Snabbkorrosion av koppar

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Användarvisningsbild
Torulf
Inlägg: 106
Blev medlem: tis 12 feb 2008, 23:02

Re: Snabbkorrosion av koppar

Inlägg av Torulf » mån 05 okt 2009, 20:52

Ett bättre alternativ är att köra avfallet som bränsle i en accelerator driven reaktor så att man får ut mer energi av det. Hos det avfall som blir kvar blir förvaringstiden 500 år vilket är en strunt sak i sammanhanget.

Användarvisningsbild
Moyen
Inlägg: 73
Blev medlem: tis 17 mar 2009, 20:07

Re: Snabbkorrosion av koppar

Inlägg av Moyen » mån 05 okt 2009, 20:58

Torulf skrev:Ett bättre alternativ är att köra avfallet som bränsle i en accelerator driven reaktor så att man får ut mer energi av det. Hos det avfall som blir kvar blir förvaringstiden 500 år vilket är en strunt sak i sammanhanget.
Finns den där tekniken ens som prototypreaktor i dagsläget? Principiellt låter det som en vettig ide.
Inget läge är så illa att det inte kan vändas till en katastrof.

Användarvisningsbild
blixtochdunder
Inlägg: 245
Blev medlem: lör 13 dec 2008, 17:31

Re: Snabbkorrosion av koppar

Inlägg av blixtochdunder » sön 03 jul 2016, 14:37

Klotet i SR P1 tog upp frågan en vända till. Blev lite nyfiken på detta. Har den där KTH-gruppen (Gunnar Hultquist och Peter Szakalos) funderat på hur det skulle gå till rent elektrokemiskt att koppar oxideras av enbart H2O som i sin tur spjälkas till vätgas. Detta borde vara en endoterm reakton (eller?) och således krävs energi för att det ska ske. Har KTH-gruppen tagit hänsyn till att reaktionen byter mot termodymanikens huvudsats om energins bevarande. Får lite Lennart Hardell-vibbar över denna grupp. Är det någon som vet om dom generellt håller hög nivå på deras tidigare arbeten?
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/74 ... ramid=3345

Bara en snabb rimlighetsanalys: Dom hävdar att en kopparkapsel på 50mm koppartjocklek kan korrodera på 1000år. I en miljö där vatten rör sig ytterst långsamt inbäddat i bentonitlera. Jämför detta med ett vattenledningsrör av koppar som hanterar rikligt flödande vatten med höga syrehalter +mineralet utan vidare kan hålla i 100 år. ÄR forskarna i guppen typiska verklighetsfrånvända teoretiker som sitter djupt förundrade över resultat från halvtaffliga experimentuppställningar?


hehe, kan detta ha någon påverkan?
"Peter Szakalos, Gunnar Hultquist och Olle Grinder på KTH har sökt patent på en egen metod att klä kopparrören med skyddande lager av korrosionsbeständigt material."

Skriv svar