlem: tis 05 jan 2010, 19:02
Ort: Ultima Thule

Re: Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av micke.d » mån 21 jan 2013, 23:31

Nej. Vad skulle vi tanka traktorerna med?
Hädanefter kallar jag dem Daesh.

Användarvisningsbild
trilobite
Inlägg: 8949
Blev medlem: tor 07 apr 2005, 13:59
Ort: Uppsala

Re: Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av trilobite » tis 22 jan 2013, 00:56

Och konstgödsel, kraftfoder etc som används för att få volymer på matproduktionen?
"So Great is his certainity that mere facts cannot shake it"
Magic: The Gathering; True Believer

skogaliten
Inlägg: 647
Blev medlem: tis 12 jan 2010, 00:27

Re: Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av skogaliten » tis 22 jan 2013, 02:34

Trevligt trådämne...

Svaret på frågan skiljer sig åt beroende på vad vi menar, dels med begreppet "självförsörjande", men också hur vi menar.

Om vi pratar om den extremaste formen av avspärrning, där inga importerade insatsvaror som drivmedel till traktorer och andra maskiner finns att få, och ej heller konstgödsel kan importeras, då får vi problem med att föda vår befolkning. Det finns ju vare sig redskap/maskiner, mark eller kunnande i tillräcklig omfattning.
Om dessutom avspärrningen sker snabbt, så att vi inte kan förbereda oss alls genom att ställa om mark, producera redskap/maskiner avpassade för alternativ drift, och skapa en strategi för att hantera livsmedelsbehovet, då är det svält och hunger som hotar.

Tack och lov att jag är bonde, då skulle jag kunna sälja mat riktigt dyrt! Inte som nu...

Men istället för att ta ett extremscenario, med ett totalt och plötsligt stopp för all handel, så låt oss hålla oss till det mera realistiska "kan vi, om vi får lite tid till omställning, producera huvuddelen av vårt basbehov av livsmedel", så vill jag påstå att svaret är "Ja, i stort sett".
Några Bananer och apelsiner lär vi inte kunna odla utan extrema växthus, utan vi får vackert äta sådant som går att odla och föda upp i vårt klimat. Dessutom så får vi ändra våra matvanor på annat sätt också: vi får äta mer potatis, och mindre ris så att säga.

Om vi säkerställer att vi får fram RME till våra traktorer, tröskor m.m., alltså odlar mer Raps, och dessutom konverterar flera av traktorerna till biogas (tester pågår), och fixar produktion och distribution av drivmedlen, så har vi åtminstone ordnat för "dragbehovet" i jordbruket, utan import av fossila bränslen. Det här är teknik som finns idag, bara att sätta igång och använda mer storskaligt.

Den andra utmaningen är att utöka den odlade arealen, vilket egentligen är att återta nedlagd jordbruksmark. Nu orkar jag inte leta i skolböckerna i natt efter hur mycket mark som tagits ur bruk de senaste 50 åren, med det handlar åtskilliga tusentals hektar mark.
Allt är inte lika bra mark som t.ex. i Skåne eller Östergötlands slättbygder, men allt är inte uselt heller. Mycket åker föll offer för skogsindustrins granplanteringsraseri som härjade mellan 1960-1990 i runda slängar. Tyvärr så tar det åratal för granplanterad mark är börja fungera bra igen efter att granen tagits bort, den blir alldeles för sur, så att hugga bort granen får man allt sätta igång med så fort som möjligt.

Talesättet "Äng är åkers moder" syftar på kretsloppet där ängen förser djuren med foder, djuren producerar gödsel, gödseln används till åkern, åkern ger spannmål och rotfrukter...
För att få tillräckligt med gödning och optimera markanvändningen, så lär vi behöva lägga om delar av djurproduktionen, från intensivt bete på åkermark, till bete på betesmark/ängsmark. Dessutom blir vi antagligen tvungna att ta tillvara rötslam från våra reningsverk. Det här rötslammet är tyvärr problematiskt, vi måste hitta metoder för att rena det, och/eller på annat sätt se till att det inte innehåller tungmetaller och medicinrester innan vi använder det. Även olika former av aska från sopförbränningsanläggningar, eldning av flis m.m. kan antagligen renas och användas som gödning.

