40 böcker du bör läsa

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
rickdeplata
Inlägg: 3
Blev medlem: ons 17 jun 2020, 20:52

40 böcker du bör läsa

Inlägg av rickdeplata » ons 17 jun 2020, 20:59

Fyrtiotalet markerar en gräns, man har en känsla av att ha nått hälften av livet. En del människor upplever den mycket fruktade krisen och ett bra sätt att övervinna den är med hjälp av litteratur. Här är en lista över böcker som alla borde ha läst. En slags litterär karta.

Variabel molnighet är en av romanerna som Carmen Martín Gaite skrev efter sin dotters död. Litteratur tjänade som katarsis och blankt papper som tillflyktsort. En roman för att förstå att livet, trots allt, fortsätter att vara vettigt. Amerikanen Joan Didion har skrivit två böcker om smärta och förlust: året för magisk tanke och blå nätter. En annan stark kvinna som alla borde läsa är Ana María Matute, Sonic the Hedgehog författare till oförglömliga verk som Glömt kung Gudú. Den så kallade Generation Granta består av författare som Martin Amis, Ian Mcewan, Julian Barnes eller Nobelpriset för litteratur, Kazuo Ishiguro. Hans verk komponerar en fresco av det bästa av brittisk litteratur. Romaner som The Rachel Book, Amsterdam, The Sense of a End eller Never Leave Me Borde finnas i varje bibliotek

.Imre Kertész berättar skräcken från de nazistiska koncentrationslägren i Sin öde. En skräck som Irene Némirovsky, författare till den läckra franska sviten, också upplevde i sitt eget kött. Ett manuskript publicerat ett halvt sekel efter att Némirovsky dog ​​i Auschwitz.

Sökandet efter identitet och det 16: e arrondissementet i Paris är två konstanter i arbetet av Patrick Modiano, som har fött romaner som Calle de las Tiendas Oscura. Det enfant fruktansvärda av franska bokstäver är Houellebecq, författare till kartan och territoriet. Andra viktiga titlar som kan tjäna som kompass för att nå hamnen på fyrtiotalet är La Fiesta del Chivo, av Vargas Llosa; Översten har ingen att skriva till honom av García Márquez; Family Lexicon, av Natalia Ginzburg eller Con rabia, av Lorenza Mazzetti.

Användarvisningsbild
ulltand
Inlägg: 1732
Blev medlem: lör 09 jul 2011, 14:39
Ort: Linköping
Kontakt:

Re: 40 böcker du bör läsa

Inlägg av ulltand » tor 18 jun 2020, 05:19

rickdeplata skrev:
ons 17 jun 2020, 20:59
En slags litterär karta.
Snobben i rymden. I och för sig ingen bok utan en tv-serie. Men den är "snobbig" och ett måste. I Dessa tider.

Användarvisningsbild
Hans S
Inlägg: 1633
Blev medlem: mån 26 okt 2009, 21:26
Ort: Utrikes

Re: 40 böcker du bör läsa

Inlägg av Hans S » fre 19 jun 2020, 15:19

rickdeplata skrev:
ons 17 jun 2020, 20:59
...16: e arrondissementet i Paris är två konstanter i arbetet av Patrick Modiano...
Välkommen.

Jag har inte läst något av honom men vad var hans koppling till 16:e? Enda som jag känner hyfsat till.

MVH

Hans
Detta innefattar inte X eller Y.

Skriv svar