"LågIQ-länder"

Här kan du diskutera politiska ämnen som inte direkt rör vetenskap eller folkbildning.
Användarvisningsbild
Urquhart
Inlägg: 11906
Blev medlem: tis 30 aug 2005, 09:50
Ort: Uppsala

Re: "LågIQ-länder"

Inlägg av Urquhart » ons 15 maj 2013, 13:37

C-J skrev:Sydkorea finns med högt på listan men Nordkorea finns inte med. Två länder där den enda skillnaden är ett styrelseskick. Det bådar dåligt för andra förklaringar än sämre medel till utbildning och möjlighet till studiero.
Du får nog lägga till undernäring som möjlig föklaring också.
"I hate everybody irrelevant of other issues" John F. Hickory

Användarvisningsbild
Tobbe J
Inlägg: 729
Blev medlem: ons 22 mar 2006, 11:50

Re: "LågIQ-länder"

Inlägg av Tobbe J » ons 15 maj 2013, 18:19

IQ är ett mått på förmågan att svara rätt på IQ-tester, inget annat. Det är förmodligen okontroversiellt att denna genomsnittliga förmåga varierar från land till land, bland annat av skäl ni angivit ovan.

Det borde också vara okontroversiellt att det IQ-tester mäter inte är direkt översättbart till det man intuitivt menar med begreppet intelligens.

Användarvisningsbild
Moridin
Avstängd
Inlägg: 16253
Blev medlem: tor 10 jan 2008, 11:32

Re: "LågIQ-länder"

Inlägg av Moridin » ons 15 maj 2013, 18:46

Tobbe J skrev:IQ är ett mått på förmågan att svara rätt på IQ-tester, inget annat.
Riktigt så enkelt är det inte för individer som tenderar att klara vissa sorters kognitiva uppgifter tenderar att klara andra sorters kognitiva uppgifter bra. Du har rätt att det är en betydande del av vad IQ är, men det är inte hela historien.
Either you believe evidence that can be tested, verified, and repeated will lead to a better understanding of reality, or you do not. - Michael Specter
|AIDSTruth | Evidens för makroevolution | Skeptical Science|

Användarvisningsbild
Krona
Inlägg: 233
Blev medlem: tis 31 jan 2012, 10:41

Re: "LågIQ-länder"

Inlägg av Krona » tor 16 maj 2013, 11:32

Tobbe J skrev:IQ är ett mått på förmågan att svara rätt på IQ-tester, inget annat. Det är förmodligen okontroversiellt att denna genomsnittliga förmåga varierar från land till land, bland annat av skäl ni angivit ovan.
Det borde vara vara relativt okontroversiellt att det skiljer sig åt mellan länder bland annat eftersom näring och utbildning mm skiljer sig åt. Det som naturligtvis är kontroversiellt är hur man i praktiken resonerar och agerar utifrån siffrorna. Oavsett om skillnaderna är helt miljöbetingade eller om det finns en ärftlig komponent och hur stor den är, är ju det inte något skäl att diskriminera individer eller folkgrupper utifrån ett befolkningsgenomsnitt.

Att individer i olika länder och med olika etnicitet genomsnittligt skiljer sig åt avseende muskelsammansättning, längd, hudfärg, metabolism, benägenhet för vissa ärftliga sjukdomar är ganska väldokumenterat. Att det skulle skilja en smula angående hjärnans uppbyggnad och funktion borde vara rimligt att anta. Frågan borde inte vara vetenskapligt problematisk men är socialt problematisk eftersom några envisas med att dra etiskt problematiska slutsatser och ha en osmaklig agenda utifrån denna kunskap.

Kanske har Kenyaner ett ärftligt försteg i marathonlöpning, Jamaicaner ett ärftligt försteg i explosiva idrottsgrenar och vissa judar och ostasiater en större benägenhet för hög IQ. Ok. Om det är så: Vad har det egentligen för betydelse för människovärdet?
Några av mina favoriter på detta eminenta forum:
devadatta, Urquhart, Knurd, JackBlack, kaxiga Z, AndersY, micke.d .

Nils D
Inlägg: 716
Blev medlem: fre 09 jul 2010, 02:22

Re: "LågIQ-länder"

Inlägg av Nils D » tor 16 maj 2013, 14:23

Krona skrev:Kanske har Kenyaner ett ärftligt försteg i marathonlöpning, Jamaicaner ett ärftligt försteg i explosiva idrottsgrenar och vissa judar och ostasiater en större benägenhet för hög IQ. Ok. Om det är så: Vad har det egentligen för betydelse för människovärdet?
I bland görs den lilla, lilla skillnaden till huvudsaken. Inte den stora delen som är gemensam.
Det kan väl bero på humör - när man är lite lättretlig, ja då retar man sig på vad man kommer åt.
"Motsatsen till problemet är poemet." Julien Torma, 'patafysiker

Ulf T
Inlägg: 209
Blev medlem: sön 06 aug 2006, 17:08
Kontakt:

Re: "LågIQ-länder"

Inlägg av Ulf T » fre 17 maj 2013, 19:23

En intressant observation är att IQ har stigit i många länder sedan man började mäta. Detta fenomen kallas Flynn-effekten: http://en.wikipedia.org/wiki/Flynn_effect
Det rör sig om en stor stigning som inte kan förklaras av att korkskallar skulle ha blivit bortselekterade, utan det måste röra sig om en verklig ökning inom en och samma etnicitet. En vanlig teori är att det beror på skolgång. Det kan också ha att göra med att man äter mer näringsrik mat.

thomasburman1
Inlägg: 54
Blev medlem: sön 18 sep 2011, 21:58

Re: "LågIQ-länder"

Inlägg av thomasburman1 » lör 18 maj 2013, 03:39

Hm'm har vi inte samma anfader

Låst