BitCoin mining, bra eller anus?

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Zoltan
Inlägg: 205
Blev medlem: fre 06 sep 2013, 14:33

Re: BitCoin mining, bra eller anus?

Inlägg av Zoltan » fre 16 maj 2014, 17:19

Thomas P skrev: Jag vet inget om den valutan, menar du att dess säkerhet inte är beroende av komplexa beräkningar?
Ja, BC använder en annan algoritm, Proof of stake som inte bygger på att knäcka koder.
https://en.wikipedia.org/wiki/Proof_of_stake

Användarvisningsbild
Procentaren
Inlägg: 1356
Blev medlem: sön 30 dec 2007, 11:54
Ort: Skåne

Re: BitCoin mining, bra eller anus?

Inlägg av Procentaren » lör 14 feb 2015, 08:59

Artikeln i DN Den stora pengafabriken i Norrbotten
Rymmer bitcoingruvan i Boden nyckeln till en idealistisk framtid eller ett av Sveriges största bedrägerier? DN beskådar den digitala valutans intåg i Norrbotten.

Det är 45 grader varmt i helikopterhangaren i Boden. De stora dörrarna är öppna ut mot parkeringen och det gamla tomma flygfältet, nu övervuxet med gräs och sly. Fläktar är monterade på taket och i gångarna, men vi svettas där vi går längs oändliga rader av lagerhyllor i metall där processorer står prydligt uppradade och alstrar värme. Det är augusti, och här i hangaren har företaget KNC Miner under de första åtta månaderna av 2014 skapat motsvarande 200 miljoner kronor av ingenting. Eller, snarare, av el och enorm processorkraft.
I bitcoins barndom var det möjligt att tjäna en hacka med hjälp av sin hemmadator. Men efter hand har konkurrensen bland gruvbrytarna ökat. Numera behöver man specialiserad utrustning. Vissa går ihop i grupp för att öka chanserna att hinna först med blocken och få dela på belöningen. Och KNC Miner har allt det här som affärsidé: man säljer gruvbrytarutrustning, och man gruvbryter själva i stor skala i hangaren i Boden.
Hur det går för det tomma flyghangarområdet i Boden, och med kommunens framtidstro på datacenter och bitcoingruvor, är osäkert. Gräset och slyet på flygfältet kanske får fortsätta att vaja ödsligt. KNC Miner tittar just nu på alternativ i Finland. Där är elen billigare, och om Sverige inte sänker skatten på energi för datacenter så överväger man att flytta hela verksamheten över gränsen. Det krävs mycket el för att skapa pengar av ingenting.
http://www.dn.se/ekonomi/den-stora-peng ... orrbotten/

Användarvisningsbild
Anders
Inlägg: 11010
Blev medlem: tor 02 dec 2004, 15:54
Ort: Stockholm

Re: BitCoin mining, bra eller anus?

Inlägg av Anders » ons 18 feb 2015, 17:09

KNC Miner är har mer problem än skatter på el.
De 50 kundernas grupptalan i Nacka tingsrätt är inte de enda tvister kring KNC Miners Titan- och Neptungrävare som nu kan komma att avgöras i rättsalen. Magnus Daar säger att han utöver grupptalan också företräder fyra kunder som kräver tillbaka pengar från KNC Miner i enskilda processer.
– Det rör sig om ganska avsevärda belopp. I ett av fallen handlar det om 17,5 miljoner kronor, säger han.
Känns som lite halvdålig strategi att först sälja prylar till kunder och sen tillverka dom och använda dom själv. Kan nog ge en och annan missnöjd kund.
Maskirovka är en rysk militärteknisk term för metoder, verktyg, utrustning, med mera, som skall vilseleda en fiende i händelse av en konfliktsituation

Användarvisningsbild
Procentaren
Inlägg: 1356
Blev medlem: sön 30 dec 2007, 11:54
Ort: Skåne

Re: BitCoin mining, bra eller anus?

Inlägg av Procentaren » fre 29 jul 2016, 21:20

KNC Miner har gått i konkurs. Kan vi förvänta oss lägre elpriser då :/
I Boden satsades hundratals miljoner kronor på en bitcoinanläggning i världsklass. Nyligen gick hela projektet oväntat i konkurs och nu är dess framtid osäker.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/bitcoi ... om-av-sig/

Skriv svar