Går det att vinna ett handelskrig?

Diskutera sociologi, historia, religionsvetenskap, ekonomi, språk, statsvetenskap o.s.v. ur ett vetenskapligt perspektiv.
Användarvisningsbild
Migi
Inlägg: 374
Blev medlem: ons 15 apr 2015, 13:02
Ort: Mälarens lås

Re: Går det att vinna ett handelskrig?

Inlägg av Migi » ons 14 mar 2018, 23:11

Pär C skrev:Jämförelse med ”riktigt” krig är vanskligt. Ett krig har normalt sett ett klart mål som beskrivs och mäts i territoriella termer (ett nollsummespel), och anses vunnet om målet uppnås alldeles oavsett vad det inneburit i förluster i humanitära och ekonomiska termer. Det är inte för inte som termen Pyrrusseger finns.
På samma sätt som von Mises påpekade att det är vanskligt att kalla folk som är framgångsrika inom affärer för "kungar" och "kejsare". De kan de väl få kalla sig för om de vill förgylla tillvaron. Men att förväxla dem med med riktiga monarker är fel.

Det är två saker man bör ta i beaktelse:
  1. Under 80-talet var Sverige ett Kalle Anka-land som devalverade för att hjälpa exportindustrin.
  2. Länder i Sydöstasien har devalverat för att hjälpa sin tekoindustri.
Rätta mig gärna, men jag misstänker att man bara kan devalvera fiatvalutor.

Användarvisningsbild
Procentaren
Inlägg: 1411
Blev medlem: sön 30 dec 2007, 11:54
Ort: Skåne

Re: Går det att vinna ett handelskrig?

Inlägg av Procentaren » lör 17 mar 2018, 19:01

Vet man något om varför stålindustrin i USA har svårt konkurrera med importerat stål ?
Har det rent "tekniska" orsaker ? T.ex sämre kvalitet på järnmalmen i gruvorna, eller är industrianläggningarna föråldrade ?
Eller handlar det mer om affärer och avtal ?

EU har ju sitt ursprung i kol och stålunionen. Den verkar ha tillkommit för att gemensamt försöka ställa om produktionen från vapen till civil produktion. Men den har kanske även gett konkurrensfördelar på sikt ?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Europeisk ... emenskapen
Schuman föreslog att den fransk-tyska produktionen av kol och stål skulle underställas ett gemensamt organ, ”Höga myndigheten”, och att samarbetet skulle vara öppet för andra europeiska stater att ansluta. Ett sådant projekt skulle bidra till ökad ekonomisk tillväxt och cementera freden mellan Frankrike och Västtyskland, som var historiska fiender. Kol och stål var grundläggande resurser för framställandet av ett lands krigsmateriel, så den gemensamma fransk-tyska produktionen var mer än bara symbolisk.

Jörgen B
Inlägg: 1
Blev medlem: lör 17 mar 2018, 19:39

Re: Går det att vinna ett handelskrig?

Inlägg av Jörgen B » lör 17 mar 2018, 19:53

Jag försöker förstå vad ni menar med "handelskrig". Är det alla försök att frampressa någon sorts eftergifter med handelspolitiska metoder som avses, eller bara sådana försök av vissa skäl, eller bara sådana försök mellan "relativt jämbördiga parter"?

Med andra ord: Var går gränsen mellan "handelskrig" och "ekonomiska sanktioner"?
Är Nordkorea idag en motpart i ett "handelskrig"?
Var bråket mellan Ryssland och Ukraina för några år sedan om gasleveranser och prissättningen på gasen ett "handelskrig"?
Pågick det ett "handelskrig" mellan "Väst" och "Öst" under det "kalla krigets" era (och vann i så fall "Väst" detta handelskrig)?

Användarvisningsbild
Pär C
Inlägg: 4844
Blev medlem: sön 26 apr 2009, 17:56

Re: Går det att vinna ett handelskrig?

Inlägg av Pär C » mån 01 okt 2018, 12:47

Det är inte över ännu men kanske ändå läge för ett halvtidsresultat. Trump-regimen har lyckats gå i mål med en förändring av NAFTA – inklusive ett namnbyte till USMCA– som nog får ses som att USA fått mer än de gett. (Om USA är så värst betjänt av få de som de begärt är en annan femma.)
https://www.nytimes.com/2018/09/30/us/p ... e=Homepage

Dessförinnan har EU gått med dra tillbaka sanktioner och gå in i omförhandlingar samtidigt som USA kunde behålla sina ståltullar i mellantiden. Vad det slutar återstår att se.

Oavsett vilket så tycker det visar att det inte finns något principiellt hinder mot att vinna ett handelskrig.
There are several ways to argue with idiots. None of them works.

Stellasten
Inlägg: 3
Blev medlem: tor 23 mar 2017, 18:03
Ort: Linköping

Re: Går det att vinna ett handelskrig?

Inlägg av Stellasten » tor 25 okt 2018, 03:45

Donald Trumps anseende i näringslivskretsar är gott. Avregleringar, skattesänkningar, domare som är vänligt inställda till business, börsuppgång.

Men förhoppningar om att Trump skulle lyssna på i första hand ekonomirådgivaren Gary Cohn kom på skam. Cohn har, liksom ekonomer och många företagsledare, framhållit att det är riskfyllt med protektionistiska åtgärder och att priserna på många varor kommer att bli högre för amerikanska konsumenter. Antalet jobb i stålindustrin är litet, drygt 150000.

Användarvisningsbild
L. Mäkinen
Inlägg: 1248
Blev medlem: tor 17 mar 2011, 12:14

Re: Går det att vinna ett handelskrig?

Inlägg av L. Mäkinen » tor 25 okt 2018, 10:47

Nu är jag inte ekonom(isk), men jag läste lite om Tesla och deras förehavanden. De räknar med $50M i extra kostnader under innevarande kvartal pga införseltullar på komponenter från Kina. Dessutom 40% påslag på bilarna när de skeppas till Kina. Det känns inte helt vettigt för mig.

http://ir.tesla.com/static-files/725970 ... 2d4045f799
Alla ska dö, fast de flesta inte just idag!

Skriv svar