GMO och ekologisk mat

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Användarvisningsbild
Tryggve
Forummoderator
Inlägg: 8870
Blev medlem: mån 18 apr 2005, 23:03
Ort: Mölndal

Re: GMO och ekologisk mat

Inlägg av Tryggve » sön 06 jan 2019, 13:07

Man har lyckats få till en mer effektiv fotosyntes i tobaksplantor genom att modifiera en del gener. Rätt spännande resultat, även om det förstås återstår att se om det:
1 Går att göra i viktiga livsmedelsgrödor
2 Det faktiskt resulterar i ökad avkastning.

Länk till artikeln i Science.
http://science.sciencemag.org/content/3 ... t9077.full
In some of our most useful crops (such as rice and wheat), photosynthesis produces toxic by-products that reduce its efficiency. Photorespiration deals with these by-products, converting them into metabolically useful components, but at the cost of energy lost. South et al. constructed a metabolic pathway in transgenic tobacco plants that more efficiently recaptures the unproductive by-products of photosynthesis with less energy lost (see the Perspective by Eisenhut and Weber). In field trials, these transgenic tobacco plants were ∼40% more productive than wild-type tobacco plants.
En länk från SR om detta.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.a ... el=7124889

EDIT: det man har gjort är alltså i princip att man har minskat på den sk fotorespirationen.

Skriv svar