Vi kommer att behöva se över vårt val av växter att odla, och vilka arealer som används för olika växtslag. Hur mycket ska odlas för direkt mänsklig konsumtion, hur mycket ska bli djurfoder och hur mycket ska bli t.ex. öl och brännvin?
Vi behöver spannmål, potatis och andra rotfrukter, "grönsaker", och frukt.
Att välja och utveckla sorter, som fungerar bra om vi dessutom bara har tillgång till extremt begränsade mängder kemiska bekämpningsmedel, är bara det en utmaning.

Även runt djuruppfödningen får vi tänka till lite. Vi behöver en balans mellan de djur som vi föder upp, den mängd gödsel de producerar, samt de arealer åker vi behöver djurens gödsel till.
Det kommer i det här scenariot inte hit en massa billig fläskfile från Danmark, eller köttfärs från Irland, utan vi får äta mindre kött, från djur som växer långsammare efter som vi inte ger dem lika mycket kraftfoder. Mjölk och ost kommer vi att få utan större problem, den norra halvan av av Sverige är utmärkt för att hålla och föda kossor. Där finns gott om mark att beta, det går utmärkt att producera ensilage och jag antar att det är möjligt att transportera mjölken söder över, där det är goda förhållanden för t.ex. spannmålsproduktion.

Och, så behövs det mer arbetskraft till lantbruket, så sök till SLU ögonaböj...

skogaliten
Inlägg: 647
Blev medlem: tis 12 jan 2010, 00:27

Re: Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av skogaliten » tis 22 jan 2013, 02:46

micke.d skrev:Nej. Vad skulle vi tanka traktorerna med?
Vi kan köra traktorerna på RME och Biogas.

Använder vi RME så kommer hela landsbygden börja lukta popcorn...Det är bara små modifieringar som behöver göras för att kunna köra traktorerna på rapsolja. En anledning till att det inte görs idag, är helt enkelt att det inte finns något distributionssystem. Jag får regelbundet en massa direktreklam om drivmedel, men det är aldrig "ren" rapsolja.

Det rullar ett antal biogaskonverterade traktorer här och var i Sverige, det är tester som pågår.
Dessutom så byggs det en hel del småskaliga biogasanläggningar på gårdar här i omgivningarna. De byggs av 2-3 gårdar som går ihop om en gemensam anläggning för att ordna gårdarnas energiförsörjning.

Så kan man ju faktiskt komplettera traktorkörandet med hästkörande också.

skogaliten
Inlägg: 647
Blev medlem: tis 12 jan 2010, 00:27

Re: Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av skogaliten » tis 22 jan 2013, 03:04

trilobite skrev:Och konstgödsel, kraftfoder etc som används för att få volymer på matproduktionen?
Fram till och med andra världskriget, så användes konstgödseln på ett lite annorlunda sätt: eftersom gårdarna normalt inte var specialiserade som enbart växtodlingsgårdar, utan även hade djurhållning, så kompletterade man djurgödseln med konstgödsel.
Om vi utökar (tar tillbaka) arealen åkermark som vi odlar, så är det djurgödselbaserat det måste vara, även om lite andra sätt att få tag på kväve och fosfor finns som rötslam t.ex.

Och även om det skulle bli, låt säga 10 % mindre skördar än med konstgödsel, tja, då får vi öka arealerna i motsvarande mån. Vi har lagt ner så mycket jordbruksmark, så det är inte det största problemet.

