Batteribilar har potential att bli helt fossilfria, det handlar om att framställa dem med fossilfri energi. Till skillnad från ICE-bilar, där bara en viss andel kan bli fossilfria eftersom biobränsle inte kan räcka till alla.skogaliten skrev: ↑tis 21 jan 2020, 21:54Det är rätt intressant, att så fort man påpekar att att batterierna till elbilarna har ett problem med sitt fossila ursprung, och att fungerande återvinningssytem i stor skala saknas, så förbigås detta med tystnad...
Om man drar argumentet att batterier kräver fossil energi så förbiser man att biobränsle idag också kräver en hel del fossil energi.
Det finns inget principiellt som hindrar att man återvinner bilbatterier. Tvärtom är det förhållandevis enkelt. Att det inte görs än i industriell skala beror på att nästan inga elbilar har börjat skrotas än.
Med risk för att upprepa mig: därför att mängden biobränsle nu och i framtiden inte kommer att räcka att försörja världens bilpark. Då är det bättre att prioritera att använda biobränslet till sådant där förbränningsmotorer inte enkelt går att ersätta.skogaliten skrev: ↑tis 21 jan 2020, 21:54Utveckla varför det är "dumt" att driva bilar med biobränsle?
Att säga att något är "dumt" är inte ett resonernade argument, utan snarare rätt fattigt.
Bloomberg släppte t ex en rapport före jul:skogaliten skrev: ↑tis 21 jan 2020, 21:54Jag tycker det vore rätt intressant att höra vilka analytiker, som @Johannes baserar sina profetior på? Det finns en hel del analytiker som är stakeholders för delar av en industri redan satsat enorma pengar på batteribilar.
Om det skulle visa sig att detta är en felsatsning, så får man rejäla problem med investerarna.
https://www.nyteknik.se/elbilar/sa-mang ... ar-6980977
Så då bollar jag tillbaka bollen till dig. Vilka källor har du som påstår motsatsen?
Exempelvis VW satsar enorma summor på att utveckla elbilar. Men då ska "enorma" ses i relation till bilindustrins ekonomi i stort. VW satsar 650 miljarder kr kommande fem år på elbilsutveckling, vilket ska ses i förhållande till att under samma period kommer de att ha en omsättning på närmare 14000 miljarder kr, eller att kostnaderna i samband med "dieselgate" kommer landa på omkring 330 miljarder kr.
Kolkraften ökar inte kraftigt i Kina. Den hade en topp 2014 och har sedan minskat, om än långsamt. Kina bygger många nya kolkraftverk men lägger ner gamla i något högre takt. Kolkraften ökar i vissa enskilda länder i tredje världen men globalt sett ökar den inte, och prognosen är att den kommer att minska kraftigt kommande decennier eftersom förnybara energikällor börjar bli konkurrenskraftiga vid nyinvesteringar.skogaliten skrev: ↑tis 21 jan 2020, 21:54Återigen, så är Europas (EU:s) utfasning av kolkraft av mindre intresse, kolkraften ökar kraftigt i Asien, bl.a. i Kina och Indien, där den växande medelklassen kommer att skaffa elbilar, som drivs med - el från kolkraft...
Det beror på vad man menar med lågt pris. Och bil. Om man räknar bort elektriska mopedbilar och liknande är nog den billigaste elbilen just nu Seat Mii. Den kostar 265.000 kr. Motsvarande bensinbil kostar ca hundratusen kr på de marknader där den säljs. Om man går upp till liten mellanklassbil så är nog Hyundai Kona med minsta batteriet bland de billigaste på 365.000 kr. Motsvarande bensinbil kostar 170.000 kr. På dessa nivåer kommer inte elbilar att sälja utanför rika regioner. Men priserna kommer givetvis att sjunka kraftigt i takt med att volymerna ökar.skogaliten skrev: ↑tis 21 jan 2020, 21:54Och btw, det existerar redan elbilar med lågt inköpspris. Dock inte producerade av Tesla.