Vi behöver inte all den där sojan, det har gått bra att föda upp djur utan soja tidigare. Det växer både havre, majs, korn, samt proteinrika baljväxter (bönor, ärtor) ute på svenska åkrar. Sojaberoendet handlar snarare om att det har varit väldigt billigt att köpa importerad soja, jämfört med kostnaden att odla egna proteingrödor. Så är det inte längre.

Jag råkade hitta en (tom) 4-5 år gammal fodersäck ute i ett förrådsutrymme häromdagen. I den innehållsdeklarationen var huvudingrediensen i fodret sojamjöl. För en vecka sedan beställde jag motsvarande produkt (med samma produktnamn), i år är huvudingrediensen havre istället. Näringsvärdena är i princip identiska enligt deklarationen.

Användarvisningsbild
take
Inlägg: 2748
Blev medlem: tor 23 nov 2006, 23:04

Re: Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av take » tis 22 jan 2013, 07:46

Ungefär som skogaliten säger, hejdå biffen, goddag korngröten. Men det skulle fungera här, det skulle inte ens leda till undernäring och bristsjukdomar.


Svårare för Nederländerna.
Positivitisk, reduktionistisk sk naturvetenskap är ett passerat som totalparadigm i en kvantfysiskalisk kontext.

Användarvisningsbild
Hedning
Inlägg: 1099
Blev medlem: lör 04 nov 2006, 19:02
Ort: Tranås

Re: Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av Hedning » tis 22 jan 2013, 08:12

micke.d skrev:Nej. Vad skulle vi tanka traktorerna med?
Inga problem, svaret är björkved!
"Om Gud hade funnits hade han väl inte varit så dum att han skapat hedningar"
Tage Danielsson

Användarvisningsbild
Hedning
Inlägg: 1099
Blev medlem: lör 04 nov 2006, 19:02
Ort: Tranås

Re: Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av Hedning » tis 22 jan 2013, 08:14

"Om Gud hade funnits hade han väl inte varit så dum att han skapat hedningar"
Tage Danielsson

Användarvisningsbild
trilobite
Inlägg: 8949
Blev medlem: tor 07 apr 2005, 13:59
Ort: Uppsala

Re: Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av trilobite » tis 22 jan 2013, 08:58

Ett problem med rapsbränsle är att man måste odla bränsle på åkermark, men det kanske räcker till ändå - jag har inte sett siffror på det. Bilkörandet lär man minska på i alla fall.
"So Great is his certainity that mere facts cannot shake it"
Magic: The Gathering; True Believer

Användarvisningsbild
ulltand
Inlägg: 1734
Blev medlem: lör 09 jul 2011, 14:39
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av ulltand » tis 22 jan 2013, 09:22

Vi har ungefär 30 000 000 ha odlingsbar mark (inkl skog). 9 000 000 personer genom det blir drygt 3 ha/person. Man kan kanske utan konstgödsel etc få fram 2 ton vete/ha. Alltså 6 ton/person.
1kg vete innehåller ca 3 000 kcal.
6 miljoner kcal/person och år, per dag blir det drygt 15 000 kcal.

Vi kan alltså mer än äta oss mätta på pizzadeg.

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 11010
Blev medlem: tor 02 dec 2004, 15:54
Ort: Stockholm

Re: Kan Sverige försörja sig självt med livsmedel?

Inlägg av Anders » tis 22 jan 2013, 09:58

ulltand skrev:Vi har ungefär 30 000 000 ha odlingsbar mark (inkl skog). 9 000 000 personer genom det blir drygt 3 ha/person. Man kan kanske utan konstgödsel etc få fram 2 ton vete/ha. Alltså 6 ton/person.
1kg vete innehåller ca 3 000 kcal.
6 miljoner kcal/person och år, per dag blir det drygt 15 000 kcal.

Vi kan alltså mer än äta oss mätta på pizzadeg.
Det känns tryggt!
Maskirovka är en rysk militärteknisk term för metoder, verktyg, utrustning, med mera, som skall vilseleda en fiende i händelse av en konfliktsituation

Skriv svar